Akciğer Mr Nasıl Çekilir ve Aşamaları Nelerdir?

Akciğer, insan vücudundaki solunumu sağlayan en önemli organlardan bir tanesidir. Akciğer emarı, ise akciğerde oluşacak olan herhangi bir sorunu ortaya çıkarmak için çekilmektedir. Ancak asıl çekilme nedeni ise, normal röntgende çıkmayan herhangi bir tehlike mr ile görüntülenebilmektedir. Bu nedenle mr görüntüleri yapılmaktadır.

Neden Çekilir?

Akciğer görüntüleme, özellikle ciğerlerin kaza ya da darbe sonucu oluşacak komplikasyonları ortaya çıkarmak amacıyla çekilmektedir. Mr , röntgenden farklı bir işlemdir. Röntgeni teknisyenler hem çekip hem inceleyebilirler. Ancak mr  sadece doktorlar tarafından değerlendirilebilir. Çünkü kişiye uygulanacak bu manyetik rezonans görüntüleme ileri dereceli problemi olan hastalara uygulanmaktadır. Bu nedenle uzman kişilerin bilgilerine başvurulmaktadır. Mr görüntüleme, bir bakıma akciğer tomografisidir. Aşırı derece manyetik ve radyoaktif ışın olduğu için genellikle hamileler bu tür yerlere sokulmazlar. Manyetik rezonans görüntüleri, en çok kanser belirtileri olan hastalar için önemli olmaktadır. Birçok hasta bu yöntemle erken teşhis ile tedavi görerek kurtarılmıştır.

Akciğer kanseri olarak bilinen siroz hastalığı, çoğu kişinin hayatına mal olmuş bir kanser türü olmaktadır. Ancak bunun önüne geçebilmek için mr görüntüleri kullanılmaktadır.

Mr Aşamaları Nelerdir?

Manyetik rezonans işlemi kişinin fazla ışına maruz kalması demektir. Ancak nasıl çekilir? Konusunda detaylı bilgi verilmesi gerekmektedir. Akciğer  filmi genellikle çift yönlü olarak çekilmektedir. Ancak herhangi bir taraftan şüphe edilirse doktor isteği üzerine tek taraflı da çekilir. Bu mr aracılığıyla kişinin akciğerlerindeki sorun görülmektedir. Ona göre bir tedaviye başvurulmaktadır.

Ancak akciğer görüntülemeişlemi sadece kanser teşhisi olan kişiler için çekilmemektedir. Kişinin kaburgasında oluşan kırık ya da çatlak gibi sorunlarda akciğer su toplayabilmektedir. Bunun için de ciğer filmi çekilir.  Bu tür bir sorunda görüntüleme işlemi genel olarak tek taraflı yapılmaktadır. Bu görüntüleri bu konuda uzmanlaşmış olan teknisyenler çekebilir. Görüntüleri sadece radyoloji uzmanları değerlendirebilir. Görüntüleme işlemi yapılmadan önce yapılacak ön tedavi sonucu hastaya ilaçlı ya da ilaçsız olarak film çekilmesine karar verilir.

Film ilaçlı olarak yapılacaksa görüntüleri renkli olarak çıkarılmaktadır. Böylelikle hastaya daha iyi bir tanı koyulabilmektedir. Ancak ilaçsız olarak çekilen filmin görüntüleri siyah beyaz olarak çekilmektedir. Bu da ciğer filmlerinin içinde en çok başvurulan görüntüleme işlemi olmaktadır. Daha sonrasında kişinin ciğerlerinde kitle ya da başka bir problem varsa bu yöntemle çıkabilir.

Ancak bu tür durumlarda hastanın nasıl davranması gerektiği de oldukça önemlidir. Kitle hastalar tarafından tümör ya da kanser belirtisi olarak yorumlanabilir. Bunun için kesin bir sonuca varılması gerekir. Kesinlikle biyopsi yapılmalıdır. Böylelikle kesin bir tanı sonucunda tedaviye başlanılması gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...