Dorsal MR Nedir?Çekim Amacı ve Özellikleri Nelerdir?

Dorsal Mr incelemelerinde çekim süresi çekimlere göre farklılık göstermektedir. Basit bir beyin mr`nin çekimi en az 15 dakika sürmektedir. İlaçlı madde kullanımına göre en fazla 35- 40 dakikaya kadar çekimler sürebilir.

Dorsal Mr Nedir?

resim-1584

Dorsal mr çekim amacı dorsal bölgedeki kemik ve dokuların ayrıntılı incelenmesidir. Sadece kemikleri değil kemiklerin içini, damar ve dokuları, yumuşak bölgelerin incelenmesidir. Dorsal bölgede dorsal kifoz, vertebraların dizilişleri, diskleri arasındaki mesafeler, kaslar , bağlar vertebra korpus köşelerini incelemektir. MRG nin avantajı kemiklerin içini de incelemesi ve damarları görüntülenmedir. Dorsal vertebraların incelenmesi baştan aşağı dorsal kemiklerin görüntülenmesidir. Bu bölgedeki disk hernisi, tümör, patalojik lezyon ve her türlü anormaliler saptamak ve yumuşak dokuyu incelemek amacıyla mrg çekimi yapılır. Dorsal kemiklerin araştırılmasında hastada skolyoz varsa da saptanır. Görüntüleme yöntemlerinin arasında en ileri tetkik mr incelemesidir. Çekimde koronal ve sagital düzlemde çeşitli kesitler alınır.

Çekim öncesi hastaya bilgilendirmeler yapılmalı ve hasta ona göre hazırlanmalıdır.

Çekim Nasıl Yapılır Ve Hazırlığı Nelerdir?

MR çekilmeden önce hasta çekim alanına doğru bir şekilde yatırılır. İncelenecek bölgenin net olarak görüntülenmesi için o bölgeye uygun pozisyon verilir. Çekimde aksiyeli sagital ve koronal olarak görüntü alınacağı için önceden grafiksel planlama tekniker tarafından yapılır. Hastaya eğer ilaçlı çekim yapılacaksa kontrast madde kullanılır. Kontrast madde kullanımının amacı belli dokulara renk vererek görüntünün ayrılması ve daha net olmasını sağlamaktır. Birbirine karışan doku ve damarlar ilaç sayesinde birbirinden ayrılır.

Hastaya T1 ve T2 çekim süresi ayarlanır. Kontrast madde hastaya oral yoldan, rektal yoldan ve damardan verilebilir. Her türlü reaksiyona karşın hastaya ilaçlı çekim yapılacaksa bilgilendirme yapılmalıdır. Hasta onay verdikten sonra ilaç kullanımı yapılmalıdır. Kalp pili olan hastalarda manyetik alanın etkisi ile çekim yapılmaz. Bunun dışında aşırı kilolu olan insanlarda, diş etlerinde tel olanlarda, böbrek yetmezliği olan, protezi olan hastalarda da çekim yapılmaz. Çekimin en büyük avantajı ise radyasyon olmadan kolayca kaliteli görüntüler elde etmektir.

Klastrofobi bulunan hastalarda açık mr merkezlerini tercih edebilirler. Açık ve kapalı mr olarak iki farklı seçenekte çekim yapılmaktadır.

Çekim Süresi ve Süreci Nasıldır?

Çekimden önce hasta üzerindeki metal aksesuarların hepsini çıkarması gerekir ve görüntüde artefakt oluşturabilecek nesnelerin çekim alanına sokulmaması gerekir. İşlem ve süresi hakkında hastaya bilgi verilmesi ve ilaçlı madde kullanımında hastanın onayının alınması gerekir. Çocuk ve bebek hastalarda çekimin hatasız olması işlem öncesi anestezi yapılarak hastanın çekim süresi boyunca uyutulması gerekir. Çekim sırasında Omurga yani dorsal kemik inceleneceği için hastaya masaya supin pozisyonda düz bir şekilde yatırılır. Mr incelemesinde kullanılan koiller masaya düz ve ortada yerleştirilir. Hastanın omuzları koillerin yanında bulunan çıkıntılara yerleştirilir ve hasta sabitlenir. Hastaya bazı durumlarda çekim sırasında yutkunması söylenir.

Mr incelemelerinde çekim süresi çekimlere göre farklılık göstermektedir. Basit bir beyin Mr`nin çekimi en az 15 dakika sürmektedir. İlaçlı madde kullanımına göre en fazla 35- 40 dakikaya kadar çekimler sürebilir.

Basit bir beyin Mr`nin çekimi en az 15 dakika sürmektedir. İlaçlı madde kullanımına göre en fazla 35- 40 dakikaya kadar çekimler sürebilir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...