Akciğer Anjiyosu Genel Özellikleri ve Çekim Aşamaları

Akciğer anjiyosu, damarlarda oluşması muhtemel darlık gibi sorunları görüntülemek için doktorların önerdiği tedavi yöntemlerinden olup, genellikle kasıktan girilerek ve damarlara boya verilerek yapılan bir yöntemdir.

Akciğer Anjiyosu Nedir

Akciğer anjiyo işlemi vücudumuzdaki akciğer damarlarında oluşmuş olması muhtemel darlık ve benzeri her hangi bir rahatsızlık şüphesi duyulduğunda doktor tarafından önerilen bir yöntemdir. Anjiyo işlemi kasık ya da el bileğinden girilerek damarlara verilen kontrast madde sayesinde damarların görüntülenmesi yapılır. Bu işlemlerde bahsettiğimiz damar atardamarlardır. Toplardamarlardan yapılan işleme venografi denir. Vücudumuzda bulunan organların hepsinde damar olduğu için kalp, beyin, kol ve bacaklar, iç organlar dâhil hepsine yapılabilmektedir.

Akciğer Anjiyosu

Akciğerde atardamarlarında oluşan kan akışının görüntülenmesi için yapılan net sonuçların alınmasını sağlayan yöntemlerdendir. Akciğer embolisinin teşhisinde kullanılan güvenirliği en yüksek olan teşhis yöntemidir. Ciddi riskler yaratabileceği düşünülmelidir. Bu yüzden işlemi yapacak olan doktorun çok donanımlı olması gerekmektedir.

Akciğerlerde her hangi bir sorun olduğu düşünülüp hasta için gerekli testler yapılmış fakat sonuç alınamamış olması durumunda akciğer anjiyosu işlemi önerilir.  İşlem genellikle kasıktan girilerek yapılır. Damardan rahat hareket etmesi sağlanan bükülebilir esnek bir boru kullanılır. Kasıktan giriş yapılarak kalpten geçip akciğer atardamarına kadar girilmesi sağlanır.

Devamında kullanılan boya maddesi ile damarların net görüntülenmesi sağlanarak çekim yapılır.

Akciğer Anjiyografisi Nasıl Yapılır

Anjiyo işlemi kalp için ya da akciğer damarları için yapılıyor ise hastanın yaşına bağlı olarak anestezi verilerek ya da verilmeden yapılmaktadır. İşlem esnasında girilen küçük bir kamera ile damarların görüntülenmesi sağlanmaktadır. Bu işlemlerin 15-30 dakika arası sürmesi beklenir. Başlanılması ve bitim süresinde yapılan işlemler bu süreye dâhil değildir. Çocuklar için bu işlem yapılacak ise çocukların kımıldama olasılığına karşı anestezi kullanılması gerekebilir.

Anjiyografi genelde kasıktan girilerek kateter yardımı ile sorunlu bölgeye giriş yapılarak verilen kontrast madde ile de damarların net görüntü alımını sağlamaktadır.  Kateter genellikle büyük damara yerleştirilir.  Verilen kontrast madde damarlarda ilerlerken damarların röntgeni çekilir.  İşlem esnasında kalp ritminde değişiklik yaşanabilir. Ayrıca kullanılan kontrast madde böbrekte birikim yapabilmekte ve böbreğe tahribat yapabilmektedir. Bunu önlemek için mutlaka işlem sonrası bol su içilerek bu boyalı maddenin vücuttan atılması önemlidir.

Akciğerlerdeki sorunların teşhisi için çok kesitli BT yapılarak akciğer damarlarındaki pıhtıya bağlı tıkanma var ise tanı konulması kolaylaşır.  Anjiyo damarlarda bulunan tıkanıkların teşhisinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Anjiyo ile hastalığın erken teşhisi sağlanmaktadır. Kasıktan girilerek anjiyo yapıldı ise bu işlem sonrası hasta bir müddet hastanede gözetim altında kalmalıdır. Çünkü anjiyo esnasında kasık damarından giriş yapıldığı için kanama olabilme riskine karşı hasta 4-5 saat süresince gözlem altında tutulur. Bu esnada hastanın sürekli yatması gerekir. Kanama yaşanmaması içinde kasık bölgesine kum torbası konarak hastanın bu şekilde beklemesi gerekir.

Doktorlarınızın isteği doğrultusunda yaptırabileceğiniz akciğer anjiyosu, diğer anjiyo tiplerine göre daha risksiz olsa da doktor seçimi çok önemlidir. Gerekli tedbirler alındıktan sonra akciğer anjiyosu sağlık için çok yararlı sonuçlar verebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...