Beyin Tomografisi Çekim Detayları

Beyin tomografisi çektiren hastalar günlük yaşamlarına rahatlıkla ve hemen geri dönebilmektedir. bazı çekimler ilaçsız yapılırken bazıları ilaçlı yapılır.

Beyin tomografisi farklı açılardan alınan görüntülerin birleştirilmesi ile vücutta bulunan organ ve dokuların kesitsel bir şekilde görüntüsünü vermektedir. Bilgisayarlı şekilde çekilen beyin tomografileri sıradan olan radyografilere göre beyin hastalıkları ve beyin tümörleri ile alakalı olarak ayrıntılı bilgi vermektedir. Bu teknoloji ile çekilecek olan tomografi kan damarları, yumuşak dokular ve kemik ile alakalı bilgileri de verir.

Beyin tomografi soçları inceleme

Beyin tomografi soçları inceleme

Beyin tomografi hazırlığı

  • Beyin tomografisi çekilme esnasında bol ve rahat olan kıyafetler giyilmelidir.
  • Konsantrasyon ile alakalı bir işlem uygulanmayacaksa özel hazırlık gerektirmez ama konsantrasyon ile alakalı bir işlem yapılacaksa alerjik reaksiyon verip vermediği konusunda araştırma yapılır.
  • Ciddi boyutlarda hastalıkları bulunan kişilerin hastalıkları ile alakalı olan detayları doktoruna bildirmesi gerekir.
  • Hamile kalma riski bulunan kadınların doktoruna bu detayı vermesi gerekir.
  • Beyin tomografisi cihazı kare şeklinde oldukça büyük bir cihazdır ve orta kısmında bir delik bulunur. Hasta olan kişi merkezin dışına, içine yukarı ve aşağı hareket ettirilebilen bir masa üstünde hareketsiz şekilde yatar.
  • Beyin tomografisi cihazının içinde hastalar belli başlı sesler işitir.
  • Yapılacak olan işlem sırasında radyoloji konusunda uzman olan kişiler mikrofon aracılığı ile hasta ile konuşabilmektedir.
  • Beyin ve kafatasından farklı açılarda geçen X ışınları bulunur ve düzeneklerde bulunan dokuların emmiş olduğu radyasyon miktarları ölçülür.
  • Cihaz içinde yattığınız süre zarfında cihazın dairesel şekilde hareket eden kısımları X ışınları yollayarak kayıt eder.
  • Bu cihaza bağlı olan özel bir program dokuların emmiş olduğu radyon arasında bulunan farklılıkları kullanarak boyun ve baş bölgesinde var olan kesitsel görüntüleri oluşturur.
  • Baş ve beyin tomografisi çekimi süresi gerekli olan görüntülerin sayısına göre 2 ila 45 dk. Arasında değişkenlik gösterir.
  • Beyin tomografisi sonuçları ne kadar sürede çıkar sorusunun cevabı ise en az 2 haftadır.

Dikkat edilmesi gerekenler

  • İlaçlı beyin tomografisi genelde beyin tümörlerinden şüphelenildiğinde çekilir. Hastalıkların tanısının koyulmasında büyük bir rol oynar.
  • İlaçlı beyin tomografisi çektirmeden önce hastalara belli başlı testler yapılır. Özellikle böbrek fonksiyonların tam olarak çalışıp çalışmadığına dikkat edilir. Böbrek fonksiyonları için hastalar kan vermelidir. Kan içinde yer alan kreatin ve üre değerleri doktor tarafından kontrol edilir.
  • Ayrıca hastaların başka bir hazırlık yapmasına gerek yoktur hatta aç kalmasına bile gerek yoktur.
  • İlaçlı beyim tomografisi tanı koyma konusunda oldukça önemlidir.
  • Çekim işleminin yapılacağı gün doktorunuzun yazış olduğu ilacı eczaneden almanız gerekir.
  • Çekim işlemine başlamadan önce alerji ile alakalı olan geçmiş hikâyeniz tekrardan sorulur ve damar yolu açım işlemine geçilir.

Ne Kadar Sürer

Eczaneden almış olduğunuz ilaç ( kontrast madde ) açılan damar yolu ile verilmeye başlanacaktır.  Damar yolundan çekime başlamasından 15 dk. Sonra verilir. Kontrast maddenin verilmesinden sonra tekrardan çekim işlemine devam edilir. Yaklaşık olarak 9 dk. Sonra işlem sonlandırılmaktadır.

Damar yolu aracılığı verilecek olan ilaç radyoaktif madde içeriğine sahip olmadığından dolayı hasta olan kişilere kesinlikle zarar vermez. İşlemlerin bitmesinden sonra hasta olan kişileri kısıtlayacak olan herhangi bir sıkıntı bulunmaz. Hatta hastalar günlük yaşamlarına hemen devam etme lüksüne sahiptir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Serap17.05.2017

Ben ilk defa beyin tomografisi çektirecem çok korkuyorum çektirdiğim yer nasıl boğucu mu, dar mı,

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Beyin tomografisi için yapılacak olan çekimlerde kullanılacak olan cihaz kare şeklindedir ve tam orta kısmında delik bulunmaktadır. Hasta kişi merkezin tam anlamı ile dışına, içine aşağıya ve yukarıya doğru hareket ettirebilecek olan masanın üzerinde hareketsiz şekilde kalmalıdır. Bu cihazın içine giren kişiler belli başlı sesler işitecektir. Yapılan bu uygulamada işlem yapan uzman mikrofon aracılığı ile hasta ile konuşabilmektedir. Kafatası bölgesi ve beyin farklı farklı açılardan X ışınlarının yardımı ölçülür ve detaylandırılır. Cihazın içinde yatılan süre zarfında dairesel biçimde hareket halinde olan X ışınları kayıt altına verileri de alacaktır.

Ramazan19.01.2017

Merhaba, tomografi sonucu kafamda sağ ve sol tarafta 2.5 cm sinüs var deniyor ne anlama geliyor.

Makale Editörü Ayşe KorkmazRamazan bey merhaba,
Tomografi sonucuna göre çıkan sinüsler konusunda vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlamanız gerekmektedir. Burun, alın, şakak ve göz çevresinde sorun yaşanmasına sebep olur. Bu sorunlar kişilerin nefes alması konusunda büyük rahatsızlıklara yol açar. Bunun içinde tedavi sürecine başlanmalıdır.
Sağlıklı Günler

Soru ekle

Sorunuz: