Endoskopi Uygulaması Sonrası Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Durumlar

Endoskopi uygulamasının yapılış çeşitlerine göre hastaların dikkat etmesi gereken durumlar arasında değişiklikler olabileceği için uygulama farklılıklarına göre hastaların işlem sonrasında sorun yaşamaması adına bilmesi gereken detaylar.

Endoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

resim-2003

Endoskopi uygulamaları günümüz tıp teknolojisinde hasta lehine gelişmiş oldukça önemli sonuçlar veren bir inceleme yöntemidir. İçi boşaltılmış organların ucunda bulunan mikro kamera sayesinde incelenecek bölgeye göre ağızdan, makattan ve ya açılan ufak delikle göbekten girilmesi şeklinde incelenmesidir. Bahsedildiği gibi endoskopi genel adlandırma olup incelenen bölgeye göre farklı isimlerle ifade edilmektedir.

Endoskopi incelemeleri genel olarak kısa sürede tamamlanan uygulamalardır. Ancak özellikle uygulama öncesinde ciddi bir hazırlık süreci gerektirmektedir.

Organların içinin inceleme sırasında net şekilde görüntülenebilmesi için boş olması gerektiğinden endoskopi uygulaması öncesi diyet uygulanıp, etkili solüsyon ilaçlarla boşaltma işlemi yapılmaktadır. Bu detaylar ışığında endoskopi uygulaması öncesi ve endoskopi uygulaması sonrası hastaların dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu söyleyebiliriz.

İşlem öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar olduğu gibi uygulama bittikten sonra da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Endoskopi uygulamaları sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere bakacak olursak öncelikle söylenecek genel anestezi altında yapılan uygulamalardan sonra hastanın iyice dinlenmeden ayağa kalkmaması gerektiğidir.

Uygulamaya girmeden önce dinlenme odasında hazırlanan hastaların yine aynı şekilde işlem bitince de dinlenme odasına alınıp kendine gelmesi beklenmelidir. Genel anestezinin etkisinin hemen geçmediği düşünüldüğünde hastaların birden ayağa kalkmaları, baş dönmesi ve düşmelerin yaşanabileceği için sakıncalı olabilir. Yine bu etkiyle hastaların işlemden hemen sonra araba kullanmaları da tehlikeli olabilir. Hastalar uygulamaya giderken yanlarında refakatçi götürürlerse uygulama sonra yaşayabilecekleri yan etkiler sırasında bir destekçileri olabilir.

Endoskopi Sonrası Yaşanabilecek Yan Etkiler

Endoskopi sonrası hasta nelere dikkat etmeli sorusunun cevabını verebilmek için endoskopi uygulaması sonrası yaşanabilecek yan etkiler hakkında da bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bu yan etkilerden bahsedecek olursak;

  • Endoskopi sonrası yaşanan yan etkilere anestezi sonrası alerjilerde gösterilmektedir. Anestezinin boğazda bıraktığı gıcık ve hafif öksürük olabilir.
  • Endoskopi sonrasında bahsettiklerimiz dışında göğüste ağrı hissi, nefes alıp vermede güçlük çekilmesi, yemek sırasında yutkunma zorluğu, mide bulantısı ve kusma, koyu renkli dışkılama, geçmeyen karın ağrısı ve ya kanama görülmesi söz konusu olabilir. Bu ve benzeri durumlarda özellikle yan etkilerin bir günden fazla sürmesi halinde mutlaka şikayetler ile ilgili doktora başvurulması doğrudur. Doktora başvurulduğunda komplikasyonların ilerlemesinin önüne geçilmesi mümkün olacaktır.

Endoskopi işlemi sonrasında dinlenen ve sağlık durumu genel olarak iyi görünen hastalar taburcu edilmektedir. Bazı endoskopi uygulamalarında hastanın aynı gün içinde taburcu edilmesi söz konusu olurken bazılarında hastaların kısa süreli de olsa hastanede yatış yapıp kalmaları gerekebilmektedir.

Uygulama sonrasında normal yeme içme düzenine geri dönülmesinde de yapılan uygulamalara göre değişiklikler olmaktadır. Oral yoldan yapılmayan endoskopi incelemeleri sonrasında anestezinin etkisini atan hastalar normal yeme içme düzenine geri dönebilmektedir.

Ağızdan girilerek yapılan solunum yolları ve mide endoskopisinde inceleme sırasında boğazda oluşabilen tahribat nedeniyle hemen katı yiyecek yenilmesi mümkün olamayabilmektedir. Böyle durumlarda yeme içime şekline tahribatı çoğaltmaması için alınan besinlere dikkat edilmesinde fayda görülmektedir.

Sadece tanı ve teşhis amacıyla yapılmayan, uygulama sırasında operasyonla polip ve miyom temizliği yapılan ya da biyopsi amacıyla parça alımı yapılan hastalarda işlem sonrasında komplikasyon görülme sıklığı daha fazla olmaktadır. Çıkarılan polip ve ya miyomların yerlerinde kanama meydana geldiği görülebilmektedir. Ya da bu operasyon yapılırken inceleme aleti ve operasyonu yapacak aletler içeride daha fazla kaldığı için bulunduğu yerdeki organlarda tahribat meydana getirilebilir.

Bu gibi durumlarda da kanamaların görülmesi mümkündür. İşlem sonrası meydana gelen kanamaların miktarı, yoğunluğu ve süresine göre vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Kadın hastalıkları nedeniyle yapılan rahim incelemelerinde vajinadan girilerek yapılan endoskopi uygulamaları sonrasında da cinsel yaşama hemen dönülemeyebilir.

Özellikle rahim içinden parça alınmasının gerektiği incelemeler sırasında vajina girişinde ve rahim duvarlarında ufak hasarlar meydana gelmesi halinde bölgenin hassasiyeti düşünülerek cinsel ilişkiye doktorun tavsiye ettiği süre kadar ara verilmesi daha doğru olacaktır.

Yapılan çeşitli endoskopi incelemeleri sonrasında uygulama yapılan bölgelerin özel yapıları ve hastaların bir birinden farklı bünyeleri olduğu düşünüldüğünde işlemden sonra oluşabilecek komplikasyonlarda da değişiklik görülme ihtimali mevcuttur. Bu sebeple her hasta uygulamasının gidişatı ve sonrası yapılan değerlendirmeye göre doktorundan bilgi alarak dikkat etmesi gereken hususlar ile ilgili özenli davranmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...