Bebeklerde Tomografi İle Alakalı Çekimler Nasıl ve Hangi Aşamalarda Yapılır?

Bebeklerde yapılacak tomografi çekim işlemlerinde mutlaka doktor ile konuşup öncesi ve sonrasında yapılması gereken işlemler hakkında bilgi alınmalıdır.

Bebeklerde Tomografi Nasıl Çekilir – Aşamaları

resim-1558

Tomografi çektirmek ile alakalı olan işlemler yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de he psikolojik hem de fiziksel anlamda rahatsızlık vermektedir. Bebekler bu süreçte oldukça özel bir durumdan da geçmektedir. Tomografi çekim işlemleri için bebeklerin ve çocukların tomografi çektirmesi için yaklaşık olarak 6 saat açlıklarının olması gerekmektedir. Emarda olduğu gibi tomografi çekim işlemlerinde de kesinlikle bebeklerin üstlerinde metal takı ya da aksesuar bulunmaması gerekir.

Bebeklerin uyuması ile birlikte tomografi cihazına alımı yapılır. Yaklaşık olarak yarım saat içinde tamamlanan işlemlerde solunumlar ve kalp atışları detaylı bir şekilde monitörden izlenir. Tomografi işlemlerinin bitmesinden sonra bebekler özel bir odaya alınır ve gerekli görülürse oksijen takviyesi yapılır. Doktor gözetiminde var olan bebeklerin belli bir süre beslenmemesi gerekmektedir. Çekim öncesi ve sonrası ile alakalı olan tüm detaylar konusunda aileye bilgi verilir.

Tomografi çekiminden sonra aile bireyleri çocuklarının yanında kalabilir. Çocuklara anestezi uygulaması yapılmışsa bile bunun ile alakalı dikkat edilecek noktalar bulunur.

Bu noktalar detaylı şekilde aileye anlatılacağından dolayı detaylara da dikkat edilmelidir. Yalnız tomografi çekimi yapılırken bebeklerin ve çocukların yanından ailelerin çıkması da istenebilir. Tam teşekküllü hastanelerde yapılacak çekimlerde verilecek olan anestezilerde sorunlar yaşanmaz. Aileler bu anlamda oldukça tedirgin davransalar da tam teşekküllü hastanelerde sorunlar yaşanmamaktadır. Bu anlamda tomografi konusunda görevli olan personeller gerekli olan tüm takipleri en ince detaylarına kadar yaparlar.

Radyasyon içerikli olan tomografi uygulaması sonucunda oldukça önemli bilgiler elde edilir. Bu bilgiler ışığında gerekli tedavi için planlama yapılmaktadır. Erken tanı olanağı da sağlayan bu uygulama her daim erken tedavi planlaması da sağladığı için bazı durumlarda gereklidir.

Tomografi çekimlerinin kesinlikle gereksiz yere yapılmaması gerekmektedir. Radyasyon içerdiği için gereksiz yere yapılacak uygulamaların sonucu riskli durumlara yol açabilir. Bunun için de dikkatli olmak ve bu anlamda sorgulama yapmak gerekir. Kesinlikle bebeğin ayı ve çocuğun yaşı ile orantılı şekilde radyasyon dozu ayarlaması yapıldığını da sorgulamak gerekmektedir.

Çekim Amaçları Nelerdir?

Tomografi işlemleri hem yetişkinler hem de bebekler açısından tanı koymak için önemli olan sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır. tomografiler ile alakalı olarak yapılan araştırmalar neticesinde belli başlı riskleri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu riskler konusunda sorun yaşamamak adına uzmanın dikkatli şekilde seçilmesi gerekir.

Gelişen teknoloji desteği ile geliştirilmiş olan cihazlar güvenlik açısından sorun yaratmaz. Bebeklerde bu işlemlerin yapılmasının en önemli sebebi tanı koymak, hastalıkların detayları hakkında bilgilere sahip olmak ve tedavi sürecinin planlamasına destek olmaktır. Görüntüleme tetkiklerinin kesin anlamda tıbbi yararının olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Bebekleriniz için çekilecek organ tomografisi işlemlerinde kemik yapıları, kaslar, iç organlar ve sinir kılıflarının incelemeleri yapılır.

Bebeğinizin bu anlamda sıkıntı yaşamaması adına mutlaka doktorunuz ile konuşmanız gerekir. Radyolog ile çocuk doktorunun yapılacak olan tetkik detaylarına birlikte karar vermeleri gerekir. Daha detaylı sorularınız ve soru işaretleriniz mevcut ise mutlaka radyolog ile birebir konuşmanız gerekir. Her çocuk birbirinden farklı olduğu için çıkan sonuçlar neticesinde alınacak olan kararlar da farklı olacaktır.

Bundan dolayı çevrenizde bulunan çocuklar ile kendi çocuğunuzun durumunu kıyaslamamanız gerekir. Çekimlerin gerekli olmadıkça birden fazla yapılmaması gerekir. Doktorunuz ile konuşup mümkünse buna alternatif olan tetkiklerin ve yöntemlerin kullanılmasını da isteyebilirsiniz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Diğdem13.02.2017

Merhaba bebeğim 17aylık bıngıldağında şişlik oluştu endişelenip beyin cerrahisine götürdük ve 3boyutlu tomografi istedi çekilecek ama ben anne olarak çok korkuyorum ne yapmalıyım bilmiyorum teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Diğdem hanım merhaba,


Bebeğinizin sağlığı için gerekli olan bir görüntüleme sistemi olan tomografiden alınacak olan radyasyon dışında kormanıza gerek yoktur. Bu süreçte alınacak olan radyasyon bebeğinize zarar verecektir. En düşük dozu bir sıkıntı yaratabilir, bunun için özellikle vücudundan daha çabuk atabilmesi için çekim sonrasında bol bol su içirmeniz ve sık sık duş aldırmanız gerekir. Bu aşamada bebeğinizde var olan sıkıntının netleşmesi sağlanacak ve daha hızlı bir şekilde tedaviye başlayacağınızı da unutmamanız gerekir.

Soru ekle

Sorunuz: