Boyundan çekilen emarı nedir, nasıl çekilir?

Boyundan çekilecek olan emar çekimi sonucunda boyun fıtığı, sinir sıkışması ve tümör ile alakalı olan tüm detaylar ortaya çıkmaktadır.

Boyundan Çekilecek Olan Emar Nedir?

Boyun emarı çekimi

Boyun emarı çekimi

Boyun ağrıları insanların günlük yaşamlarında en sık görülmekte olan bir sıkıntıdır. Yapılan bir araştırmaya göre bel ağrısından sonra gelen en sıkıntılı ağrı boyun ağrısı olarak ortaya çıkmıştır.  Bu araştırma sonucunda 100 kişiden yaklaşık olarak 80 tanesinde boyun ağrısının mevcut olduğu ortaya çıkmıştır.

Boyun fıtığı da aynı bel fıtığında olduğu gibi omurların arasında bulunan disklerin şekli ile alakalı olan bozukluklardan ve diskin içinin dışarıya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Disklerin belli bir kısmının veya disk içinde yer alan sıvının omurların arasından çıkmasından kaynaklı olarak sinirlere ve kaslara baskı uygulanır.

Bu baskının sonucunda şiddetli ya da hafif şekilde ağrılar oluşabilir. Bu tarz ağrılar sonucunda ve boyun ile alakalı olan hareketlerin kısıtlanması boyun fıtığının belirtileri arasındadır.  Boyun fıtığı ile alakalı tanı koyulabilmesi adına ilk olarak fiziksel muayene yapılması gerekir.

Sonrasında ise sağlık kuruluşlarına giden kişilerden ileri görüntüleme sistemi olan teknikler ile belli başlı testler istenir. Boyun Mr ile boyun bölgesinde bulunan omurlar ile alakalı, omurların arasında bulunan diskler ile alakalı, bu disklerin etkilemiş olduğu sinirler ile alakalı ve yine bu sinirlerin etkilemiş olduğu kaslar ile alakalı sonuçlara net şekilde sonuçlar elde edilir. Boyun emarı kısa sürede tanı koyulmasına yardımcı olmaktadır.

Ne Kadar Sürer?

Boyun emarı çekimi ile alakalı olan işlemler yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika aralığında sürmektedir. Boyun emarı görüntüleri alınabilmesi için çekim boyunca hareketsiz şekilde durmak gerekir. Hareketsiz şekilde durmak kesitlerin oldukça net şekilde alınmasına yardımcı olurken filme de yansıması en kaliteli şekilde olur. Boyun emarı zararsıoz olan uygulamaların bütünüdür.

Çekilen Emardan Neler Çıkar?

Boyun emarı görüntüleri, farklı kesitlerden elde edilmiş olan filmler boyun fıtığı olup olmadığını, olan fıtığında veya fıtıkların hangi aşamada olduğunu gösterir. Boyun Mr sonuçları nasıl bir tedavi uygulanacağı konusunda doktorlara fikir vermektedir.

Nasıl Yapılır?

Boyun emarı çekimi yaptıracak olan kişilerin ilk olarak gidecekleri hastanede bir form imzalaması istenmektedir. İmzalanan bu form sayesinde hasta olan kişiler bilgilendirilir ve gerekli olan sorululuk hastaya intikal ettirilir.  Boyun emer çekimi öncesinde hastaların vücudunda bulunan tüm metal ürünleri, diş protezlerini, takılarını ve kıyafetlerini çıkartması istenmektedir.

Ayrıca hastaların kullandıkları ilaçları ya da belli başlı alerjen durumları da mevcut ise hatırlatma yapması önemlidir.  Boyun Mr çekimi ile alakalı işlemlere başlamak için hasta olan kişiye önlük giydirilir. Sonra hasta düz, kızaklı ve hareket eden bir zemin üstüne yatırılır. Boyun emar çekimin yapılabilmesi için hastanın boyun kısmına bir aparat takılır. Sonrasında ise hasta olan kişilerin gözlerini kapatması istenir.

Boyun Mr çekilmesi için kızaklı olan masa hareket eder ve yapılacak olan görüntüleme işlemi gerçekleştirilmeye başlanır. Yapılacak olan tarama işlemi de yaklaşık olarak 10 ile 15 dakika sürmektedir.

Çekimi Nerede Yapılır?

Boyundan çekilecek olan emar eğitim ve araştıra hastanelerinde, devlet hastanelerinde, eğitim, özel hastanelerde, görüntüleme merkezlerinde çekilmektedir. Ayrıca boyun emarı belli başlı üniversite hastanelerinde ücretsiz bir şekilde çekilmektedir.

Hangi Durumlarda Çekilir?

Boyun emarında hangi hastalıklar çıkar diye düşünüyorsanız tümör, sinir sıkışması ve fıtık gibi sorunların aydınlatmasına yardımcı olur. Boyun Mr çekimi yapılabilmesi için ilk olarak muayene yapılması gerekir. Yapılan muayenede sinir sisteminin etkileşimi tespit edilir. Uzman olan doktor gerekli bir durum görürse koyulacak olan teşhisin hızlı ve kolay olması adına Mr çekimi ister.

Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Boyun Mr sonucu değerlendirilmesi kesinlikle konusunda uzman olan doktorlar tarafından yapılır. Mr çekimi sonrasında alınan bilgiler radyologlar tarafından görüntüye çevrilir. Bu çevirme işleminde doktorun istekleri de göz önünde tutulmaktadır. Görüntüler film şeklinde ve rapor şeklinde hastaya verilir. Hasta aldığı sonuçları doktora götürür ve doktor gerekli olan tanıyı koyar.

Emar İncelemesinde Hazırlık İle İnceleme Süresi Nedir?

Boyun Mr çekimi için ekstra bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Hatta doktor tarafından herhangi bir uyarıda bulunulmazda hasta ilaçlarını ve yemeklerini yiyerek Mr çekimine gelebilir. Hasta olan kişilerin tıbbi anlamdaki geçmişi ile alakalı olarak form doldurması gerekir. Ayriyeten hastaların boyundan emar çekimi için manyetik alandan etkilenebilecek olan metal eşya, kredi kartı, saat vb. ürünleri Mr odasına giriş yapmadan önce çıkartması gerekir. Hastaların mesanesi dolu ise aksi bir durum söylenmedikçe idrara çıkmasında da sakıncalı bir durum bulunmaz. Emar ile alakalı yapılacak olan uygulamanın süresi çekim yapacak olan teknisyen tarafından söylenir. Bu arada hasta olan kişilerin hareketsiz şekilde kalması gerekir. Yapılacak olan en minik hareket bile görüntünün bozulmasına sebep olacaktır. Bundan dolayı tamamen hareketsiz kalmak gerekir. Belli başlı durumlarda alınacak olan görüntülerin kalitesinin iyileştirilmesi için ve koyulacak olan tanının güvenliğini tam olarak arttırmak için bu konuda özel tasarlanmış olan Mr kontrast maddeler bile enjekte edilir. Enjekte edilecek olan kontrast madde boyundan çekilecek olan emarın görüntülerinin daha net, daha detaylı şekilde alınmasına yardımcı olacaktır.

Fiyatları Nedir?

Boyun emar fiyatı hastanelere bağlı olaraktan 50 TL’den başlayarak 700 TL’ye kadar çıkabilmektedir. SGK’sı olan hastalar özel olan hastanelerde uygun fiyatlar eşliğinde boyun emarı çekimi işleminden yararlanabilmektedir. SGK’sı olmayan hastalar için emar fiyatları oldukça pahalıdır. Örneğin; boyun emar fiyatları 2015 İstanbul’da SGK’lı olan bir hastaya 50TL ile 700 TL aralığında çekilirken.

SGK’sı olmayan kişiler için bu fiyatlar 2 hatta 3 katına kadar çıkabilmektedir. Boyun Mr fiyatları farklı sağlık otoriteleri ve bakanlıklar tarafından taban ve tavan fiyatları ile belirlenmiştir ama bu fiyatlar oldukça geniş bir yelpaze ile hastaların karşısına çıkmaktadır. Bundan dolayı hastaların belli başlı yerlerden fiyatları karşılaştırması gerekir.

Hasta olan kişilerin emar çekimi işlemini yaptırmadan önce yaşadıkları şehirde fiyatları araştırması, emar cihazının kalitesini sorması ve fiyat politikası ile alakalı olarak uygun olan yerleri tercih etmesi gerekmektedir. Bu sayede maddi açıdan zorluk yaşamaz ve zaman ile alakalı kayıplar da yaşamazlar.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Bulent26.05.2017

Merhaba benim boynumu sağ çevirdiğimde omuz kısmında ağrı oluşuyor. 2 senedir devam ediyor simdi emar çekileceğim daha önce tomografi çekildim. Fizik tedavi önerdi zaten ben 12 saat çalışıyorum buda fizik tedavi sayılır.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Yapılan emar ve tomografi tetkiklerinizin sonucunda var olan sıkıntılar dâhilinde uzman hekiminiz fizik tedavi uygulaması önermiştir. Yapılacak olan fizik tedavi sayesinde var olan sorunlar ortadan kalkar. Bu sorunların ortadan kaldırılması amacı ile fizik tedavi kesinlikle şarttır. 12 saat boyunca çalışmanız fizik tedavi yerine geçmez. Fizik tedavide sizin fark edemediğiniz kasların çalıştırılması işlemleri yapılır. Bu kasları 12 saat boyunca çalışırken faaliyete geçirmeniz mümkün değildir. Gerekirse iş yerinizden izin alarak ya da uzman hekiminiz ile görüşerek bu süreci rapor ile geçirmeniz gerekir. Aksi takdirde var olan sorunlarınızın giderek şiddetlenmesi ya da farklı sorunlara sebep olası riski meydana gelebilir.

Yuksel09.03.2017

Hocam merhaba; benim yaklaşık 10 gündür devam eden baş dönmesi kulakta çınlama ve boyundan kafa arkasına çok şiddetli ağrılarım var. Bütün beyin mrları nöroloji tetkiklerim ve bugün yaptırmış olduğum beyin ve boyun anjiyo temiz çıktı. Sorun ne olabilir tsk ederim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Yüksel bey merhaba,


Anlatmış olduğunuz belirtiler birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi psikolojik sorunlardan da kaynaklanabilir. Bunun için detaylı şekilde klinik muayene olmanızı tavsiye ederim.

Nermin23.02.2017

Merhaba hocam boynumda ağrılarım var. 10 yıl önce emara girdim ve çok korktum. Panik atak olduğu için boyun ağrılarım yükseltmeye başladı emara veya tomografi girmeden filim çekilse belli olmaz m? teşekkür ederim

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Nermin hanım merhaba,


Boyun bölgenizde var olan ağrılardan kaynaklı sorunun ne durumda olduğunu detaylı şekilde görmek isteyen uzman sizden büyük ihtimalle emar ister. Panik atak hastaları genelde açık emar tercih etmektedir. Uzman ile görüşmeniz esnasında panik atağınızı söylerseniz size sakinleştirici yaparak emar çekilmesini sağlayabilir. Bu şekilde çekimde sizin içimn kolaylaşacaktır.

Zenel07.02.2017

Baş ağrıları boynumdan başlıyor ve robot gibi duruyorum boyunluk kullansam faydası olur mu lütfen yardımcı olur musunuz?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Baş ve boyundan kaynaklı olan ağrılar yüzünden kendi kendinize çözüm bulmak daha farklı sorunlara sebep olabilir. Bunun içinde boyunluk kullanmak yerine uzman bir hekimde klinik muayene olmanızı tavsiye ederim.

Deniz14.01.2017

Merhaba Hocam ben 22 yaşındayim. Yaklaşık 1 bucuk aydir elimde ayağımda güçsüzlük başladı. Yüzümde uyuşma bazen tüm vücutta hissizleşme boyunda sırtta sertlik sonrasında beyin mr i çekildi. Hiç bir şey çıkmadi gittiğim doktor anksiyete sorunun da var o da bu şikayetleri yapar dedi ama ben korkuyorum. Omurilik kisti varsa tekrar gidip mr istesem mi doktor gerek yok dedi ama başka yere gidebilirim korkuyorum.
Teşekkürler

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhaba,
Bu konuda uzmanınıza güvenmenizi tavsiye ederim. Çekilen mr sonuçlarında herhangi bir problem çıksaydı mutlaka bunun için gerekli tedavi planlaması yapılırdı. Vakit kaybı yaşamadan anksiyete bozukluğu için gerekli olan klinik muayenenizi olmanızı tavsiye ederim. Tekrardan mr çektirmenin gerek olduğunu düşünmüyorum.
Geçmiş olsun

Soru ekle

Sorunuz: