Burun Tomografisi Kapsamında Neler Yapılır?

Burun tomografisi burun içinde oluşabilecek olan tümör, eğrilik, et ve başka sıkıntıların anlaşımasında ve bunlara tanı konmasında kullanılır.

Burun Tomografisi için neler gerekiyor

Burun tomografisi çekilebilmesi için;

  • Hasta olan kişi makine içine yatırılır.
  • İstenilen bölgenin etrafında tomografisi cihazı X ışınlarını kullanarak görüntülerini alır.
  • Hasta olan kişiler için zor işlemlerden kesinlikle oluşmayan bir uygulamadır.
  • Tomografi çekilecek olan bölgeye göre düresi değişse bile burun tomografisi genelde 15 dakika içinde çekilmektedir.
  • Tomografi çekilecek olan bölgeye göre kontrast madde verilebilir ama burun tomografisinde kullanılmaz. Sadece ama sadece burun içinde tümörlerde kullanılır.
  • Bu madde nadir de olsa alerji yapabilir.
  • Burun tomografisi için yapılacak olan çekimde ekstra bir hazırlık gerekmez ama tomografi öncesinde birkaç saat aç kalmak gerekmektedir.
  • Burun tomografisi sonrasında yapılacak olan özel bir işlem bulunmaz. Hasta olan kişiler gündelik yaşamlarına hemen devam etme lüksüne sahiptir.
  • Gebelik riski olan ve gebe olan kişilerde X ışını kullanıldığından dolayı tomografi çekilmesi yasaktır.
Burun tomografisi

Burun tomografisi

KBB İçin Tomografi Hangi Alanlarda Kullanılır?

KBB alanında da tomografinin verdiği sonuçlara sık şekilde başvurulmaktadır. Bu başvurunun en sık kullanıldığı durumlar;

Burun ve Sinüs İçi Hastalıklar

Burun içinde var olan eğriliklerde, et büyümelerinde, tümörlerde, sinüzit başta olmak üzere sinüz hastalıklarının hepsinde tomografi ile alınacak olan sonuçlar en faydalı olan sonuçlardır. Sinüsler oldukça karmaşık olan bir yapıdan oluşur ve bu konuda yapılacak olan muayene sadece belli bir noktaya kadar bilgi verir. Tomografisi ise sinüslerin tam olarak yapısını, burun içine açılan deliklerdeki sorunları, burun içinde var olan tümörleri ve burun içindeki et büyümelerini görüntüleyerek ayrıntılı şekilde detay alınmasına olanak sağlar.

Sinüzit için çekilecek olan tomografi de kontrast madde kullanımına gerek kalmaz ama tümör bulunuyorsa kontrast madde kullanılmalıdır.

Burun ve sinüslerde bulunan sıkıntılardan kaynaklı olarak ameliyat olunacaksa hastaların mutlaka tomografi çekilmesi gerekir. tomografi hem burun içinde hem de sinüslerde bulunan sıkıntıları en detaylı şekilde görüntüler.

Orta ve İç Kulaklarda Bulunan Hastalıklar

Orta kulak içinde oluşan iltihapların ne düzeyde yayıldığını, orta kulağın anatomik yapısı ve orta kulakta bulunan kemiklerin ne kadar eridiği konusunda tomografiden yardım alınır. Kronik düzeye dönüşmüş olan orta kulak iltihaplarında uzman doktor ameliyat düşünüyorsa kesinlikle tomografiden faydalanır.

Boyun Kitlelerinde

KBB uzmanı olan doktorların tanı koyma konusunda en çok zorlandığı şeylerden bir tanesi de boyunda var olan şişliklerin ne olduğudur. Tomografi bu tarz konularda tanı koymak için oldukça önemli olan bir cihazdır.

Burun Eğriliğinde Tanı Nasıl Konulur?

Burun ile alakalı olan sorunlarda KBB uzmanının tanı koyması gerekir. Burun içindeki şikâyetlerin ne olduğu ve bun şikâyetlerin endoskopik şekilde muayene edilmesi de gerekmektedir. Uzman doktorun gerek görmesi durumunda ek patolojilerin tespit edilmesi için tomografi çekilmesi gerekebilir.

Tomografi ile burun yan duvarlarında et büyümeleri ve burunun orta kısmında bulunan eğrilikler ortaya çıkabilmektedir. Bu görüntüler ile gerekli olan müdahale edilmekte ve iyileşme tam anlamı ile sağlanmaktadır. Mukozonun şişmesi ile alakalı olan rinit, nezle gibi sorunlarda cerrahi işlem ile giderim sağlanmaz.

Burun içinde bulunan tıkanıklar kişiler için büyük bir problem haline gelmişse, kişiler günlük yaşamında aldığı nefesleri büyük bir bölümünü burundan değil ağız içinden alıyorsa, gece uykularında sıkıntılar yaşanıyorsa ve horlamalar mevcut ise yaşam kalitesini en üst düzeye çıkartmak için kesinlikle ameliyat gerekir. ameliyat öncesinde de tomografi çekilmesi şarttır.

Burun Tomografisinin Zararları

  • Tomografi hastalıklar konusunda tanı koymak adına kullanılır.
  • Hastalıklara tanı koyma konusunda radyolojik inceleme yapar ama gereksiz halde kullanılan her tomografi işlemi zararlı olan bir işleme dönüşmektedir.
  • İnsan vücuduna radyoysan yaymakta olan bu işlemin muhakkak gerekli olan durumlarda çekilmesi gerekir.
  • Doktorların bazıları insanların beş yıl içinde bir kez mutlaka tomografi çektirmesini söyleseler de, bazı doktorlar bunun tam tersine tomografinin sadece ama sadece gereken durumlarda çekilmesini gerektiğini söylemektedir. Tomografinin radyoysan yaydığını unutmadan hareket etmek gerekir.
  • Sadece burunun değil insan vücudunun her bölgesinin taranmasına olanak sağlayan tomografi röntgenden alınacak olan radyasyonun dört yüz katı daha çok radyon vermektedir.
  • Çekilecek olan tomografi insan vücudunda radyasyon birikmesine sebep olmaktadır.
  • Tetkik ve tanı koymada yardımcı olan tomografi gereksiz olan uygulamalarda insan vücuduna zararlıdır.
  • Gereksiz şekilde çekilecek olan tüm tomografiler kanser riskini arttırmaktadır.

Burun Tomografisi Fiyatları

Tomografi çekimi fiyatları cihazın yeniliğine, hastaneye ve merkeze göre değişkenlik göstermektedir. Bundan kaynaklı olarak da fiyat aralığı genelde verilmez.

Ayrıca hangi bölgenin ya da hangi dokunun tomografi çekileceğine ve tomografi süresinin uzunluğuna göre de fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Genelde hastane dışında tomografi çekilecek olan merkezler telefon ya da e-mail aracılıoğı fiyat vermezler. Merkezlerden alınan fiyatlar yaklaşık 650-850 tl cıvarındadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Ayşe30.03.2017

Merhabalar
Paranazal tomografiye gireceğim bugün. Bunun ardından radyasyon yaymamak adına 10 yaşındaki oğlumdan uzak kalmam gerekir mi? Gerekirse ne kadar süre yaklaşmamalıyım?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Ayşe Hanım merhaba,


Radyasyona maruz kalmış olan kişiler bunu temas halinde oldukları yüzeylere ve başkalarına bulaştırabilir. Örneğin; kıyafetlerinde radyasyon bulunan kişiler bunu oturmuş oldukları koltuklara ve sandalye ya da sarılmış oldukları kişilere bile bulaştırabilir. Ayrıca oğlunuz bu süreç içinde sizden uzak durması gerekir. Yakınında olan kişilere de bulaşmaktadır. İdrar, ter ve kan gibi vücutta bulunan sıvılarda da bulunabilmektedir. Bu sıvılar ile eşinizin ya da oğlunuz temas halinde olmaması gerekir. Radyasyonu kısa süre içinde atmak isterseniz bol bol su içmelisiniz. Bu sayede sık idrara çıkarak radyasyonu kolay ve hızlı şekilde atabilirsiniz. Ayrıca sık sık banyo yapmalı ve evde kaktüs bulundurmalısınız. Bu bitki radyasyonu çeker ve odada bulunan radyasyonun önüne geçer.

Enver27.02.2017

Merhaba, sinüzit için paranazal sinus tomografisi çektirdim. İçerdiği radyasyon miktarından korkuyorum 23 yaşındayım ciddi bir tehlike içerir mi?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Enver bey merhaba


Paranazal tomografi de maruz kalınan radyasyon miktarı 70.3 mGy`dir. Alınan radyasyonun en azından tutunda en çoğuna kadar hepsi zararlıdır. Bunun içinde radyasyondan uzak durmak gerekir ama tanı koymak ve hastalıkların ne durumda olduğunu algılamak adına çekilmesi gerekir. Yani sağlık için gereklidir. Radyasyonun ciddi düzeyde tehlike içermemesi adına vücuttan çabuk atılımını sağlamak gerekir. Bunun içinde bol bol su içmek, sık banyo yapmak ve idrara çıkmak gerekmektedir. Günlük olarak 3 litre su tüketimi 1 hafta boyunca yapılmalıdır.

İşim yok15.02.2017

Merhaba regl iken burun tomografisi çekmek uygun mu ?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba,


Tomografi çekimlerinde regl döneminde olmanız aslına bakarsanız daha iyidir. Bu hamile olmadığınız bir göstergesi olduğu için herhangi bir sakıncası bulunmaz. Bu dönemde de tomografi çekimi kolaylıkla yapılmaktadır.

Merve02.01.2017

merhaba
paranazal sinus tomografisi istanbulda hangi devlet hastanelerinde mevcuttur ögrenebilirmiyim
teşekkürler

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhabalar, Paranazal Sinüz Tomografisi istanbulda birçok yerde yaptırabilirsiniz, onlardan biri Üsküdar Devlet Hastanesi,
Adres: Barbaros, Veysi Paşa Sk. No:14, 34662 Üsküdar/İstanbul, Türkiye
Telefon:+90 216 474 79 00

Daha detaylı bilgi Burada

Soru ekle

Sorunuz: