Bağırsaklardan Kolonoskopi Çekim İşlemleri Nasıl Yapılır ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilir?

Bağırsak bölgesinden çekilecek olan kolonoskopi işlemleri rektum ve kolon kanserlerine erken dönemde tanı koymak için bilgi verir. Bu sayede erken dönemde tedaviye başlanır.

Kalın ve İnce Bağırsak Endoskopisi (Kolonoskopi) Nasıl Yapılır?

resim-2067

Kalın ve ince bağırsak endoskopisi hastalıkların incelenmesi adına kullanılan bir yöntemdir. Yapılacak olan işlemler anüsten başlayarak rektum ile kolonların tamamını incelemek adına kullanılır. Endoskopi aleti yaklaşık olarak 1 cm kalınlığında olup kolonların tümünü inceleyebilecek uzunlukta ve bağırsak kıvrımlarına tam anlamı ile uyum gösterecek bir yapıya sahiptir. Yapılacak olan muayene esnasında kolonun hastalıklı olan kısımlarının görülmesinin yanında uzman hekim gerekli görürse yine aynı bölgeden biyopsi de yapılabilir. Ayriyeten poliplerin çıkarılması işlemleri ve kanama odaklarında kan durdurma enjeksiyonu da yapılır. Kolonoskopi yani kalın ve ince bağırsak endoskopisi belli başlı şartlar altında yapılmaktadır. Bu şartlar;

  • 50 yaşını geçen kişilerde 3 ila 5 senede rutin bir muayene olarak
  • Yakın akrabalarında rektum ya da kolon kanseri olan kişilerde
  • Crohn ve kolit tarzında iltihaplı bağırsak hastalıklarının izlenmesinde
  • Rektum ve kolon kanseri olan kişilerin izlenmesinde
  • Poliplerden kaynaklı olarak daha önceki yıllarda tedavi gören hastaların izlenmesinde bağırsak ile alakalı endoskopik işlemler yapılır.

Bağırsak bölgesinden endoskopi yapılabilmesi için ince ve kalın bağırsaklarının iç kısımlarının tamamen temiz olması gerekir. Bundan kaynaklı olarak hasta çekim işlemleri yapılmadan uzaman söylediği gibi bağırsak temizliği yapmalıdır. İşlemler en fazla 30 dakika içinde tamamlanır. Hafif düzeyde sedasyon ya da isteğe bağlı olarak genel anestezi altında yapılabilir.

Endoskopinin yapılması özellikle rektum ve kolon kanseri açısından çok önemlidir. Bu kanser türleri akciğer kanserinden sonra ikinci sırayı alan tehlikeli bir hastalıktır. Kanser rektum ile kolonda bulunan poliplerden kaynaklı olarak da meydana gelir. Özellikle poliplerin erken dönem içinde fark edilmesi ve kısa süre içinde vücuttan atılması kanserin önlenmesi adına çok önemlidir. Poliplerin önceden fark edilmesi ve olduğu bölgeden çıkartılması da kolonoskopi ile yapılır. Yani kanserden korunmak adına yapılması gereken bir işlemdir.

 Bağırsak Kolonoskopisi ( Endoskopi ) Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

resim-2068

Bu uygulama günümüzde uzman hekimler tarafından da sık şekilde yapılan bir tetkiktir. Bu tetkikin amacı ince ve kalın bağırsağın uygun bir biçimde incelenmesidir. Uzun dönem ishal ve kabızlık gözleniyorsa, tedavi sonucunda düzene girmeyen bir kansızlık varsa ve dışkı bölgesinde kan mevcutsa bağırsak endoskopi işlemleri gereklidir. Her hastalık türünde olduğu gibi bağırsak hastalıklarında da endoskopi yardımı ile erken tanı koyulması şarttır. Çekim işlemleri yapılırken kişiye özel bir anestezi uygulaması yapılır. Bu sayede hasta rahatsız olmaz. İşlem esnasında nefes darlığı, ağrı, kusma ve mide bulantısı sorunları da yaşanmaz. Endoskopi işlemi esnasında hastaya hava verilir. Bundan kaynaklı olarak da gaz çıkarma ihtiyacı duyulur. Endoskopi sonrası ağrı meydana geldiğinde sorun yaşanmaması adına uzman hekim sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar verir.  Uygulamanın sonrasında hastanın beslenme düzenine fazlasıyla dikkat etmesi gerekir. Özellikle iyileşme dönemi içinde gaz yapan besinlerden, çiğ sebzelerden, asitli içeceklerden ve kuru baklagillerden uzak kalınması gerekir. Hasta kişiye polipektomi uygulaması yapılmışsa 7 gün boyunca kanın sulandıran ilaçlardan ve alkol alımından uzak kalınması gerekir. Ayriyeten uygulamanın yapılacağı gün kesinlikle sigara içilmemeli ve alkol kullanımı yapılmamalıdır. Uzman hekimlerin belirteceği süre zarfında kesinlikle araç kullanımı da yapılmaz. Uygulamanın sonrasında dikkat edilecek tüm detayları uzaman hekim hastasına detaylı bir şekilde anlatır ve hastanın bunlara uyması gerekir. Bu sayede kısa süre içinde sağlık açısından toparlanılır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...