Endoskopi Uygulamasında Parça Alımı Neden Yapılmaktadır?

Alınan biyopsi parçaları sayesinde mide organlarında var olan hastalıklar ile alakalı kesin şekilde tanı koyma yapılır. Biyopsi alımı sırasında kullanılan endoskopi cihazı hastada ağrıya ve huzursuzluklara neden olmaz.

Endoskopide Neden Parça Alınır?

resim-1985

Endoskopi de yemek borusu, mide, ince bağırsak, onikiparmak bağırsakların üst kısmının incelenmesi sonrasında parça alınması işlemine biyopsi adı verilir. Endoskopik işlemlerde sıklıkla mideden parça alımı yapılır. Uygulama uç kısmında ışık desteği bulunan ve kamera bulunan boru kullanılır. Uzman hekim ağız yolu ile girilerek yemek borusundan mideye ulaşılır. Üst gastrointestinal kısmında incelenme sağlanmış olur. Bu incelemenin sonunda hekim tarafından gerekli görülen bölgelerden parça alımı yapılır. Mide ya da farklı bölgelerden alınan biyopsi parçaları patoloji laboratuvarına gönderilir ve burada inceleme yapılır. Alınan biyopsi parçaları sayesinde mide organlarında var olan hastalıklar ile alakalı kesin şekilde tanı koyma yapılır. Biyopsi alımı sırasında kullanılan endoskopi cihazı hastada ağrıya ve huzursuzluklara neden olmaz. Endoskopi sırasından mideden alınan parça sonucuna göre gerekli ameliyat ve tedavi planlaması yapılacaktır. Yani bu uygulama hasta için gerekli ve tedavi için şarttır. Mideden parça alımları sırasında hastanın herhangi bir ağrı hissetmemesi adına sedasyon uygulaması yapılır. Bu sayede ağrı, sızı ve sorun meydana gelmez.

Biyopsi İşlemi Uygulama Amacı

Mideden yapılacak olan biyopsi uygulaması 5 seneden daha uzun süredir devam eden ve 50 yaş üzerindeki olan kişilerde yapılmalıdır. Mideden endoskopi esnasında biyopsi neden yapılır;

Mide bölgesinde meydana gelen reflü tarzındaki sorunlar özofagusun meydana gelme riski nedeni le yemek borusu hücrelerinde uzun dönem asite temas edeceğinden dolayı, kalın ve ince bağırsak hücreleri içinde dönüşüme olması halinde kişilerin yemek borularının berata dönüşmesi sonucunda kanser meydana gelme riskleri olmasından kaynaklı olarak uygulanması gerekir.

Bu süreçten sonra hasta kişilerin belli aralıklar ile takip edilmesi gerekir. Mideden biyopsilerin yapılması nedeni arasında alarm semptomları da yer alır. Bu semptomlarda sindirim sisteminde kanlanma gözlemlenmesi, kahve telvesi tarzında kusma sorunları olması ve pis koku taşıyan dışkılama yapılması yer alır. Ayriyeten endoskopi esnasında parça alımına neden olan sorunlar arasında aşırı düzeyde kilo kaybı, yutmada ağrı hissetme ve yutma güçlükleri de yer alır. Midelerde meydana gelen fıtık ve bu bölgenin gevşekliğinin tespit edilmesi içinde uygula önemlidir. Genç hastalarda bu uygulama fazla yapılmazken orta yaşı geçen kişilerde endoskopi fazlasıyla uygulanır.

Biyopsiden Sonra Yapılması Gerekenler

Parça alımları esnasında verilecek olan sedasyon tarzındaki ilaçlar işlemlerin bitmesinden sonra özellikle reflekslerde zayıflama olacağından dolayı refakatçi ile gelmek gerekmektedir. Refkleklerdeki zayıflamalardan kaynaklı 1 gün araç kullanılmamalıdır. Endoskopi boğaz kısmında uyuşukluk hissine neden olur. Bu durum hemen geçmeyeceğinden dolayı yutkunma tamamen normal duruma dönünceye kadar içme ve yemek yemenin ertelemesi gerekir. Alınan parçaları hastane laboratuvara göndereceği için tedavi için sonuçların gelmesi beklenir. İşlemlerinden bitmesinden sonra ve yutkunma refleksinin düzelmesinden sonra beslenmeye dikkat edilmelidir. Belli bir süre baharatlı gıdalardan uzak durulması gerekir. Ayriyeten asit düzeyi fazla olan sebze, meyve ve içeceklerden de uzak kalınmalıdır. Kafein, alkol ve sigara tarzında zararlı içeceklerin kullanımının tamamen bırakılması da çok önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...