Bebeklerde Röntgen Uygulaması Zararlımıdır, Nasıl Çekilir?

Bebeklere çekilecek olan doku ve organ röntgeni işlemleri yetişkinlerde olduğu gibidir. Hazırlıkları doktor gerekli olan tüm detayları hastasına söyler. Buna göre hazırlık yapılır.

Bebeklerde Röntgen Nasıl Çekilir?

Bebekler herhangi bir dokunun röntgeni çekilmesi ile alakalı yapılan araştırmalar neticesinde bebeklerin yaklaşık olarak % 12’lik kısmında, 3 yaşına kadar 4 tane bebekten 1 tanesinde 2’den defa fazla, her 7 çocuktan 1 tanesinde 3 ya da daha çok röntgen çekimi yapılmış olması uzmanları da endişelendirmektedir.

Tıbbi anlamda sık şekilde kullanılan röntgen uygulamasında X ışınlarının kullanımı yapılır. Yani doku ve organ röntgeni uygulamasında radyasyon kullanımı yapılmaktadır. Radyasyon dozunun yüksek olması bebek ya da yetişkin fark etmeden kansere sebep olmaktadır. Radyasyon ile alakalı olarak yapılan araştırmalarda kanserlerin % 2’lik kısmına sebep olduğunu gösterir. X ışınları yani radyasyonun kanser yapma özelliği ve etkileri hızlı bir şekilde gelişen ve hızlı şekilde çoğalan bebek, çocuk, genç ve hamile hücrelerinde çok daha fazla etkilidir.

Her röntgeni çektiren kesinlikle kanser olacak diye bir şey yoktur. Özellikle bebeklik dönemlerinde radyasyona maruz kalanların kansere ilerleyen dönemlerde yakalanma riski daha büyüktür. Röntgen zararları olsa da tetkik ve tanı koyma konusunda doktora en büyük yardımcıdır. Bebeklere çekilecek doku ve organ röntgeni işlemleri yetişkinlerde olduğu gibidir. Ekstradan hazırlık gerektirdiği durumlarda doktor gerekli tüm detayları hastasına söyler. Her öksüren, tıkanan, nefes almakta zorlanan ve ağrıları olan bebeğe röntgen çekimi yapılmaz.

Uzmanlar bebeklere çekilecek olan uygulamada psikolojik açıdan zararları da düşündüğü için dikkatli ve detaylı bir şekilde yaparlar.

Röntgen Çekim Aşamaları ve Sonuçları Nelerdir?

Röntgen çekimi yapılacağı zaman bebekleri radyasyona korumak adına belli başlı yöntemler bulunur. Bunların uygulanması gerekmektedir. Radyasyon dozu kesinlikle bebeğin yaşına, kilosuna ve ayına göre ayarlanmalıdır. Uygulama gerekli olan bölge dâhilinde sınırlandırılmalıdır. Özellikle birden daha çok uygulama yapılmamalıdır. Mümkünse röntgen uygulaması yerine farklı ve alternatif olan uygulamalar tercih edilmelidir.

Uygulama sonrasında ortaya çıkacak olan sonuçlar bebeğin ve çocuğun hastalığına göre farklılık gösterir. Görüntüleme esnasında gerekli olan işlemleri ve detayları doktorun kontrol etmesi gerekir. Yorumlama işlemlerini de doktorun yapması şarttır. Çıkan rapor ve elde edilen yorumlar dâhilinde uzman gerekli olan teşhisi koyar. Sonrasında tedavi ile alakalı planlama işlemleri de bebeğe ya da çocuğa göre yapılmaktadır.

Bu uygulamada önemli olan gerek olmadıkça röntgen işlemlerinin yapılmamasıdır. Yapılmaması kanser önler.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 51 vote, average: 1,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 1,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...