Bel Röntgeni Nedir, Nasıl Çekilir ve Bel Röntgeni Çekilme Aşamaları Nelerdir?

Çeşitli rahatsızlıkların tedavi yöntemlerinin net bir şekilde belirlenebilmesi, var olan hastalıkların seyirlerinin takip edilebilmesi için tercih edilen yöntemlerden olan bel röntgeni hakkında detaylı bilgiler.

Bel Röntgeni Neden Çekilir?

Bel fıtığı ve bel ağırısı yaşanılan durumlarda bunları tetikleyen olayların belirlenebilmesi için tercih edilen yöntemlerin başında bel röntgeni gelmektedir. Farklı rahatsızlıklar için de bel röntgeni çekilebilmesi mümkündür.

Röntgen klinik muayene esnasında bulguların elde edilerek, kişide var olan hastalıkların sürecinin saptanması veya hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan ağrıların özelliklerinin belirlenebilmesi için tercih edilebilmektedir. Röntgen haricinde bir üst seviyede görüntüleme alabilmek için bahsedilen bölgeye emar çekilmesi de sıkı tercih edilebilmektedir. Röntgen veya emar yardımıyla özellikle ağrılı bölgelerin detaylı bir şekilde incelenebilmesi mümkün olmaktadır.

Bel röntgen filmi

Röntgen haricinde ilgili bölgelerdeki rahatsızlıkların belirlenmesi için uzman doktor tarafından fiziki muayene de yapılabilmektedir. İlgili yöntemler hastaların sık rastladıkları yöntemler olmasa da sıkıntı yaratacak, yan etkileri olan yöntemler olmadığından uzman tavsiyesi olduğunda korkmadan, tereddüt etmeden ilgili uygulamanın gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak küçük sağlık kuruluşlarında dahi bu tarz uygulamaları gerçekleştirebilecek cihazların var olması nedeniyle çok uzun süre sıra beklemeden, çile çekmeden hastalıkların sürecinin takip edilebilmesi, doğru teşhislerin yapılarak hastanın uygun tedavi yöntemlerine sevk edilebilmesi sağlanabilmektedir.

Bu açıklamalardan sonra bel röntgeni nasıl çekilir sorusuna cevap verebiliriz. Aslında bahsettiklerimiz dahi genellikle kişideki fıtığı tespit etmek için tercih edilen yöntemlerden olan bel röntgeni nasıl çekilir sorusuna en yalın haliyle cevap verebilmektedir.

Bel Röntgeni Nasıl Çekilir?

Vücudun ilgili bölümünde kısa ya da uzun süreli ağrı, kasılma, hareket kısıtlılığı şikayetleri bulunan hastaların uzmanlara başvurması durumunda gözlem ve el ile muayene tam olarak yeterli olamamaktadır. Gelişen teknoloji ile beraberinde ortaya çıkan ve kullanımı hastalık teşhislerinde oldukça önemli bir yere sahip en eski radyolojik tanı yöntemi olan bel röntgeni tekniği bu gibi durumlarda devreye girerek uzmana hastalığı teşhis etme aşamasında yol göstermektedir. Altını çizerek söylemek gerekir ki bu yöntem bel fıtığı vb. durumlar için kesin teşhis yöntemi değildir. İlgili bölüm uzmanı tarafından kullanılan yardımcı bir teşhis yöntemidir ve uzman hekim gerek duyduğu takdirde farklı bir yöntemi daha denemek isteyebilir.

Vücudun birçok bölümü için kullanılabilen bu teknik, bel bölümü ve fıtığı söz konusu olduğunda çekimi farklılık gösterebilmektedir. Hasta çekim yapılacak tetkik masasına sırt üstü yatırılarak görüntüleme yapılır. Hastadaki şikayet olan bölüme bu aşamada X ışınları verilir.

Fotoğraf plağı ve ya fluoresan ekran kullanılarak, ışınlar ve ekran arasında kalan vücut bölümü iki boyutlu olarak siyah beyaz lekeler ve gölgeler şeklinde görüntülenmiş olur. Hastanın masaya yatmasını takiben birkaç saniye içinde çekim tamamlanmaktadır.

Bel Röntgeni Uygulama ve Hazırlık Aşamaları

İlgili radyolojik tanı yöntemi uygulaması sırasında hastalar az da olsa radyasyona maruz kalmaktadırlar. Ancak konulan teşhis ve hastalığın tedavisi düşünüldüğünde sağlayacağı fayda, bu zarar yanında oldukça fazladır. Uygulamayı yapan uzmanlar ve teknikerler sürekli radyasyona maruz kaldıkları için işlerini koruyucu bölmeler arkasında yapmakta ve kurşun yelek giyerek etkileri en aza indirmeye çalışmaktadırlar.

Hastalar öncelikle doktor yönlendirmesi ile radyoloji bölümlerinden randevu alırlar. İlgili bölüm için çekimden bir süre önce aç kalması, fazla su tüketmesi, ya da herhangi bir ilaç alması beklenmemektedir. Hastalar belirlenen randevu saatinde uygulama biriminde bulunurlar ve gerekli hazırlıkları yapılır. Hasta soyunma kabinine alınarak üzerindeki tüm metal eşyalar ve takıları çıkarması istenir.

İstenilen hazırlığı tamamlayan hasta kendisine verilen önlüğü giyerek çekim masasına uygun pozisyonda yerleşir. Birkaç saniye sürecek çekim sırasında görüntünün daha net çıkması için hastadan nefesini tutması istenebilmektedir.

İşlem sonrasında verilen sonuçlar uzman doktor incelemesine gönderilir ve hekim tanıyı rapor haline döker. Bu işlem radyasyona maruz bırakacağı için hamile ya da hamilelik şüphesi olan bayanlar için sakıncalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...