28. Haftalık Gebelikte Anne Adayında Meydana Gelen ve Bebeklerdeki Değişimler

28. haftalık hamile olan bayanlar bebeklerin duruşlarından kaynaklı olarak ağrılar ve sık idrara çıkma şikâyeti yaşar. Bu şikâyetler normal duruş ile ortadan kalkar.

28 Haftalık Gebelik Döneminde Ultrason Görüntüleri ve Belirtileri

28 hafta içinde son üç aylık döneme girilmiştir ve heyecanlı bir dönem başlamıştır. Bu dönem anne adayı yaklaşık olarak 4 ila 5 kilo alır. Uzmanınızı ise 28. hafta içinde ve sonrasında sık şekilde ziyaret edersiniz. Gebelik dönemi açısından ve bebek ile alakalı gelişimlerin ultrason desteği ile takip edilmesi açısından kontroller önemlidir.

Bu süreçte doğum ile alakalı kan testleri yapılır. Vücudun ve rahimin doğuma ne kadar elverişli olduğuna dair incelemeler yapılacaktır. Gebelik sürecinde bu haftanın içinde ve sonraki dönemlerde doktor ziyaretleri ve bebek ile alakalı ultrason görüntüleme işlemleri hemen hemen her hafta tekrarlanır. Ultrason desteği ve klan desteği ile çıkan sonuçlar dâhilinde uzman anne adayından gebelik için bel soğukluğu, sifilis ve HIV testi isteyebilir.

Ayrıca bu hafta içinde yapılan glukoz testi sonuçları yüksek çıkmışsa en yakın dönemde tekrardan glukoz tolerans testi istenir. 28. haftadan sonra gebelik de bebek ile alakalı izlenimleri takip etmek önemlidir.

28 Hafta Gebelik Döneminde Neler Meydana Gelir?

Bu haftaların içinde annenin rahimi fazlasıyla büyür. Büyümeden kaynaklı olarak da karnın alt kısmında ağrılar ve sık şekilde idrara çıkma sorunları yaşanmaya başlar.

Midenin var olan kapasitesinin azalmasından kaynaklı olarak mide de reflü oluşabilir. Karnın alt kısmındaki basınçtan kaynaklı olarak, alınan kilolardan kaynaklı ve gebelikte salgılanan hormonlardan kaynaklı olarak anne adayının bacaklarında varis, makatında hemoroid oluşumları meydana gelebilir. Vücutta bulunan yükün artması sonucunda bel ve kasık ağrılarında artışlar gözlemlenir.

Bebeğin Gelişimi

Bebekler bu haftanın içinde 38 ila 40 cm civarında ve 1000 gram ağırlığındadır. Kasları güçlenen bebeklerin cilt altı yağı için oluşan dokuları da artmıştır. Göz kapaklarını bu dönemde rahatça açıp kapatabilmektedir. Kirpik ile kaşlarının oluşum süreçleri ise tamamlanmak üzeredir. 28. haftada ve sonrasında bebekler fazlasıyla hareketli bir hal alır.

Bebeklerin % 50’sinden fazlası makat ismi verilen ters duruşta anne karnında yaşamlarını sürdürür. Doğum haftasına kadar bebekler normal olan şeklini alırlar ama her bebek normal şekle dönmeyebilir. Bebeğin annenin karnındaki duruş şekli belli başlı şikâyetlerin oluşmasına sebebiyet verir. Makat pozisyonu yani ters duruş ile duran bebeklerin duruşundan kaynaklı sık idrar çıkma meydana gelir. Ayrıca bu duruş ani şekilde alt karın basısı meydana getirir. Bebeğin normal duruşa geçmesi ile anne adayının da şikâyetleri azalmaya başlar.

Kızının ya da oğlunuzun 28 hafta ve sonrasında hareketlerini en doğru şekilde hissedebilirsiniz. Dışarıdan gelen seslere ve ışıklara tepkiler gösterebilmektedir. Bu tepkiler tekme olarak anneye geri döner.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Oyunuz ilk olacak)

Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...