Açık ve Kapalı MR Arasındaki Farkı ve Kullanım Amacı Nelerdir

Açık MR sistemi kapalı MR sistemine göre çok daha rahattır. Açık MR da hasta kapalı MR daki gibi bir tünele benzer bir oda içine konulmaz, her tarafı açık olduğu için yatar pozisyona da gerek yoktur.

Açık MR da fark oturur pozisyonda da çekilebilmektedir. Aynı zamanda kapalı yer fobisi olan kişiler içinde açık MR sistemi alternatif olmuştur. Ayrıca çocuklarda kapalı MR dan korktukları için arasındaki bu fark sayesinde daha çok açık olanı tercih edilir.  Açık MR sisteminin farkı hasta yanında birisinin girmesine izin verilir bu durum özellikle çocuk hastalarda büyük alternatiftir. Böyle durumlarda çocuk annesinden ayrılmak istemez. Ayrıca kapalı MR da olduğu gibi hareketsiz durmak zorunluluğu da yoktur. Bu kadar olumlu durumlara göre hala her hastanede açık MR sistemi tam oturmamıştır. Bu sistemin kullanıldığı belli başlı görüntüleme merkezleri vardır.

Açık MR Sisteminde Önemli Noktalar

Açık MR cihazı

Açık MR cihazı

Açık MR sistemi her hasta için uygundur. Fark olarak kilolu hastalar için bile uygunluğu test edilmiştir. Kapalı yer korkusu yaşayan hastalar içinde birebirdir. Manyetik Rezonans Görüntülemede radyasyon riski yoktur. Hareketli masa özelliği olduğu için hastada belli bir konumlandırma zorunluluğu taşımamaktadır. MR tanısı ile özellikle tümörlerde, erken dönem inmelerinde, beyin problemlerinde etkilidir. Aynı zamanda memedeki kitlelerin belirlenmesinde MR farkı dikkat çekici bir özelliktir.

Kapalı Manyetik Rezonans Görüntüleme sisteminde zararlı olan röntgen ışınları kullanılmadan, radyo frekansları yardımı ile insan vücudunda yer alan hidrojen atomlarının harekete geçirilmesidir. Bu hareketler film çekimi sırasında kayıt altına alınır, değerlendirilir ve görüntü oluşturulur. Görüntüleme açısından gücü en yüksek görüntüleme sistemidir. Farkı, yumuşak doku görüntülemelerinde,kanser hastalıkları tanısında özellikle hastalık derecesi tespitlerinde, omurilik rahatsızlıklarının tespitinde, beyinle ilgili tüm hastalıklar ve tümör tespitlerinde kullanılır. Kapalı film çekimlerinin bazılarında hastadan 8 saatlik açlık istenilir. Kullanılan ilaçların o gün için alınmaması istenebilir. Tüm metal eşyaların çıkarılması gerekir. Eğer diş protezi ya da kalp pili kullanımı varsa mutlaka hekime bildirilme yapılmalıdır.

Çekim esnasında hastaya önlük giydirilir ve sedye üzerinde yatma pozisyonuna alınır. Çekim esnasında hareketsizlik istenir. Her harekette görüntü kalitesi düşeceği için işlemin tekrarlanması durumu yaşanır.

Açık MR ile Kapalı MR Arasındaki Farklar Nelerdir

Açık Manyetik Rezonans Görüntüleme hastalar tünel gibi bir alana sokulmaz. Bu sebeple özellikle kapalı korkusu olan hastalar ya da çocuklar için son derece elverişlidir. Ancak kapalı Mr da bir tünel sistemi içerisinde çekim yapılır. Açık MR da kilo sorunu problem değildir. Kapalı Manyetik Rezonans Görüntüleme hastalarda kilo problemi vardır. Açık MR da hareketsiz kalma durumu mecburi değildir. Kapalı MR da belirtilen zaman zarfında kesinlikle hareketsizlik istenir. Aksi takdirde kaliteli görüntü alınamaz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...