İlaçlı beyin emarı nasıl ve neden çekilir

İlaçlı beyin Mr çekimlerinde beyinde bulunan tümör, lezyon ya da plak tarzındaki sorunlar ile alakalı olarak detaylı görüntüler alınır.

İlaçla Çekilen Beyin Emar Nedir?

İlaçlı beyin emarı filmi

İlaçlı beyin emarı filmi

İlaçlı beyin emarı çekimi için ilk olarak klinik muayenlerin tam anlamı ile yapılması gerekmektedir. Klinik muayene esnasında doktorunuz gerekli olan şikâyetleri dinler, gerekli olan testleri yapar ve tanıyı tam anlamı ile koyabilmek adına ilaçlı beyin Mr çekimi ister.

Çekilecek olan her beyin emarı ilaçlı beyin Mr çekimi değildir. İlaçlı olarak çekilecek olan bu emar çeşidinin de beyin ile alakalı olan tümörlerden şüphelenildiğinde ya da beyinde plak lezyon gibi durumlar olduğunda istenir. İlaçlı beyin Mr çekimi tanı koyulması anlamında oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Beyin emarı ve diğer emar türlerinden alınacak olan tüm bilgiler radyologlar tarafından görüntüye çevrilir ve raporu hazırlanır. Bu bilgiler doktorların tanı koyması açısından önemli bilgiler içerir. Ayrıca var olan hastalıkların ve görüntüler film şeklinde de alınır. Sorunların tedavisinin planlanması açısından da bu görüntüler önemli detayları içinde barındırmaktadır. İlaçlı beyin emarı çekimi işlemlerinde var olan tek fark kontrast madde kullanımıdır.

Emarın kontrast madde ile çekilmesini belirleyecek olan kişi de uzman olan doktordur. Uzman doktor için ilaçla çekilecek olan emar görüntüleri şüpheli olan tüm bölgelerin detaylarını verir.

Nasıl Çekilir?

İlaçlı beyin Mr çekimi için damar yolu açılır ve damar yolundan kontrast madde verilir.  Beyinde şüpheli görülen bölgelerin daha belirgin bir şekilde görüntülenmesi için bu uygulama tercih edilmektedir. Damardan verilecek olan madde yardımı ile hastaların kan akışlarının algılanabilmesi sağlanır. Damar yolundan kontrast maddenin verilmesinden hemen sonra hasta hemen emar cihazına alınır.

Bu sayede özel olarak bakılmak istenilen bölgelere daha hızlı ve daha net bir şekilde ulaşılır ve gerekli tespitler yapılır. Hasta olan kişilerin ilaçlı beyin emarı çekimi esnasında baş kısımlarını hareket ettirmemesi gerekir. Zaten bunun içinde hastaların baş kısımlarına özel olarak tasarlanmış olan aparatlar yerleştirilir.

Çekim işleminin bitmesi ile hasta emar cihazından hemen çıkartılır. Emar çekiminin bitmesi ile radyologlar alınan bilgileri görüntüye çevirir ve incelemeler yapar.

Yapılan incelemelerin sonucunda gerekli olan rapor hazırlanır. Görüntülerin resimleri, 1 adet CD ve 1 adet rapor teslim edilmelidir.

İlaçlı beyin Mr çekiminin sonuçlarının çıkması 10 günlük bir süreyi bulur. Çıkan raporu ve elde edilen görüntüleri konusunda uzman olan bir doktor değerlendirmelidir.

Yan Etkileri

İlaçlı beyin Mr yan etkileri tamamen kontrast maddeden kaynaklanır. Bu etkiler her hastada meydana gelmez. Alerjen öyküsü bulunan kişilerde oluşabilecek olan kızarıklık, şişlik ve kabartı şeklinde ortaya çıkmaktadır. İlaçlı beyin Mr yan etkileri için hem doktorunuza hem de emar çekimi esnasında radyologlara alerjen öykünüzü anlatmanız gerekir. Kontrast madde radyoaktif bir madde olmadığından dolayı kesinlikle hastalara zararı bulunmaz.

Ne Kadar Sürer?

İlaçlı beyin Mr ne kadar sürer ile alakalı olarak süre değişkenlik göstermektedir. Alınacak olan ilaç damar yolundan çekilme işlemine başladıktan 15 dakika sonra verilir. Kontrast maddenin verilmesinden sonra tekrardan çekim işlemine devam edilir. Bu işlem yaklaşık olarak 10 dakika sonra sonlandırılır.

İlaçla Çekilen Beyin Emarı Neden Çekilir?

İlaçlı beyin Mr beyinde bulunan belli bölgelerdeki gözden kaçabilecek olan şüpheli lezyonların tespitini, tümör tespitlerini ve diğer organlar ile alakalı olan ilişkilerini ortaya çıkartmak amacı ile çekilmektedir.

İlaçla Çekilen Beyin Emarı Fiyatları Ne Aralıktadır?

İlaçlı beyin Mr fiyatı çekim yapılacak olan hastaneye göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca kapalı ya da açık emar seçimine göre de fiyatlar değişmektedir. Kapalı şekilde çekilecek olan ilaçlı beyin Mr fiyatı özel kuruluşlarda 400 TL’den başlar. Bu fiyata ek olarak ilaç fiyatı da dâhil edilir. Bu ilacın ücreti ortalama olarak 150 TL’ye kadar çıkar. Özel kuruluşlarda SGK tutarı düşüldükten sonra geçerli olan fiyatlar söylenir. Kamu hastanelerinde çekilecek olan emarlarda da ek ücret talep edilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

İlaçlı me cektırevegım yakında ama hamile olduğunu öğrendim bu bebeğe zarar verir mı21.10.2017

Beyin için ilaçlı emar çektirdim ve hamile olduğunu öğrendim bu işlem bebeğe zarar verir mı

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
Emar Sonrası Hamile Olduğunu Öğrendim, Acaba Bebeğe Zarar Verir mi?
Serhat07.10.2017

4 yaşındaki oğlum için uyku ilacı ile emar çektirmemi istediler bu ilacı damar yoluyla mı verecekler hocam

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Serhat bey merhaba


Bebeklerde emar çekim işlemleri için uygulama sıvı verilerek yapılır. Çocuğun uyutulması ile birlikte emar  makinesine alınır. Emar çekimi süresince çocuğunuzun kalp atışları `ve solunumu düzenli şekilde bir monitörden takip edildi. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da gelişen teknoloji sayesinde uygulama kısa süre içinde ve kolay şekilde yapılır. İşlem sonrası çocuklar belli bir süre hastane de gözetim altında tutulur. Gözetim esnasında oluşabilecek sorunlara da hemen müdahale edildi. Gözetim esnasında oluşabilecek olan sorunlar genelde alerjik olarak ortaya çılar. Bu da nadir şekilde gözlemlenir.

Nejla04.07.2017

Bugün İlaçlı emara gireceğim, doktorlar ne kadar zararlı ve ne kadar süreceğini söylemiyorlar.

Makale Editörü Ayşe KorkmazSorunuzla ilgili makale yayınlandı
İlaçlı Beyin Emarın Zararları var mıdır? Bugün ilaçlı emara gireceğim
Murat12.06.2017

Merhaba hocam Babam 10 yaşından beri baş ağrısı çekiyor ve halen de var her ağrısında iki tane ağrı kesici ve iğne yemeden geçmiyor götürmediğimiz hastane kalmadı. Hiç bir sonuç yok ilaçlı emar hiç çekmedik ben çok üzülüyorum hocam yardımcı olabilir misiniz? ne yapmamız gerekiyor şimdiden çok çok teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Sevgili okurum merhaba,


Babanızın detaylı şekilde muayene olması gerekir. Bu muayene sonrasında uzman hekimin isteyeceği belli başlı tetkikler bulunur. Bu tetkiklerin yapılmasından sonra uzman hekim isterse ilaçlı emar çekimi yaptırılabilir. Bunun uzman bir hekim tercih etmeniz gerekmektedir. Uzman hekim konusunda detaylı bir araştırma yapıp tercih ederseniz babanız için daha iyi olacaktır.

Hakan19.04.2017

İyi günler hocam ilaçlı beyim mr ından sonra alkol alsak bir problem olur mu ?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Evde yatıp dinlenmenizi tavsiye ederim.

Fatma07.04.2017

İlaçlı emar çektirdim sonrasında kolumda uyuşukluk ve soğukluk hissi oluştu ilacın yan etkisi mi ne zaman geçer?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Hastaların vücuduna enjekte edilecek olan kontrast madde iyot içermektedir. Bu madde kişilerde farklı etkilere sebep olur. Bu etkilerin başında kolda uyuşukluk, soğukluk hissi, döküntü ve kaşınma gelir. Bu etkiler 1 ila 2 hafta içinde kişiye göre değişmekle birlikte kendiliğinden yok olur. Devam ederse uzmana başvurmanız gerekir.

Aysen24.03.2017

Merhaba ben 28 yaşındayım çok fazla unutkanlık var. Doktor benden mr istedi radyolog ilaçlı istemiş ben süt emzirdim için ilaçsız çektim sizce ilaçsız olması istenen sonucu verir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ayşen hanım merhaba,


Uzmana muayene olurken mutlaka bebeğiniz olduğunu ve süt verdiğinizi belirtmeniz gerekir. İlaçsız emarda belli başlı sonuçları verecektir. Yalnız ilaçlı emar çekimi ile görüntüleme daha net ve uzmanın istediği gibi detayları içermektedir. Çıkan rapor sonucunu uzmana yorumlatmadan bir şey söylemek oldukça zordur.

Gamze18.03.2017

Merhaba ben mide bulantısı şikâyetiyle gittim doktor beni göze yönlendirdi göz doktoru da papil ödem başlangıcı dedi sonra doktorum da ilaçlı beyin emarı istedi neden istemiş olabilir tehlikeli bir şey yoktur değil mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gamze hanım merhaba,


İlaçlı beyin emarı var olan sorunların daha detaylı şekilde gözlemlenmesine olanak sağlar.  papil ödem göz dibi ödemi olarak da bilinir. Yapılacak olan klinik muayene ile ne durumda olduğunu belirlemek oldukça zordur. Doğru şekilde tanı koymak adına detay gerekir. Göz siniri kabarıklığından şüphe duyulan bir kişinin geçmiş öyküsü, refraksiyon, görme keskinliği, pupiller cevaplar, renkli görme, görme alanı ve göz hareketleri muayenesi de yapılır. Bundan sonra kafa içi basınca bakılması gerekir.  emar bu anlamda destek olacak olan bir uygulamadır. Erken dönemde teşhis edildiğinde tedavi yapılır. Tedavisi yapılmazsa ciddi sorunlara sebep olur.

Gul11.03.2017

Selamun aleykum. Başımda dayanılmaz ağrılardan dolayı pazartesi beyin mrı çekilecek. Eğer kontrast maddeyle çekilirsem ki, inşallah olmaz o zaman bebeğimi emzire bilir miyim? Bir kez tomografi zamanı emziremedim de. Bu da ayni ilaç mı? Teşekkür ederim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Gül hanım merhaba,


Emar çekim işlemlerinde kullanılacak olan madde gadolinium olup birçok yan etkiye sahiptir. Ayriyeten idrar yardımı ile dışarıya atılır. Çevre kirliliğine de sebep olmaktadır. Her emar çekim uygulamasında bu maddenin verilmesinin zorunluluğu bulunmaz. Verilecek olan ilaç görüntünün netleşmesini sağlar. Vücuttan atılması içinde en az 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Benim tavsiyem bebeğinizi 48 saat boyunca emzirmemenizdir. Bu süre zarfında sütünüzü sağın ve atın.

Melike12.01.2017

Çocukken menenjit geçirdim suanda 19 yasındayım ve basımın sol tarafı ağrıdığı için doktora gittim beyin emr çekindim. Sol tarafta ödem varmış 12 çarpı 5 mm çapında ilaçlı emr çekinmem gerekiyormuş sizce nedir?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Melike hanım merhaba,


İlaçlı emar çekimlerinde damar yolu ile kontrast madde verilmektedir. Bu madde sayesinde daha net ve kaliteli görüntüler elde edilir. Bu sayede tanı koymak ya da tedavi sürecinin planlamasını yapmak daha kolaydır. Çekilecek olan emar sonucuna bakmadan ve çıkan rapora bakmadan size detay vermen doğru olmaz. Bunun için görüntüleme işlemlerini yaptırmanız gerekir.


Geçmiş olsun.

Murat09.01.2017

İyi günler hocam yaklaşık 4 yıldır her gün şiddetli baş ağrısı çekiyorum. Gitmediğim doktor kalmadı psikolojik ilaçlardan tutun. Migren ilaçlarına kadar her ilacı kullandım fayda etmedi nereye gideceğimi bilmiyorum normal Mr çektirdim ama bir şey çıkmadı ilaçlı Mr çektirsem faydası olur mu?

Makale Editörü Ayşe KorkmazMurat bey merhaba,
İlaçlı mr çektirmek içinde klinik anlamda muayene olmanız gerekir. Klinik muayene sonucunda uzmanınızın isteği üzerine ilaçlı mr çekimi yapılır. Ayrıca ilaçlı mr sonucunda çıkacak olan sonuç dahilinde gerekli olan tedavi planlanır. Çıkan sonuç baş ağrınızı netleştirecek bir sonuç olup olmayacağını gideceğiniz uzman belirler. Acil Şifalar

Soru ekle

Sorunuz: