Böbrek Anjiyosu Nedir, Çekim Aşamaları ve Ameliyat Sonrası

Böbrek anjiyosu, böbrek ile alakalı damarlarda herhangi bir sorun, tıkanıklık olup olmadığı hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılan, normal anjiyolardan pek farkı olmayan görüntüleme yöntemlerinden biridir.

Böbrek Anjiyosu Nedir?

Böbrek damarlarında tıkanma ve daralma gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu tarz sorunlar bazen sorun yaratmaz ve bunun için her hangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Böbrekte oluşan bu hastalıklar genellikle damar sertliği veya damar kireçlenmesinin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Hastaya tedavi kararı verilmiş ise bunlar anjiyografi, balon ya da ameliyat olarak yapılmaktadır.  Cerrahi işleme gerek kalmadan damar içine takılan stent yardımıyla da bu işlem yapılabilmektedir.

Böbrek Anjiyosu Çekim Aşamaları

Tıkanmış ya da daralma olan damarlara öncelikle anjiyoplasti kateteri yerleştirilir. Daha sonrasında balon şişirilerek tıkalı damarın açılması sağlanır. İşlem sırasında her hangi bir sorun ile karşılaşılır ise damarların sürekli açık kalmasını sağlamak adına stent takılarak tıkanıklığın açılması sağlanır. Ama işlem önceliği olarak anjiyoplasti ile damarın açık kalması sağlanmaya çalışılır. Fakat açıklık sağlanamıyor ise bu işleme stent yerleştirme yada balon üzerine yerleştirilmiş özel stentler kullanılır.  Her sağlık işleminde olduğu gibi bu işlem sırasında da bazı risklerle karşılaşılabilir. Bunlar kullanılan kateter ve balon damarların zedelenmesine sebep olabilir. Kateter takımı sırasında kanama yaşanabilir. Ya da stent takma işleminin tekrar uygulanması gerekebilir.

Böbrek anjiyoplasti işlemi öncesi hastanın belirli hazırlıkları tamamlaması istenir.   Anjiyoplasti işlemi öncesi hastanın 8 saat aç olması istenir. Fakat sıvı alımı devam edilmelidir. İşlem sonrası sıvı alımına damar yoluyla devam edilmesi gerekmektedir. Yapılan testler sonucuna göre gerekli görülürse pıhtı önleyici ilaçların kullanımının kesilmesi gerekmektedir.  Diğer anjiyografilerde de olduğu gibi bu işlem esnasında da kullanılması gereken kontrast maddenin böbreğe hasar verme riski olduğundan işlem uygulanmadan kreatinin testlerinin de yapılmış olması gerekmektedir. Hasta kalp ve tansiyon ilacı alıyor ise doktorun haberdar edilmesi gerekir ve hasta bu ilaçları almaya devam eder.

Fakat işlem öncesi az bir miktar su ile ilaç alımı yapar. İşlem yapılacak bölgenin de hazırlanmış olması gerekmektedir.

Böbrek Anjiyosu Sonrası Yapılması Gerekenler

Böbrek anjiyosu için kasıktan giriş yapılmış ise kanama riskine karşı hasta 4-5 saat süresinde yatması istenir. Bunun yanında kasık bölgesine kum torbası konarak bekleme yapılır. Kanama olabilmesi riskine karşı önlem olarak.  Ayrıca kullanılan kontrast maddenin böbreklere zarar verme riskine karşı hasta bol bol su içmelidir. Doktor tarafından söylenene kadar hastanın bir şey yememesi gerekmektedir.

Bu gibi sorunlar eskiden kullanılan açık ameliyatlar ile damarın değişmesi sağlanırken günümüzde ilaç tedavileri ile tedavi edilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda günümüzde yapılan anjiyografi ile bu tür sorunlar kolaylıkla çözülmeye çalışılmaktadır. Anjiyografi süresi 25-30 dakika sürmesi beklenir.  Kireçlemelerin tedavisi için kullanılan bu yönteme kireçlenme devam ettiği durumda stent koymak suretiyle hastalığın son bulması sağlanmaktadır.

Hipertansiyonu olan hastalarda kullanılmaya başlayan yeni yöntemlerden biridir. Kasıktan girilerek 25-30 dakika süren bir işlemdir. Öncelikle damar tıkanıklığının var olup olmadığına renkli dolpler ultrasonografi ile bakılır. Bu yöntem ile böbrek ile ilgili ön bilgiler alınır. Her hangi bir akut tıkanıklık var ise hemen anjiyografi işlemi yapılarak damarın açılması sağlanır. Tıkalı damara ince bir kateter yardımı ile girilerek her hangi bir tıkanıklık var ise açılmaya çalışılır. Sonuç olmaz ise darlık olan bölgeye balon veya stent uygulaması yapılarak tedavi edilmesi sağlanır.

Bu tedavi yöntemi de işe yaramaz ise cerrahi yöntem uygulanması gerekebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...