Beyin Anjiyosu Riski ve Oluşturduğu Yan Etkileri Nelerdir?

Beyin anjiyosu,vücutta bulunan damarların görüntülenmesini sağlayan bir uygulamadır. tanı ile tedavi amaçlı kullanılarak doktorlara büyük fayda sağlar.

Beyin Anjiyosu Riski ve Yan Etkileri Nelerdir?

Beyin anjiyosu, insan vücudunda bulunan damarların görüntülenmesini sağlayan bir uygulamadır. Tedavi ve tanı amaçlı kullanılan bu yöntem oldukça başarılı sonuçların elde edilmesine olanak sağlar. Bu uygulama ile cerrahi işlem gerektiren birçok hastalığa tanı koyulur ve kolay bir şekilde tedavi planlaması yapılır. Anjiyo uygulaması ile görüntüleme yapabilmek için emar çekimi yapılır. Beyinde bulunan hasarlı dokular ve alanlar bu sayede tespit edilir.

im002508

Belirlenen bölge ya da dokudan sonra beyin anjiyosu yapılır. Emar anjiyografisi çekimi ardından tıkalı olan bölgeler konusunda belirlemeler yapılır. Bunun sonrası renkli doppler yardımı ile beyin damlarında inceleme yapılır. Her işlemde olduğu gibi bu uygulamasında belli başlı riskleri bulunur. Beyin oldukça hassas bir bölge olduğu için beyin anjiyosu riskleri içinde;

  • Şeker hastası olan kişilerde yapılacak olan beyin anjiyosu sonrası riski damar girişi yapılan bölgede oluşan enfeksiyonlardır.
  • Kalp iritasyonundan kaynaklı olarak beyin anjiyosu sonrası riski çarpıntı oluşabilir.
  • Giriş bölgesinde anjiyo esnasında kanamalar oluşabilir.
  • Giriş bölgesinde beyin anjiyosu sonrası riski kanama oluşabilir.
  • Kateter beyinde bulunan damarlara anjiyo sonrası zarar verebilir. Riskleri arasından da felç bulunur.
  • Beyin kanaması ile alakalı olan tespitlerde tanı koymak adına anjiyo işlemi yapılır. Bu işlem sonrasında anjiyo riski kanamadır.
  • Yapılacak olan uygulama sonrası baş ağrısı oluşma riski bulunur. Baş ağrısı için uzmanlar ağrı kesici vermektedir. Baş ağrısı zaten oluşan en büyük sıkıntıdır.
  • Kontrast olan ilacın verilmesinden sonra oluşan baş ağrısı, kalp problemleri, nefes alma zorluğu, şişlik, kızarıklık, kaşıntı anjiyonun yan etkileri nelerdir sorusuna güzel bir cevaptır.
  • Özellikle yaşlı olan kişilerde baş ağrısı yanında felç ve inme oluşabilir. Nasıl geçeceği konusunda uzmanlar yardımcı olacaktır. Yaşlıların baş ağrısı için ilaçlarını düzenli kullanması gerekir.

Anjiyo Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Gerekli olan işlemlerden sonra yapılacaklar nedir ve nasıl dikkat edilir, uygulama işlemleri tamamlandıktan sonra 6 saat boyunca istirahat yapılmalıdır. Kater ile girilen bölgeye kum torbası sayesinde bası yapılır. Arter bölgesinde bir sorun olup olmadığı kesinlikle değerlendirilmelidir. Bazı hastaları kontrol etme adına hastanede bir gece yatırılmaktadır. Kateter uygulamasının olduğu bölge nasıl kontrol edilir, bu bölgede morluklar, kızarıklıklar ve şişlikler oluşur. Bu durumda hastaya gerekli olan ilaçlar ve desteler doktor tarafından verilir. Yapılacak olan uygulama sonrası hasta olan kişi belli bir saat içinde yemek yemez. Kasık bölgesinde ağrı nedir, kateterden kaynaklı oluşur. Ağrıların çok olmaması adına birkaç gün boyunca ağır şeyler kaldırılmamalıdır. Doktora hemen başvurulması gereken durumlar nedir, ani baş dönmesi, kasıkta şişlikler, ateş, göğüs ağrısı, felç ve kuvvet açısından eksiklerde vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...