Boğaz Ultrasonu Nedir? Nasıl Çekilir? Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Boğaz ultrasonu kısa sürede uygulanabilen ve boyun bölgesinde yaşanabilecek tüm olumsuzlukları görüntüleyebilen bir uygulamadır. Kısa sürede tamamlanır ve erken teşhis açısından da çok önemlidir.

Boğaz Ultrasonu

Boğaz ultrasonu daha çok bebek ve çocuklarda tiroid bezinin yapısını incelemek için kullanılmaktadır. Tamamen radyasyon içermeyen bir uygulama olduğu için ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ses dalgalarıyla çalışan bu uygulama ayrıca boyun ultrasonu olarak da adlandırılmaktadır. Genel olarak tiroid hastalıklarının teşhisinde tercih edilir ve net bilgiler sunabilmektedir.

resim-812

Tiroid hastalığında ortaya çıkabilecek tümörler, boyun damarlarındaki sorunlar, tükürük bezleri sorunları ya da lenf bezleri sorunları boğaz ultrasonunda ortaya çıkarılabilmektedir. Bunun yanı sıra guatr hastalığının teşhisinde de sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Boyun ultrasonundaki asıl amaç boyun damarlarının incelenmesi olduğu için kısa sürede işlemler tamamlanabilmektedir. Uzman doktor gerektiği yerde doppler çekimi de talep edebilir. Bu sayede boyun damarları daha net bir şekilde incelenebilir.

Doppler desteği ile birlikte tanılar daha kısa sürede konulur ve tedavi sürecine geçilebilir. Boyun ultrasonu detaylı bir şekilde sona erdiğinde ek tahliller de talep edilebilmektedir. Daha çok kan ve idrar tahliliyle desteklenen bu durum itibariyle günlük aktivitelere de devam edilebilir.

Boğaz ultrasonu çekilirken herhangi bir hazırlık durumu da söz konusu değildir. Yazımızın devamında boğaz ultrasonu nasıl çekilir ile ilgili detayları sunmuş olacağız.

Nasıl Çekilir?

Ultrason sırasında boğazın çıplak bir şekilde olması yeterlidir. İnceleme anında hasta cihaz masasına sırt üstü yatırılır ve ense kısmına yerleştirilecek ortopedik yastıkla hazır hale getirilir.

İşlem sırasında herhangi bir ağrı ya da sızı olmaz. Çekim işlemleri ultrason cihazı ile gerçekleştirilir. Prob adı verilen makine sayesinde inceleme yapılacak olan bölgeye uygulama yapılır ve boyunda bu cihaz gezdirilir.

İnceleme sırasında boyun bölgesine bir jel sürülür. Uygulanan bu jel cihaz ile vücut arasında bir duvar görevi üstlenir. İşlem sırasında uzman doktor ekrana düşen görüntüleri inceler ve tanı koyar. Herhangi bir hazırlık süreci gerekmeyen bu uygulama kısa sürede tamamlanır ve doktorun teşhis koymasıyla son bulur. Her sene uygulanması gereken bu işlem boğaz sağlığı ve hastalıkları açısından çok önemlidir.

Boğaz Ultrasonunun Önemi

Tiroid ultrasonu olarak da bilinen bu uygulamada herhangi bir hazırlık söz konusu değildir. Ayrıca tetkik sırasında işlemin radyasyon içermemesi dolayısıyla sağlığa zararlı olmadığını da söylemek mümkündür.

Tiroid bezi vücudun çalışma hızını ve ısısını düzenler. Yıllık olarak kontrol edilmesi de gerekir. Bu yüzden kanser taramalarında da boğaz ultrasonu çekilir. Kişilerin tükürük bezlerinde iltihap görülebilir ve daha sonra kanser vakasıyla karşılaşılabilir. Bu yüzden sertlik ya da ağrılı durumlarda hastaneye başvurulması önemlidir.

Boyunda bulunan lenf nodları da dışarıdan gelen mikroplara karşı şişebilmektedir. Bu yüzden kanser vakalarında da kendini belli edebilir. Boyun kısmında ve daha çok kulak arkasında meydana gelebilen şişlikler ilk etapta zararsız görülebilir fakat doppler ultrason ya da tiroid ultrasonuyla hastalık teşhis edilebilmektedir.

Boyunda yer alan damarlar beyni beslr ve beyinden gelen ana toplardamarlardan meydana gelir. Buradaki tiroid bezi her iki tarafta yer alır. Atardamarlardaki kireçlenme ya da darlıklar ciddi hasarlara yol açabileceği için mutlaka erken teşhis gereklidir. Bu anlamda bogaz ultrasonu hayati önem taşır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

04.02.2017

Hocam her şey gözümde sallanıyor her şey neden sallanıyor ve kafamın arkasından cıt cıt ses geliyor. Hareket ettiğimde beyin mr Temmuz diyorlar ama çok uzak zaman ne yapmalıyım

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Beyin mr için devlet hastanesinden randevu aldıysanız uzun zaman beklemeniz gerekir. Bunun içinde özel görüntüleme merkezlerinden randevu almanızı tavsiye ederim. Kısa zaman içinde mr çekiminizi yaptırarak çıkan sonuçları ve raporları uzmanınıza gösterme imkanınız olacaktır.

Soru ekle

Sorunuz: