Batın Ultrasonu Çeşitleri Nedir, Bunların Çekimleri Nasıl Yapılır?

Batın ultrasonu işlemlerinde karaciğer, böbrek, dalak, mide, pankreas, idrar torbası ve karnın organlarının incelemesi detaylı bir şekilde yapılır.

Batın Ultrasonu Nedir, Nasıl Yapılır?

resim-966

Batın ultrasonu, tüm, alt ve üst olmak üzere çekilir. Tüm batın ultrason uygulamasında karaciğer, böbrek, dalak, mide, pankreas, idrar torbası ve karnın iç bölgesinde tüm organların incelemesi detaylı bir şekilde yapılır. Sindirim sisteminde bulunan organlar ise bu uygulama ile içermiş olduğu gazdan kaynaklı olarak usg de değerlendirilmek adına uygun değildir. Batın ultrasonu desteği ile belli başlı hastalıklar için ve bu hastalıklardan bilgi almak adına sindirim sistemi içinde batın ultrasonu çekilir. Üst usg uygulaması özellikle karaciğerde bulunan yağlanmanın ne düzeyde olduğuna bakmak için sık şekilde yapılır. Tüm, üst ve alt batın ultrason işlemleri ile safra kesesi çamuru, safra kesesi taşları, iltihabı, pankreasın baş ve gövde kısmı değerlendirmesi, dalağın durumu, böbreklerin öncesi ve sonrası, böbrek taşı, böbrek kumu, kisti ve belli başlı diğer detayların incelemesi yapılır. Tüm, alt ve üst usg için 8 saat açlık hazırlığı gerekmektedir.

Ön hazırlığı kısmında aç olunması çok önemlidir. Çünkü açlık olduğunda sindirim sisteminde olan gaz daha azdır ve safra kesesi açlık olması durumunda tamamen safra ile doludur. Tüm, alt ve üst batın ultrason uygulamasının tamamen aç yapılması gerekir diye bir şart bulunmaz. Gerekli durumlarda işlemlerin hazırlığı yapılır ve tok karnına da çekilebilir. Usg çekimi fiyatları nereden ve nasıl çekileceğine göre farklılık gösterir.  Fiyatı açısından farklılık göstermesinin bir sebebi de cihaz, doktor ve hastane özellikleridir.

Özel hastanelerde ve görüntüleme merkezlerinde fiyat değişkendir. Devlet hastanelerinde ise fiyat bakımından güvencesi olan kişiler herhangi bir ödeme yapmaz.

Tüm, Alt ve Üst Batın Ultrasonu İncelemesi ve Hazırlığı Nedir?

Alt Batın İncelemesi; bu uygulama için yapılacak olan ön hazırlık hastaya önceden iletilir. Karın bölgesinin alt kısmında meydana gelen sorunların neden olduğunu ortaya çıkartır. Karın bölgesinde oluşan ağrılardan kaynaklı olarak hastaların vakit kaybı yaşamadan ve daha büyük bir sorun öncesi doktora başvurması gerekir. Doktor usg çekimi öncesi klinik muayene yapar ve usg çekim işlemlerine karar verir. Uzman hastasına çekim öncesi nasıl çekim yapılacağını, neden yapıldığını, çıkan sonuca göre nasıl bir tedavi uygulayacağını anlatır. Uygulamada çıkan sonuçlar neticesinde tanı koyulur ve tedavi planlama işlemleri yapılır.

Üst Batın İncelemesi; işlemlerden başlamadan çekim hazırlığı ile alakalı olarak uzman öncesi ile alakalı detay verir. Uygulama öncesi bunları bilmek hastanın psikolojik açıdan rahatlamasını sağlar. Bundan kaynaklı olarak da çekim öncesi bilgi verilmektedir. Tetkikin asıl amacı adrenal bezlerinde, karaciğerde, pankreasta, böbrekte bulunan sorunların değerlendirilmesidir. Bu değerlendirmeler ışığında tanı koyulur ve tedaviye başlanır.

Tüm Batın incelemesi; yapılacak olan görüntülemede batın usgsi ile bakılan tüm organlara detaylı ve genel şekilde bakılabilir. İşlemler esnasında açlık olması gerekir. Hastaların kontrast maddeyi 5 dakika aralıklar ile içmesi ve bağırsaklardaki boşaltımı tam anlamı ile yapması gerekmektedir. Kontrast maddenin tamamının bitirilmesi oldukça önemli bir detaydır. Uygulamanın başlamasından önce kişilerin çantasını, kredi kartlarını, takılarını ve üzerinde bulunan tüm metal eşyalarını çıkartması da gerekmektedir.

Ayriyeten protezleri ya da kalp pili olan kişilerin bunu belirtmesi şarttır. Ekstradan hazırlık yapılması gerekirse kişiye önceden söylenir. Çıkan sonuçlar eşliğinde gerekli olan tedavi planlaması yapılır. Sonrasında tedavi süreci başlar ve sürecin düzgün gitmesi adına kişinin dikkatli olması gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Ağrı20.02.2017

Merhaba,
sol boşluk kısmımda ve yakın çevresinde her gün giren ağrılar var sindirim ve gaz problemim de var fakat sol taraftaki ağrı gaz sancısı gibi değil.4-5 aydır var.Ne olabilir ve ne yapmalıyım ? Teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


İlk olarak dahiliye uzmanına giderek kapsamlı şekilde klinik muayene olup belli başlı test ve tetkiklerinizi yaptırmanız gerekir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda uzman size gerekli olan detayları verecektir. Test ve tetkik sonucu olmadan bir şey söylemek mümkün değildir.

Soru ekle

Sorunuz: