Boyun Tomografisi nedir ve nasıl çekilir?

Boyun tomografisi ile detaylı olan bilgiler elde edilmektedir. Boyun tomografisi çekimi 15 dakika içinde biten işlemlerden oluşmaktadır.

Boyun Tomografisi nedir

Boyun tomografisi X ışınlarının kullanılması ile istenilen bölgeden kesitsel şekilde görüntüler alınmasına yönelik yardımcı olan cihazdır. Bu cihaz sayesinde var olan sorunlar detaylı şekilde görüntülenmektedir. İnceleme esnasında hasta olan kişi tomografi cihazının masasına hareket etmeyecek şekilde yatırılır.

Boyun tomografisi filmi

Boyun tomografisi filmi

Boyun tomografisi için yatılan masa kumanda sayesinde hareket ettirilir ve cihazın açıklığı olan kısma hasta sokulur. Tomografi cihazları bilgisayara bağlıdır ve cihazda yer alan x ışını hasta olan kişilerin etrafından 360 derece dönüş yapar ve gerekli olan denetlemeleri yaparak elde edilen verilen bilgisayara gönderilmesine olanak sağlar. Dokuların ardı ardı kesitsel şekilde olan görüntülerini meydana getirir. Meydana gelen tüm görüntüler bilgisayar ekranından izlenebilmektedir.  Görüntüler bilgisayar ekranından tekrardan kullanılmak üzere optik diske aktarılabilirken filme de aktarılmaktadır.

Elde edilen görüntüler özel bilgisayar programlarından yardım alınarak yeniden yapılandırılabilmektedir. Elde edilmiş olan özel programlar sonucu çıkan görüntüler ile 3 boyutlu görüntüler de oluşmaktadır. Teknolojinin de desteği ile ortaya çıkan yeni gelişmeler sayesinde boyun tomografisi esnasında sanal endoskopi yapma olanağı da bulunmaktadır. Bu sayede idrar yollarının iç kısımlarından, kalın ve ince bağırsaklardan, mideden, yemek borusundan ve soluk borusundan görüntü alınabilmektedir. Boyun tomografisi ile özellikle boyun kısmında bulunan şişliklerin ve kitlelerin görüntüleri alınmaktadır.

Bu şişlik ve kitlelere Kulak Burun Boğaz uzmanları teşhis koymakta zorlanırlar. Bundan kaynaklı olarak da boyun ile alakalı olan ve bu anlamda detaylı inceleme olanağı veren tomografi çekimini isterler. Boyun tomografisi bazı zamanlarda doktorların teşhis koymasında yardımcı olan bir yöntemdir.

Nasıl Çekilir?

Boyun tomografisi için hasta olan kişilerin ekstra bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. Tomografi öncesinde 4 saat açlık yeterli olacaktır. Hasta olan kişi ilk olarak tomografi masasına yatırılır ve boyun bölgesinin daha iyi görüntülenmesi amacı ile omuzları aşağıya doğru indirtilir. Bunun için bir bez ya da çarşaf ayaklarından geçirilir ve eline verilir. Bunu aşağıya doğru çekmesi istenir. Bu sayede bölgenin daha net şekilde görüntülenmesi sağlanır. Tomografi bu hazırlıktan sonra çekilmeye başlar. Klavikulardan başlayan tomografi çekimi axixs ve atlas içine alarak tarar. 5 mm ile 2.55 mm taranabilmektedir.

Çekimi Ne Kadar Sürer?

Hastaların durumu ve klinik açıdan incelemeleri göz önünde tutularak her bir birey için farklı farklı planlama yapılır. Bundan dolayı yapılacak olan boyun tomografisi incelemesinde daha öncesinden yaptırılan bir boyun tomografisi incelemesinden farklıysa ya da yapılacak olan incelemeler ile alakalı olarak belli başlı ek görüntülere ihtiyaç duyulmuşsa bunun için paniklememek gerekmektedir.

Tamamen daha detaylı görüntü almak için yapılır. Boyun tomografisi çekimlerinin başlangıcından bitişine kadar çekim süresi genelde 15 dakika içinde sonlanmaktadır. Boyun tomografisi için geçen zaman kısa sürede bittiği için günlük yaşama kolay bir şekilde dönmek mümkündür.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Mesude Çoban21.01.2017

Tomografi çekilmesinde heyecanlanıyorum cihaza giremiyorum, zorlanıyorum ne yapmam lazım?

Makale Editörü Ayşe KorkmazMesude hanım merhaba,
Tomografi çekimlerinin fazladan ya da gereksiz yere yapılması zararlıdır. İçeriğinde radyasyon bulunduğu için dikkatli ve gereksiz yere çekilmemelidir. Heyecan ve korku ile alakalı birçok kişi sorun yaşamaktadır. Bu anlamda psikolojik açıdan rahatlamak önemlidir. Bunu kendi kendinize yapamıyorsanız mutlaka destek almalısınız. Sonuçta yapılacak olan görüntüleme ile hastalık konusunda en önemli detaylar ortaya çıkmaktadır. Bunu hiç bir zaman aklınızdan çıkarmamalısınız.

Soru ekle

Sorunuz: