EEG Çekiminde Yapılacak Olan Detaylarve Çekimin Aşamaları Nelerdir?

EEg, beyinde yer alana sinir hücreleri tarafından uyku durumunda ve uyanıklık durumunda üretilen elektriksel faaliyetlerin kâğıt üstüne beyin dalgaları şeklinde yazdırılmasıdır.

EEG Nedir, Çekim Amaçları

EEg, beyinde bulunan sinir hücreleri tarafından uyku halindeyken ve uyanıklık halindeyken üretilen elektriksel faaliyetlerin kâğıt üstüne beyin dalgaları şeklinde yazdırılmasıdır. Beyin yapısının normal zamanlardaki faaliyetleri sara hastalığı ve epilepsi ilk sırada olmak üzere belli başlı durumlarda bozulmaktadır.

Eeg meydana getiren beyin dalgaların değerlendirilmesi sonrasında bozuklukları, şekilleri ve yerleri ile alakalı olarak bilgi edinilmektedir. Mr ve bilgisayarlı tomografi eeg cihazına göre sonradan geliştirilmiş olan incelme yöntemleri arasında yer alır ama bu cihazlar beyin ile alakalı olan elektriksel faaliyetler hakkında bilgi vermez. Özellikle eeg ve emg cihazı ile yapılan çekim işlemlerinde ve konulan hastalık teşhisi sonucunda hastalığın tedavisi konusunda destek sağlanır. Genel olarak eeg bozuklukları ile alakalı oranlar % 30 civarındadır.

Bu veri epilepsi ile alakalı olan öykülerinde de detayını göstermektedir. Epilepsi tarzı hastalıklar beyin merkezi bozukluğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Nasıl meydana geldiği konusunda ise eeg ve emg cihazı ile yapılacak olan çekim sonunda ortaya çıkar. eeg çekim işlemleri epilepsi dışında bilinç bozukluğunda ve ateş durumlarında da yardımcı olur.

EEG Çekimi Nasıl Yapılır?

Eeg çekim işlemi için beyin elektriksel faaliyetleri saçlı olan derinin üstüne yerleştirilmiş minik metal elektrotlar ile teknisyen yardımı ve cihazı yardımı ile alete iletilir. İletilen bilgiler aktivasyonlu emg testi sonucu 20 dakika boyunca bilgisayar ortamına kayıt edilir. Çekim esnasında hastanın beyin ve vücut kısmına elektrik verilmesi söz konusu değildir. İşlemlerin tamamının nasıl yapılacağı konusunda teknisyen detay verir. Aksi bir durum olmadıkça gözler kapalı olmalı, boyun ve çenenin kaslarının da gevşek tutulması gerekir.

Beyin ile alakalı yapılacak olan çekimlerde çekimin ilk 3 dakikasında derin nefes almak gerekir. 10 dakika sonra da çekim cihazı ile gönderilen ışık kaynağına bakılmalıdır. Eeg cihazı ile beyin ile alakalı detaylar nasıl çekilir, elektrotların yerleşimi oldukça önemlidir. Bu konuda 23 tane küçük elektrot yerleşimi yapılır ve bunların yerleşimleri oldukça önemlidir. Jel desteği ile saçlı deriye yerleştirilmesi ve bilgisayar desteği ile beynin elektriksel faaliyetlerinin kayıt altına alınması ile yapılmaktadır. Çekim ile alakalı olarak Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde birçok görüntüleme merkezi bulunur.  Evde ya da uzman tavsiyesi ile merkez seçimi yapabilirsiniz.

Çekim Aşamaları ve Detayları

Beyin için ve hastalıkların belirlenmesi adına yapılan bu çekim işlemlerinin tamamı zararsız ve ağrısız işlemlerden oluşur. Radyasyon etkisi bulunmadığından dolayı beyine kesinlikle zarar vermeyecektir. Uygulama esnasında hastaların kesinlikle sakin ve sessiz bir şekilde oturması ya da yatması gerekir. Sorunsuz oldukça kaliteli kayıtlar alınabilmesi için aksi bir durum oluşmadıkça hastaların gözlerinin kapalı olması, boyun ve çene kaslarının gevşek şekilde tutulması gerekir. Bu aşamada kişilerin teknisyenin söylediklerine uyması ve dışına çıkmaması gerekir.

Cihazın filtrelerinin en doğru şekilde ayarlanması da çok önemlidir. Aralıklı olarak ışıkların uyaran ve derin bir nefes alıp verme durumu gibi aktivasyonlar işlemleri de aralıklı olarak kullanılır. Buradaki amaç anormal ya da epileptik aktiviteleri aktif hale geçirmek için yapılır. Uygulamanın tüm detaylarının ve çıkan raporlarının doğru şekilde yorumlanması ve yine doğru bir şekilde kayıt altına alınması gerekir. Titiz bir şekilde elektrot yerleştirilmesinin yapılması, cihazların uygun olan kontrolleri yapması gerekir.

Beyinde bulunan elektriksel aktivitelerini en doğru şekilde gösterecek olan seçimlerin ve montajların yapılması, tetkinin öneminin bilinmesi ve hasta ile en iyi iletişimin sağlanması da teknisyene bağlıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...