Diş Teli Veya Dişin Üzerindeki Metal İle Mr Çekimleri Ypaılabilir mi?

Diş teli ya da diş protezi olan kişiler emar çekim işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda mutlaka uzman görüşü almalıdır. alacağı uzman görüşü sonrasında çekim işlemlerini yaptırabilir.

Diş Teli Veya Dişin Üzerindeki Metal İle Emar Çekilir Mi?

resim-2115

Emar yani manyetik rezonans görüntüleme tekniği şu güne kadar kullanılan en güvenilir tanı yöntemleri içinde bulunur. X ışını kullanılmadan manyetik dalgaların kullanılması ile işlemler yapılır. emar çekimlerinde belli başlı detaylar bulunur. Bunlardan bir tanesi de kişi üzerinde metal bulunmamasıdır.

Ayrıca hasta hamile ise, kalp pili bulunuyorsa ve işitme cihazı bulunuyorsa emar çekim işlemlerini yaptırmaz. Hastalar tarafından merak edilen bir detay da diş teli varken emar çekim işlemlerinin yapılıp yapılamayacağıdır. Diş teli olarak kullanılan malzemeye göre mr çekim işlemleri yapılabilir. Birkaç yıl önceye kadar tamamen metal kron altın ya da toz-kaplanmış çelik, bakır alaşımından diş teli yapılırdı. Mr çekimlerinde diş telleri ile çekimde somut bir etkiye sahip olmazdı, ancak monitör görüntü bozulmuş şekilde çıkardır. Şimdi ise diş uygulama sinterlenmiş metal teller kullanır, bunları varlığı ile tomografi çekilebilir.

Diş konusunda farklı bir detay da kron, yani plakalar, vidalar ve pimler ayrıntıları ile yapılan işlemlerdir. Bunlar paramanyetik, diyamanyetik ve ferromanyetik malzemelerin yapılır. Nikel, kobalt ve demir, MR cihazının manyetik alan etkiler.  Ağız bölgesine eklenecek olan bir ferromanyetik malzeme bir manyetik hareket alanı veya ısı etkisi altında kalabilir. Emar çekim işlemleri mr görüntülemesinde metal diş teli olduğunda yapılmamalıdır. Emar çekim işlemlerin nasıl olacağı konusunda uzmanlar hastalarına detaylı şekilde bilgiler verir. Emar çekim işlemlerine girecek olan kişiler metal eşyalarını, metal saç eşyalarını, diş implantlarını ve diğer metal takıları mutlaka çıkartmalıdır. Diş implantı ile alakalı olan sorular ile alakalı olarak mutlaka uzman hekim ile görüşülmelidir.

Bazı uzmanlar diş implantlarının sorun olduğunu düşünürken bazı uzmanlar da bunun sorun olmadığını düşünmektedir. Aslında implantın neden yapıldığı bu aşamada önemlidir. Bazı malzemeleri mıknatıs çekmez. Bunun detaylarını bilecek olan kişilerde uzmanlardır. Yani son görüş mutlaka uzman hekimden alınmalıdır.

Emarın Etkisi

resim-2116

Emar cihazları 5 metreden tutulacak olan bir demir parçasını bile kolaylıkla çekebilir. Mıknatısa bir metal parçası yaklaştırdığınızda ise emar cihazının çekim gücü giderek artar. Mr çekim işlemlerinde öldü tarzında çıkan haberlerde genelde bu tarz sorunlardan ve bu detaylara dikkat edilmediği için ortaya çıkmaktadır. Bundan kaynaklı olarak uzman hekimler ve emar çekimi yapacak olan teknisyenler çekim işlemlerinden önce hastayı metaller ve diğer detaylar ile alakalı bilgilendirir.

Bu konuda emara girmeden önce de hasta uyarılır. Diş implantı da bir metal olduğu için emar çekim işlemlerine girilmeden önce bu konuda uzman hekim görüşü alınmalıdır. Diş implantında olduğu gibi diş teli için de aynı şekilde uzman görüşü almak gerekir. Eğer uzman hekim istemezse diş telleri mr çekimine gitmeden önce diş hekimleri tarafından çıkartılabilir. Ayriyeten iç kulağında protez olan kişiler, beyin ameliyatı olanlar, beyin damarlarında klips olanlar, metal kalp kapakçığı olanlar ve kalp pili olanlar mr çekim işlemleri yaptırmaz. Mr çekimlerinde mutlaka uzmana detay sorulmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...