Beyin MR’ı Nasıl Çekilir? Öncesi ve Sonrası Hazırlıklar

Sağlığımızın için büyük öneme sahip MR yani Manyetik Rezonans Görüntülemesi, beyin bölgesinde nasıl uygulanır?

Sağlık konusunda büyük öneme sahip MR yani Manyetik Rezonans Görüntüleme sistemi, beyin hastalıklarında çok kullanılan yöntemlerdendir. Bu konuda çoğu kişinin korkuları, tereddütleri bulunmakta ve en çok merak edilenler de beyin mr’ı nasıl çekilir veya beyin mr video çekimi var mı?

Emar Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar

im001421Tüm bu sorulara cevap vermeden önce, beyin mr çekimine girecek olanlar için dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetmek gerekiyor. Çünkü radyoaktif yöntemlerden olan MR çekimi, sağlık açısından büyük tehlikeler doğurabilir. Öncelikle eğer vücudunuzda sonradan yapılan bir müdahale ile eklenmiş platin, kalp pili, protez gibi sağlık malzemeleri bulunuyorsa, bundan mutlaka doktorunuzun haberi olması gerekiyor.

MR çekimi esneasında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise üzerinizde kesinlikle metal bir eşya bulundurmamalılsınız. Metal toka, kemerinizdeki metal bir aparat çekim esnasında tehlike yaratabilir. Aynı zamanda kredi kartı ya da cep telefonu gibi manyetik eşyalarınızı da üzerinizde taşımamanız gerekiyor çünkü manyetik alan kullanılarak yapılan beyin mr çekimi bu tip nedenlerle işe yaramayacak sonuçlar ortaya çıkarabilir. Doğru kafa yani beyin mr’ı çekilmesi için de hareketsiz kalınması gerekiyor.

Hangi Durumlarda Beyin emarı Çekilir?

Sık çekilmesi zararlı olan MR yani Manyetik Rezonans Görüntüleme işleminin hangi zamanlarda yapılacağına doktorlar tarafından iyi karar verilmeli. MR genel olarak yumuşak dokuları detaylı bir şekilde görüntülemekte, kanser teşhisi konulmuş bireylerin hastalık seviyesinin tespitinde, beyin hastalıklarında hastalığın aşamasını ve çözüm yolu üretmek için kapsamının belirlenmesinde kullanılır.

Beyin emarı çekim filmi

Beyin emarı çekim filmi

Kimlere MR Çekilmez

Tıpta birçok ciddi rahatsızlığın tedavisinde önemli bir yere sahip olan MR’ın uygulanamayacağı kişiler de bulunmaktadır. Bu kişilerin başında yaşı ilerlemiş kişiler gelir. Aynı zamanda vücudunda diş teli, protez ya da kalp pili bulunan kişilere de MR uygulanamaz. Aşırı kilosu ve böbrek yetmezliği olan kişilerin MR çektirmesine de sağlık problemi riski taşıdıkları için doktorlar tarafından izin verilmemekte.

Beyin emarı’ı Çekim Aşamaları

Beyin MR nasıl çekilir sorusuna en doğru ve sağlıklı yanıtı verebilmek için aşamaları anlatmak yeterlidir. MR çekim öncesinde doktorunuz tavsiyelerine uygun olarak hareket etmek gerekir. Çekim öncesinde bazı MR tiplerinde aç kalmak gerekebilir fakat genellikle beyin MR’ı çektirecek kişilerden bu tarz şeyler istenmez. Beyin MR çekim esnasında öncelikle hasta, doktor gözetiminde üzerindeki zararlı eşyalardan arındırılır. MR cihazına yatırılır ve hareket etmemesi için gerekli aparatlar yardımıyla sabitlenir. Beyin filmi çekimine özel olarak kafa tamamen cihazın içine girecek şekilde kızak ilerletilir ve çekim başlar. Eğer ileri düzeyde bir MR çekimi gerekiyorsa, Kontrast Madde adındaki bir tıbbi ilaç, damar yoluyla ilgili bölgeye ulaştırılılır ve ondan sonra çekim başlar. Bu yönteme ise ilaçlı MR çekimi denir.

İşlem Ne Kadar Sürer?

Beyin MR çekimi, işlemin detayına göre değişik süreleri bulabilir. Fakat genel olarak en az 10 en fazla ise 20 dakika içerisinde çekim işlemi sona erecektir.

İşlem sonrasında da uzman doktorlar MR sonucu inceleyip gerekli tedavi için hastayla görüşeceklerdir.

Beyin Mr Çekimi Videosu

MR cihazına daha önce girmemiş hastalar, beyin MR nasıl çekileceği konusunda korkuları olabilir. Bunları aşmak için doktorlarla konuşulabilir, yazılar incelenebilir ve video izlenerek operasyona önceden hazırlıklı olunabilir. Beyin MR çekimi videosu izlemek isteyen hastalar aşağıdaki bağlantıdan bu konuda bir videoya ulaşabilir.

 

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Melisa06.02.2017

10 yaşında ki kız kardeşimden beyin emarı çektirmesi istendi. Kız kardeşim çok korktuğu için annem de yaptırmakta tedirgin oluyor 20 dakika sürdüğü için. Emarı çektirmenin daha kolay bir yolu var mı?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Melisa hanım merhaba,


Beyin emarı çekim işlemleri kapalı ve açık şekilde çekilmektedir. İki uygulamada da hemen hemen aynıdır. Yalnız açık emar çekim işlemlerinde uygulama daha kolaydır. Bunun için açık emar tercih etmeniz size büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

Soru ekle

Sorunuz: