Beyin Emarı nedir, nasıl yapılır ve neler araştırılır?

Beyin emarı ile çekilecek olan görüntüler var olan sıkıntılara tanı koymak açısından önemlidir. Ayrıca bu görüntüler tedavi planlamasını da sağlar.

Beyin Emarı Hakkında

Beyin emarı nasıl çekilir

Beyin emarı nasıl çekilir

Mr ( Manyetik rezonans ) hasta olan kişilere zarar vermeyen ve ağrısız olan görüntüleme sistemidir. Özel olarak tasarlanmış olan bir cihaz yardımı ile dokuların, kemiklerin ve organların görüntülerini alarak tanı koyulmasına yardımcı olur. Tüm emar çeşitlerinde olduğu gibi beyin emarı da ağrısız olan işlemler bütünlüğünden oluşur.

Görüntülenecek olan beyin emarı işlemlerinde manyetik alanın içinde bulunan kısmına radyo frekanslarının gönderimi yapılır. Bu bölgede bulunan hücreleri radyo frekansları uyarır, hidrojen atomları sayesinde enerji sayılarına çevirir. Bu işlem tamamlandıktan sonra alınan bilgiler bilgisayara aktarılır ve görüntüye dönüştürülür. Emar çekimi esnasında radyasyon kullanılmadığından dolayı uygulama yapılan hastaların ve yardımcı olan sağlık personelinin radyasyon ile alakalı olan riskleri oluşmaz.

Beyin emar dokuları ve iç organları oldukça net şekilde görüntüleyen bir uygulamadır. Emar cihazında X ışınları yerine tamamen radyo dalgaları ile güçlü olan elektro manyetik bir alan kullanılır. Bu uygulama özellikle beyinde bulunan tümörlere tanı konulması açısından oldukça yararlı ve gereklidir. Özek ekipman ve uzmanlık gerektirmekte olan bu teknikte başka teknikler ile görüntülenmeyen yapılarında görüntülenmesi sağlanır. Emar görüntülemesi özellikle beyin tümörlerinde, kronik hastalıklarda, sinir sistem ile alakalı olan hastalıklarda, göz ve kulak hastalıklarında ve inmelerde son derece faydalıdır.

Özellikle beyin ile alakalı olan hipofiz ve demans hastalıklarında sık şekilde kullanılır.

Emarda Neler Çıkar ve Neden İstenir?

  • Beyin emarı sayesinde kemiklerin içyapıları ve derin yerleri görüntülenebilir.
  • Kafatası incelemesi yapılarak beyin tümörü tespiti yapılır
  • Sinir sistemi incelemesi yapılara MS hastalığı ile alakalı bulgulara göz atılıp tanı koyulabilir.
  • Beyin kanaması ile alakalı değerlendirmeler ve zor olan işlemlerin tamamı gerçekleştirilebilir.
  • Emar uygulaması sayesinde beyin yapısı detaylı şekilde incelenmektedir. Bu inceleme sonunda ruhsal açıdan var olan bozuklukların incelemesi de yapılmaktadır.
  • Emar çekimi omurilik ve beyin hastalıklarının görüntülenmesinin yanı sıra bu bölgelerde oluşan patolojilerinde görüntülenmesine olanak sağlar.
  • Beyin emarı çekimi ile kafatası içinde var olan tümörü görmek, sinir liflerini incelemek, multiple skleroz incelemesi yapmak, eklem rahatsızlıklarını tespit etmek ve beyin kanaması ile alakalı tespitler yapmak mümkündür.

Beyin Emarı Zararlı mıdır?

Emar çekimi ister beyinden, ister belden isterseniz de başka yerden çekilirse çekilsin, zararlı olan bir görüntüleme sistemi değildir. Çünkü emar çekiminde kesinlikle radyoysan bulunmaz. Manyetik alan etkisi ile çekilen emar kişilere zarar vermeyen bir uygulamadır. Hatta zararları ile alakalı olarak yıllarca araştırma yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda zararları alakalı olan bulgulara rastlanmamıştır.

İlaçlı Emar Nasıl Çekilir?

İlaçlı beyin emarı çekim işlemi yapılmadan önce muayene olunması gerekmektedir. Yapılan muayene sonucunda doktorun yönlendirmesi ile kontrastlı beyin emarı çekimi yapılır. Kontrastlı beyin emarı tanı koyulması açısından oldukça önemlidir. Beyin emarının çekilecek gün reçete ile alınması gereken ilacı hastanın alarak hastaneye gitmesi gerekir. Çekim işlemine geçmeden önce alerjen öykünüz ile alakalı testler yapılır ve sorular sorulur.

Bunların ardında damar yolu açılır ve kontrast madde enjekte edilir. Alınan ilaç kontrast maddenin verilmesinden yaklaşık olarak 15 dakika sonra hastaya verilir. Çekim işlemine başlanır ve 10 dakikalık bir süre zarfında çekim tamamlanır. Kontrast maddenin hastaya herhangi bir zararı bulunmaz ve hastayı kısıtlayıcı herhangi bir sıkıntı da doğurmaz. İlaçlı beyin emarı çekiminden sonra hasta günlük yaşamına hemen dönebilir.

Kafatası Emar Çeşitleri

  • Beyin Emar Spektroskopi
  • Perfüzyon Emar
  • Emar Traktografi
  • Fonksiyonel Emar

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...