Anjiyo Sonrası Ortaya Çıkan Morarma ve Diğer Yan Etkiler

Anjiyo uygulamasından sonra vücutta birçok yan etki ortaya çıkabilmektedir. Bunlara arasında en önemlileri nefes darlığı, kanama ve bacakta morarmadır. Ayrıca kanama durumu da en çok damarlarda görülebilmektedir.

Anjiyo Uygulamaları

Kalp-damar hastalıkları günümüzdeki en önemli sorunlardan biri olarak tanımlanır ve ölümcül durumlardan biridir. Erken teşhisin önemine sürekli vurgu yapan uzmanlar da anjiyo konusunda gerekli hatırlatmaları yapmaya devam etmektedir. Zamanında fark edilerek alınan önlemler, yine günümüzün tehlikeli durumlarından olan kalp krizini engelleyebilmektedir. Şimdi sizlere anjiyo sonrası morluk ve anjiyo sonrası şişlik gibi yan etkilerinin sebeplerini paylaşıyor olacağız.

Direkt olarak sorunlu damarların son durumu hakkında bilgiler veren bu uygulama, sorunlu damara kadar ilerleyen çok ince bir cihaz yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Ancak bu süreçten önce dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlardan biri böbrek yetmezliği hastalarıyla ilgilidir. Çok önemli bir faktör olan böbrek yetmezliği hastalığına yakalananlar anjiyo işleminden önce bir takım şeylere dikkat etmek durumundadır.

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde dikkat edilmesi gereken tüm uygulamalar hakkında bilgiler veriyor olacağız. Daha çok nefes darlığı şikâyetiyle hastaneye başvuranlarda yapılan işlemler, damarlarda oluşan şişlik ya da morarma ile birlikte işlemden sonra yan etkileriyle görülebilir. Bu yüzden nefes problemine karşı da ilk olarak tedbirlerinizi almanız gerekmektedir.

Anjiyonun Yan Etkileri

Anjiyodan sonra bacakta morluk ya da komplikasyonlar görülebilir. Bunun yanı sıra nefes darlığı sorunu da ortadan kalkabilir. Ancak hepsinden önce uygulamadan çıkan bir hastanın hastane sonrasında neler yapması gerektiğinin bilinmesi gerekiyor. İlk olarak uygulamadan çıkmış bir hasta, hastaneden ayrıldıktan sonra 24 saat içinde işlem yaptığı bölgeyi zorlamamalıdır. 24 saatin ardından uygulama bölgesindeki bant çıkarılabilir ve banyo yapılabilir. Ayrıca kanın derinin altına sızmasıyla birlikte bir takım sertlik ve morluklar da görülebilir. Bu morlukların geçmesi 1 hafta gibi bir süreci kapsayabilir. Fakat bölgede şiddetli ağrı, kanama ya da şişlik olursa acil bir şekilde hastaneye başvurulmalıdır.

Anjiyodan sonra oluşan morluk oluşmaması için yine ilk 24 saate çok dikkat etmek gerekir. Çünkü damardaki kan dolaşımının değişmesine bağlı olarak oluşan uyuşma direkt olarak bacağı etkiler. İlaçlar bu duruma çare olmayabilir çünkü bunlar yan etkiler arasındadır. Bacakta kanama durumu gözlemlendiğinde de yine acil bir şekilde doktora başvurulması gerekir.

Bunun yanı sıra vücudu herhangi bir şekilde zorlamamanız önemlidir. Gündelik ihtiyaçların karşılanabilmesi için bacaklarınızı kesinlikle katlamamanız gerekiyor. Uyurken bile bacaklarınızı uzanır şekilde bekletmeniz önemlidir. Bu durumlara dikkat etmediğiniz sürece morarmalara bağlı olarak damarlarda da tekrar sorunlar ortaya çıkabilir. Normal şartlarda ilk günün ardından ilaçlar da etkisini gösterecek ve hastadaki halsizlik durumu sona erecektir. Anjiyo sonrası şişlik durumu da aynı durumla birlikte kendini gösterir.

Herhangi bir kanama durumu gözlemlendiği anda yine ortaya çıkacak komplikasyonlar, ilaçlar sayesinde giderilemeyeceği için ciddi bir uyuşma hali ile karşılaşılabilir.

Bacakta Uyuşma ve Ağrılar

Anjiyo işleminden sonra oluşacak semptomlar ilk başta sancılı gelebilir. Damarların açıldığı bölgelerde en çok görülen şişme sorunu ile birlikte ağrı hissiyatı da artabilir. Ayrıca sertleşmenin görülme olasılığı da fazladır. Neden olan faktörlere bağlı olarak ilerleme kaydetmeden tekrar tedavi edilmelidir.

Uygulama sırasında kullanılan ilaçların da belirli zararları bulunmaktadır. Nadiren de olsa alerjiye neden olabilir. Böbrek yetmezliği veya böbrek yetmezliği riski bulunanlar doktor tavsiyesiyle birlikte ilaç kullanımı yapmalıdır. Aksi durumda anjiyo uygulaması kişilerde böbrek yetmezliği hastalığına neden olabilmektedir. Halsizlik durumuyla kendini belli eden böbrek yetmezliği hastalığına karşı da gerekli tedbirleri alarak uygulamadan faydalanabilirsiniz.

Bacakta görülebilecek kanama ya da şişlik durumlarına karşı gerekli olan tedbirleri aldıktan sonra bu duruma neden olan morluk problemleri de kısa sürede giderilecektir. Ancak böbrek yetmezliği sorununa karşı da dikkatli olunması gerekir.

Normal şartlarda ilaçlar tüm etkileri komplikasyonlar üzerinde etkili olabilir ancak nefes darlığı ya da kullanılan farklı ilaçlar, morarma sorununa kesin bir çözüm getirmeyebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Anjiyo ve stent24.10.2017

İyi günler hoca ben 3 hafta önce kaşık tan anjiyo oldum tıkalı olan bir damar açılıp stent takıldı , taburcu eden doktorun bana hiç bir tavsiyesi olmadı.Sadece ilaçlar verildi onuda hemşire tarif etdi. Benim şikayetim şu anda iltihaplı öksürük var bende kol ve bacaklarda morarmalar var tırnak üstü kadar büyüklükte herbiri, halsizlik var kollarda ve bacaklarda bunlar normal çok endişeleniyorum hoca ilgilenirseniz çok sevinirim kullandığım ilaçlar:plaviX 75 mg Cordoba 80mg Coraspin 100mg VASOXEN 5mg ATOR 40 mg dir herbirinden günde 1 tane alıyorum şimdiden teşekürler

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Kasıkta Yapılan Anjiyo Sonrası İltihaplı Öksürük ve Kollarda Morarma Neden Oldu?
Emirhan29.05.2017

Merhaba ben anjiyo oldum ve stent takıldı 2 hafta oldu diz kapağımın arkasından girdiler ve şuanda yürüyünce sadece diz kapağımda morluk oluyor normal mi acaba

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Anjiyo uygulama sonrasında morluklar, şişlikler, ödemler ve çabuk yorulma gibi birçok şikâyet meydana gelebilmektedir. Bu şikâyetlerin ortadan kalkması için uzun bir iyileşme sürecinin geçmesi gerekir. Bu süreçte dikkatli olmalı, kendinizi yormamalı ve ağır işlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Yürüyüşleri çok uzun yapmamanız gerekir. Giriş bölgesinde meydana gelen zorlanmalar sonucunda morarmalar oluşur. Bu morarmalar uzun süre devam ederse, şişlik eşlik ederse ve ağrı meydana gelirse mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir. İyileşme döneminde sadece hareketleriniz konusunda değil beslenme konusunda da dikkatli olunmalıdır. Bol bol su içilmeli ve doğal gıdalar ile beslenilmelidir.

Mehmet15.04.2017

Merhaba, bundan 2 ay önce annem kasıktan anjiyo oldu stent takıldı. Doktor 2.anjio olması gerektiğini de söyledi annem yanaşmıyor. Kasıkta morluk ve şişlik oluşmuştu morluklar geçti. Şişlik halen var ağrı yok ilaçlar verildi. 2 gündür kol ve bacaklarında şiş ve morarmalar oluşmaya başladı. Sebebi nedir, ilaçların yan etkisi midir ne yapmalıyız? acil cevap verseniz sevinirim ALLAHA EMANET hayırlı akşamlar

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Anjiyo sonrasında morarma ve şişlik görülebilecek olan en belirgin yan etkilerdir. Yalnız uzun dönemdir geçmemesinden kaynaklı olarak kısa zaman içinde uzmana başvurmanızı tavsiye ederim. Ayrıca yayılan morlukların ve şişliklerin olması ilaçların yan etkileri olabilir ama ilacın ismi ve etmen maddeleri bu aşamada önemlidir.

Öznur29.03.2017

Babam 74 yaşında 25 gün önce bir defa anjiyo yapıldı bir hafta sonrasına 2 defa daha anjiyo yapıldı. 2 gün önce ayakları şişmeye başladı şimdi şişlik kemere kadar ilerledi ve kalçası morarmış durumda ne yapmalıyız?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Öznur hanım merhaba,


Anjiyo uygulamasından sonra damarlarda bulunan kan akışlarının değişmesinden kaynaklı olarak şişmeler ve morarmalar meydana gelebilmektedir. Morarmanın ilerlemesi ile birlikte uzmanınızı aramanızı ya da tekrardan muayene için başvurmanızı tavsiye edebilir. Bazı kişilerde tansiyon ve şekere bağlı olarak da bu tarz morarmalar meydana gelebilmektedir. Ayrıca babanızın beslenmesine, gün için kendini yormaması da çok dikkat etmesi gerekir. bunlarda morarmaların çoğalması konusunda etkildir.

Dilek Fidan28.03.2017

Annem 87 yasinda.9 gün önce kalp krizi geçirdi. Anjiyo oldu 2 stent takıldı. Fakat hala sağ bacağı sis ve mor. Ayrıca kaşık bölgesinde hala akıntı var, yarası kapanmadı. Tehlikeli mi yoksa olabilen komplikasyonlar mı? Teşekkür ederiz.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Dilek hanım merhaba,


Anjiyo sonrasında morarma, şişlik ve anjiyo yapılan bölgede sertlik gözlemlenmesi oldukça normaldir. Zaten morarmalar, şişlik ve diğer sorunlar 2 haftalık süreç içinde meydana gelir. Bu sorunlar yine birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Bu aşamada morarmanın, şişliğin ve diğer sorunların daha çok çoğalması ve ağrıların meydana gelmesi gibi şikâyetleri annenizde gözlemlerseniz mutlaka uzmana başvurmanız gerekir.

Aysun27.03.2017

Aysun hanım merhaba,
Annenizde var olan morarmaların neden kaynaklandığını belirlemek adına mutlaka uzmana gitmesi gerekmektedir. Stent ile alakalı bile olmayabilir. Kısa süre içinde muayene olmanızı tavsiye ederim.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba, Annem bundan 6 ay önce anjiyo oldu Stent takıldı. Ancak son günlerde vücudunun çeşitli yerleri durup dururken morarıyor. Acaba önemli bir sorun olabilir mi? Doktora başvurmamız gerekir mi?

Servet11.03.2017

Annem 10 gün önce anjiyo oldu besinci gün bacağının arka kısmı dize kadar sertlik ve korkunç morarma şiddetli ara sancılarla dun tekrar ameliyat oldu. Pıhtılaşma çok fazlaymış o temizlendi simdi hala hastanede doktorlar normal iyi falan diyor ama endişeleniyoruz. Sizce normal mi lütfen bilgilendirir misi iz başka yere götürelim mi sağ olun.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Servet bey merhaba,


Anneniz ile alakalı olan endişenizi anlıyorum. Meydana gelen sorunlar ile alakalı olarak kısa sürede reaksiyon almışsınız. Yalnız annenizi takip eden uzman sıkıntılı bir durum olsaydı mutlaka sizi bilgilendirirdi. Ayrıca oluşabilecek olan komplikasyonlara ve sorunlara karşı anneniz hastanede. Olduğu hastaneden çıkartmanız var olan sorunların artmasına sebep olacaktır.

Hülya25.02.2017

Babam 48 yaşında yaklaşık bir yıl önce anjiyo yapıldı ve stent takıldı. Ağır bir işte çalışıyor şimdi de ağrısı olmuş isten izin aldı çalışmamak icin hastaneye gidecek acaba kötü bir şey çıkar mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Hülya hanım merhaba,


Anjiyo sonrasında ağır işlerde çalışıp vücudu yormamak önemli bir detaydır. Buna dikkat etek gerekir. Babanızda farklı bir sorunun olup olmadığını belirlemek adına mutlaka gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Babanızın çalışması şart ise daha hafif işler tercih etmeniz uygun olacaktır.

Süleyman16.02.2017

Iyi günler hocam kolay gelsin.
Ben ayın 10 unda ayakdan anjiyo oldum ve ameliyattan sonra taburcu edildim eve geldim. Şimdi hocam uzanırken, yürürken bir şey yok sadece ameliyat yeri ağrıyor. Ayakta sabit durduğumda bir 5 dakika içinde diz kapağından ayak bileğime kadar morarıyor.bana yardım ederseniz çok sevinirim hocam

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Ayak anjiyosu yapıldı, ameliyat sonrası ayaktayken bileğime kadar morarma oluyor

Soru ekle

Sorunuz: