Detaylı Ultrason Çekimi Nasıl Yapılır, Sonucunda Neler Ortaya Çıkar?

Detaylı ultrason çekim işlemleri sonucunda bebeklerin organlarınde ve vücut uzuvlarında olan sorunlar ortaya çıkar. Bebek ile alakalı detaylı bilgi verilir.

Ayrıntılı Ultrason( Detaylı Ultrason ) Nedir?

Ayrıntılı ultrason nedir, halk arasında 3 ya da 4 boyutlu ultrason çekimi olarak da bilinmektedir. Gebelikte ayrıntılı ultrason işlemlerinin 3 ve 4 boyutlu olan görüntüleme sistemi ile alakası bulunmamaktadır. 3 ve 4 boyutlu olan çekim işlemlerinde bebeklerin yüzü, ayakları ve elleri anneye ve babaya gösterilir.

Bundan dolayı bu görüntüleme gebelikte detaylı ultrason anlamına gelmez. Sağlıklı şekilde ilerleyen gebeliklerde üç ve dört boyutlu testlere gerek duyulmaz. Detaylı ultrason ( ayrıntılı ultrason ) işlemlerinde cihazın nasıl olduğundan çok çekim işlemi yapacak olan kişi ve değerlendirmesini yapacak hekimdir. Ayrıntılı görüntüleme çekim işlemleri radyoloji, kadın doğum ve perinatoloji uzmanı kişiler tarafından yapılmalıdır.

Ayrıca bu kişilerin ayrıntılı ultrason konusunda özel olarak eğitim almış olması şarttır. Yapılan tarama testinden ekrana yansıyan görüntülerin kesinlikle detaylı görüntüleme konusunda deneyimli kişiler tarafından yorumlanması gerekir. Elde edilen veriler ve görüntüler anne adaylarına cd olarak da verilir. Detaylı ultrason sonrasında sonucun çıkmasını beklemek anne ve baba adayını yorabilir.

Nasıl Uygulanır?

Sağlıklı bir şekilde ilerleyen gebelikte detaylı ultrasın şart mı, normal hamilelik sürecinde 17 ve 22 haftaların arasında birinci düzey görüntüleme yapılır. Bu görüntü alma yönteminin asıl amacı risk taşımayan hamileliklerde doğumsal açıdan sorun olup olmadığını saptamaktır. Birinci düzey tarama esnasında herhangi bir sorun ya da risk oluşumu konusunda kadın doğum uzmanı şüphelenirse, anne adayı için ayrıntılı tarama çekimi ister.

Ayrıntılı ultrason neden yapılır, bebeklerde sorun olup olmadığına bakılarak çiftlere bebeğin durumu ile alakalı olarak detaylı bilgi verilmektedir. Gebelikte detaylı ultrason nedir, riskli ve şüpheli durumları ortaya çıkartır ve gerekli bir taramadır. Cihazın yanında bulunan masaya anne adayı yatırılır. Karın kısmına sürülecek olan jel ve prob uç yardımı ile gerekli olan görüntüler alınır. Alınan tüm görüntüler anında monitör ile izlenebilir ve yorumlanabilir. Ayriyeten gerekli olan raporlama da radyolog tarafından hazırlanarak hamile olan bayana teslim edilir ya da birkaç gün sonra verilir. Gerekli olan taramaların tamamı en fazla 20 dakika içinde tamamlanır.

Neler Görülür?

Detaylar içeren tarama testi en sık 17 ile 18 hafta aralığında yapılır. En fazla 20 dakika içinde tamamlanan test normal gebelik sürecinde 1 kez yapılmaktadır. Yapılacak olan görüntüleme ile bebeklerin beyni, kafatası içi, göğüs içi, omurgaları, karın içinde bulunan organları, kalp, bağırsak, parmaklar, kollar, bacaklar, yüz en ince ayrıntısına kadar görüntülenecektir.

Elde edilecek veriler neticesinde yarık damak, yarık dudak, parmaklarda fazlalık ve eksiklik, ayaklarda ve eller içe ve dışa dönüklük, kemiklerde eksiklik, beyinde bulunan boşluklar ve belde açıklık tespit edilir. Bebeklerin kalbi ile alakalı incelemeler için 21 ve 22 hafta tercih edilir. Bu haftalar kalbin incelenmesi için en uygun olan zaman dilimidir. Çekim yapılacağı gün doktorun ve radyoloğun söyledik detayların tamamı göz önüne alınarak hazırlanılması gerekir. Bebekte çıkacak olan sorunlar için ve ilerleyen dönem için erken tedavi planlaması yapılır. Ayriyeten çiftler de sonraki süreç için kendilerini psikolojik açıdan rahatlamak adına zaman kazanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...