Bronkoskopi Uygulamasında Ebus Yöntemi Nasıl Yapılmaktadır?

Bronkoskopi uygulaması esnasında ince olmasının yanında bükülmeye elverişli olan aletin başlığında ultrasonografi cihazı bulunurken kişinin ağzından girilerek yemek borusunun aşağısında yer alan solunum yollarının gözlenmesi yani ebus yöntemi uygulaması hakkında detaylar.

Bronkoskopi Uygulamasında Ebus Yöntemi

resim-1974

Bronoskopi uygulaması hastalığın tanı ve tedavisi amacıyla solunum yolları ile akciğerlerin incelenmesinde kullanılan bir çeşit endoskopi işlemidir. Günümüzde akciğer kanseri gibi önemli ve gittikçe daha fazla karşılaştığımız bir sağlık sorunun tanı aşamasında hastalara çok kısa sürede cevap verebilen bir uygulama olduğu için tıp dünyasında yeri mühimdir.

Bronoskopi uygulaması kendi işlemine ek olarak bazı tanı ve teşhis tekniklerine de ihtiyaç duymaktadır. Ebus yöntemi denilen uygulama da bu ek tekniklerden bir tanesidir ve özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni ve gelişmekte olan başarılı bir tekniktir. Bu teknik için göğüs hastalıkları alanında son yıllarda gözlenen en önemli gelişmedir şeklinde yorum yapılmaktadır.

Ebus yöntemi ucunda özenle tasarlanmış ultrasonografi başlığının bulunduğu, ince ve bükülmeye elverişli bir alet ile ağız içerisinden girilip yemek borusundan aşağı solunum yollarının görüntülenerek incelenmesi işlemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ebus inceleme aleti ucunda bulunan özel iğnesi sayesinde normal yöntemle göğüs boşluğundaki oluşmuş ve büyümüş lenf bezlerinin ve ya hava yolları boyunca uzanan lezyonların içerisine girebilme olanağı da sağladığı için daha iyi sonuç alınması mümkün olabilmektedir. Uygulama sayesinde akciğer kanserinin başlangıç evresinde teşhis yapılması kolaylaşmakta ve tanı için önemli veriler sunulmaktadır.

Ebus yöntemi genel olarak göğüs boşluğunda bulunan lenf bezlerinin tanılanması aşamasında, diğer yöntemler kullanılarak ulaşılamayan tümörlerin tanı ve tedavisinde, akciğer kanseri teşhisi ve evrelerinin takibinde, tüberküloz, lenfoma ve sarkoidoz gibi hastalıklar ile ilgili tanı, teşhis ve tedavilerde oldukça başarılı sonuçlar alınarak kullanılmakta ve bu aşamalarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Ebus Uygulaması Nasıl Yapılır?

Ebus bronkoskopi olarak da adlandırılan ebus yöntemine karar verilmeden önce hastanın şikayetleri dinlenmeli ve ayrıntılı olarak sağlıkla ilgili yaşadığı hastalık öyküsü öğrenilmelidir. Hastanın daha önce geçirmiş olduğu önemli operasyonlar olup olmadığı, anesteziye karşı duyarlılığı, kullanmakta olduğu sürekli ilaçları olup olmadığı iyice araştırılıp tetkikler yapıldıktan sonra uygulama yapılması kararı verilebilmektedir. Yapılan değerlendirme sonucu uygun görülen ve sakıncaları için önlem alınan hastaya görüntüleme tekniğinin uygulanması söz konusu olabilmektedir.

  • Uygulama sırasında hastaya genel anestezi verilmeden sadece orta dereceli sedasyon verilmesi yeterli olabilmektedir. Kısa süreli bir işlem olması sebebiyle orta dereceli sedasyonun yeterli olduğu uygulama da bazen hasta kendi konforunu düşündüğü ve uygulama stresini yaşamak istemediği için genel anestezi altında yapılmasını isteyebilmektedir. Böyle bir durumda da hastanın genel değerlendirmesi sonucuna göre doktor ve hastanın birlikte karar vermesi daha doğru olmaktadır.
  • Genel anestezi ile işleme alınan hasta uygulama sırasında hiçbir şekilde bir şey hissetmemektedir. Yapılan uygulamanın tanı ya da tedavi olmasına bağlı olarak değişiklik gösteren işlem süresi yaklaşık 15-30 dakika aralığında sürmektedir.
  • Ebus uygulamasında cihaz hastanın ağzından solunum yollarına doğru sokularak istenilen bölümün incelenmesi yapılabilmekte ve gerekli durumlarda ucunda bulunan iğnesi ile inceleme amacıyla parça ve doku örneği alınabilmektedir. Uygulama ile anlık görüntü sağlandığı için gözlenen ters bir durumda hemen müdahale edilebilmektedir.

İşlem boyunca hastanın nabız, tansiyon, oksijen satürasyonu ve elektrokardiyografisi gibi önemli hayati fonksiyonları da ekranlardan takip edildiği için anında müdahale şansı olmaktadır. Kısa sürede tamamlanan incele yöntemi sonrasında hastanın aynı gün taburcu edilmesi de mümkündür.

Operasyon sonrasında az da olsa rastlanan öksürük, acı hissi ya da iğne yerlerinde oluşan ufak kanamalar şeklinde yan etkiler olabilmektedir. Böyle bir durumda doktordan tavsiye alınması doğru bulunmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...