Artroskopi Ameliyatı İşlemleri Nasıl Yapılır ve Bu İşlemlerin Üstünlüğü Nedir?

Artroskopi eklemler ile alakalı olan hastalarının teşhis edilmesinde ve tedavi edilmesine kullanılan cerrahi uygulamadır. Bu cerrahi uygulama sürecinde kısa zamanda iyileşme sağlanır.

Artroskopi Ameliyatı Nedir?

resim-1926

Artroskopi nedir, eklemleri alakadar eden hastalarının teşhis edilmesinde ve tedavi edilmesine kullanılan cerrahi uygulamadır. Artroskopi ameliyatı yapacak olan doktor artroskop olarak isimlendirilen ve kalem inceliğinde olan alete yerleşmiş olan aydınlatma ve lens yardımı ile 4,5 mm açılan kesilerden eklemleri ayrıntılı şekilde gözlemler. Artroskopfiberoptik ışığının kaynağına bağlanan video kamera ve mercek sistemleri ile uygulanıyor.

Eklemlerin iç kısımlarını gözlemek amacı ile 0,5 cm şeklinde açılan deliklerde artroskopi uygulamasının sistem seti eklem kısmının içine sokulur. Artroskopi cihazı uç kısmına takılan kamera yardımı ile eklem içleri monitörden izlenir. Monitöre yansıyan görüntüler 6 ila 10 büyütülebildiğinden eklem içinde bulunan yapılar detaylı şekilde gözlemlenir. Cerrahi ameliyatı esnasında kullanılan aletler bölgede yer alan yıpranmış dokuları onarmak amacı ile bölgeye açılan küçük keşiden sokulur.

Bu uygulama diğer cerrahi ameliyatı sürelerine nazaran daha kısa sürede tamamlanır. Kısa süre içinde ve hızlı bir şekilde görüntüler alınarak kayıt edilir. Açık cerrahi olanlar ile karşılaştırıldığında kesiler daha küçüktür ve estetik açıdan sorun yoktur.

Artroskopi ameliyatı, dirsek, el bileği, omuz ve bacaktan uygulanabilir.

Artroskopi ameliyatı fiyatı uygulanacak olan hastaneye ve bölgeye göre değişmektedir. Özel hastaneler de artroskopi fiyatı yüksek düzeyde seyrederken devlet kurumlarında ücretsiz yapılır. Maliyeti ve size mal olacak olan ücreti konusunda hekimden bilgi almak mümkündür.

Nasıl Yapılır?

El bileği, bacak ve omuz bölgesinden cerrahi müdahale için eklem üzerinden 0,5 cm civarında delikler açılır. Açılan deliklerden bir tanesine görüntüleri iletmeye yarayacak olan aparat takılır, diğerlerine de eklemlerin iç kısmında kolay şekilde çalışmaya olanak sağlayan cihazlar yerleştirilir. Eklem içine sıvı uygulaması yapılır, sıvı sayesinde eklemler rahat şekilde gözlemlenirken yıkanmasına da olanak sağlanır. Ameliyatın bitmesinden sonra el bileği, bacak ve omuz bölgesinden gönderilen sıvı boşaltılır. Cerrahi işlemlerden sonra açılan kesiler kapatılır.

resim-1927

El bileği, bacak ve omuz bölgesinden cerrahi müdahale sonrasında alçı uygulaması yapılmaz. Sonrası için dizlikler ve bilekliklerin kullanımı yapılır. Genelde ağrı şiddetli düzeyde oluşmadığından dolayı hekim tarafından hafif düzeyde ağrı kesiciler tavsiye edilir. Ameliyat 20 ila 60 dakika arasında sonlanır ve iyileşme süresi oldukça kısadır. Yapılan uygulamalara göre hasta bir ya da iki gün hastanede kalabilir. Genelde sorun büyük düzeyde değilse aynı gün içinde taburcu edilir. Hastalar birkaç günlük dinlenmeden sonra egzersizlerine başlayarak uzun yürüyüşler yapabilmektedir. Ameliyatın güçlük durumuna göre iyileşme süreci uzayabilir.

Artroskopik Cerrahi Çalışma Alanları

Diz eklemi; menisküs yırtıklarının onarımı ya da çıkartılması, arka ve ön bağ yırtıklarının onarımı, eklemlerdeki kıkırdak sorunlarının düzeltilmesi, kistler, eklem içinde alınacak biyopsiler, iyi huylu tümörlerin çıkartılması, romatizmal hastalık tedavileri, eklem kırık tedavileri, diz kapağı çıkık tedavileri gibi birçok alanda tercih edilir. Özellikle menisektomi uygulaması son dönemlerde menisküs adına sık şekilde uygulanır. Bu işlemleri yapan hekimin tecrübesi ve konudaki bilgisi çok önemlidir. Riskleri nadir şekilde meydana çıkar ve anında müdahale edilme şansı bulunur.

resim-1928

Omuz eklemi; omuzlarda devamlı meydana gelen çıkık tedavileri, omuz çevresinde oluşan kopmalar, omuz çevresinde oluşan kas sıkışması, donan omuzlarda hareket kısıtlılıklarının yok edilmesi, omuzda var olan serbest cisimler uygulama ile çıkartılması, eklem içinde meydana gelen kıkırdak ilebiseps kirişi sıkıntılarını tedavi edilmesi, sinovyal doku temizliği artroskopik olarak yapılabilmektedir.

Ayak bileği eklemi; ayak bileği çevresindeki tendon sorunları, kıkırdak ayrılmaları, futbolcuların ayak bileğinde meydana gelen kemik çıkıntıları, burkulma sonucu oluşan doku sıkışmaları, sinovyal zarın çıkartılması, eklem içinden alınacak biyopsiler, ayak bileği artrodezi, eklemleri ilgilendirmekte olan belli başlı kırıklar bu uygulama yardımı ile kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

Diğer eklemler; kalça, el bileği eklemlerinin hastalıklarının teşhisi ve tedavisinde artroskopi uygulamaları her geçen gün daha sık şekilde kullanılmaktadır.

Riskleri Ve Açık Cerrahiden Üstünlükleri

Tüm cerrahi işlemlerin uygulamasında olduğu gibi bu işlemlerinde meydana getirdiği komplikasyonları olabilmektedir. Özellikle eklemlerde iğne yardımı ile boşaltılacak olan şişlik ile kan birikmesi, toplardamarlarda kan pıhtısı olması, enfeksiyon oluşumu, işlemler esnasında kullanılan aletlerin eklemlerin iç kısmında kırılması, sinir ile damar yaralanmaları, yaraların iyileşmesinde sıkıntılar ve teknik açıdan kaynaklanan sebeplerden dolayı açık cerrahiye geçilme tarzında riskler meydana gelebilmektedir. Bu risklerin hastalarda görülme sıklığı oldukça azdır. Görülme sıklıkları binde bir yüzde arasında değişir. Hastaya uygulaması yapılacak olan anestezi işlemlerinden kaynaklı da riskler ortaya çıkabilir ama bunlarında görülme sıklığı oldukça azdır.

Artroskopik cerrahinin açık cerrahi üstünlükleri arasında;

  • Açık cerrahilerde eklemlere ulaşmak adına sağlam dokularında kesilmesi gerekmektedir. Artroskopik cerrahi işlemlerinde ise eklemlere ulaşmak için sağlam olan dokulara zarar verilmez. Küçük kesiler yapıldığından dolayı sağlam dokular kesinlikle zarar görmez.
  • Açık cerrahilerde ameliyatın sonrasında oldukça fazla düzeyde ağrı oluşur. Diğer uygulamada ağrı düzeyi azdır ve hafif ağrı kesiciler ile bu sorun ortadan kalkar.
  • Artroskopik uygulamalarda hareket ve enfeksiyon sorunlarının meydan gelme riski düşüktür. Açık cerrahilerde daha yüksektir.
  • Artroskopik uygulamalarda hastaneden çıkış, günlük yaşama geri dönüş ve spor aktivitelerine geri dönüş zaman kısadır. Açık cerrahilerde ise bu süreç uzundur.
  • Artroskopik uygulamalardan hemen sonra rehabilitasyon programlarına başlanabilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...