Floroskopi Ne İşe Yarar, Çekim Aşamaları Nelerden Oluşmaktadır?

Floroskopi uygulaması ile kalın bağırsak, ince bağırsak, üst sindirim sistemi, kadın üreme organları, idrar yolu ve mesaneden detaylı görüntüler alınmaktadır.

Floroskopi Nedir?

resim-936

Floroskopi X ışını kullanılarak uygulanan görüntüleme yöntemidir. Floroskopi uygulamasında kontrast madde kullanımı yapılır ve bu madde sayesinde görünmeyen yapıların hepsi ilaç yardımı ile boyanır hale gelir ve detaylı şekilde görüntülenir. Kontrast madde olarak kullanılan maddeler iyot ve baryum tarzındaki opak madde içeriği olan ilaçlardır. Genelde damar yolu ile hastalara enjekte yapılır. Damar yolu haricinde idrar sonrası, lavman ve hastaya içirilerek kullanılmaktadır. Kontrast maddenin verilmesinden sonra uzman tarafından hastanın incelenilecek olan organı ekranda izlenir ve farklı pozisyonlarda filmleri çekilir.

Floroskopi nasıl radyasyon alınır, az düzeyde radyasyon hastaya verilmektedir. Radyasyon verilmesi ile hastadan alınan görüntülerin sağladığı faydalar kıyaslandığında hastalık açısından büyük faydalar sağlar. floroskopi görüntülemesini yapan kişiler radyasyondan nasıl korunur, çekim yapan radyolog, uzman, doktor ve teknisyenler kurşun önlük giyer ve bölme arkasından çekim işlemlerini gerçekleştirir. Çekim işlemleri yapılmadan önce hasta olan kişilerin üzerinde takı ve metal eşya kesinlikle bulunmaması gerekir. Hastalara hastanede giyilen önlük verilir. Özellikle gebeliği olan kişiler, gebelik şüphesi olan kişiler ve ilaçlara alerjisi olan kişiler detayları doktoruna söylemelidir. Çekimin tamamlanmasından sonra alınan görüntüler uzman tarafından detaylı şekilde incelenir.

Sonrasında bu testi isteyen doktora detaylı bir rapor yazılır ve hastaya teslim edilir. floroskopi yardımı ile sık şekilde incelemesi yapılan organların içinde;

  • Kalın bağırsak
  • İnce bağırsak
  • Üst sindirim sistemi
  • Kadın üremesi organları
  • İdrar yolları ve mesane

Floroskopi Nasıl Yapılır, Hangi Aşamalardan Oluşur?

Floroskopi incelemesi uzman olan, konusunda deneyimli olan ve bu konuda özel eğitim alan radyoloji teknisyeni ya da doktor tarafından yapılır. Hastanın hastalığına ya da doktorun istediği detaya göre kontrast madde ağız, makat veya damar yolu ile hastalara enjekte edilir ve sonrasında hava verilir. Hasta olan kişinin kendi etrafında dönmesi istenir. Bu sayede hava ile kontrast madde karşımı iyice gerçekleşir ve kontrast madde görüntülenecek olan bölgeye iyice sıvanır. Bunun ardından çekim yapılacak olan bölgeden farklı pozisyonlarda görüntüler alınmaya başlanır. Farklı pozisyonların kullanılmasının en büyük sebebi bölgeden en iyi görüntüyü almaktır.

Görüntüleme esnasında özellikle hava verilmesi yapıldıysa bazı kişilerde sızı oluşabilir ya da tuvalet isteği gelebilir. Kişilerden bu isteklerini yaklaşık olarak 15 dakika boyunca tutması istenir. Bu süre zarfında da çekim işlemlerinin hepsi tamamlanır. Ön hazırlık, çekim süreci ve sonrası yarım saat kadar bir zaman dilimini alır. Uygulama biter bitmez kişiler tuvalete bekletilmeden gönderilmektedir.

Görüntüleme esnasında az düzeyde radyasyona maruz kalınır. Özellikle tanı koyma konusunda sağladığı faydalar düşünüldüğünde kalınan radyasyon çok da önemli değildir.

Floroskopi Cihazı Özellikleri Nelerdir?

Floroskopi cihazı son teknoloji desteği ile sürekli geliştirilen ve desteklenen bir cihazdır. Önemli olan hastalıkların meydana çıkması konusunda doktora yardımcı olur. Cihaz ile yapılacak olan görüntülemeler sonunda erken tanı koyulma imkânı bulunur. Bu sayede en doğru tedavi planlaması yapılır. Erken tanı tedavideki başarı oranını en üst düzeylere çıkartma konusunda faydalar sağlar.

Ayrıca cihazdan kişiye verilen radyasyon miktarı oldukça düşüktür. Cihaz yardımı ile alınacak görüntülerin süresi 15 ila 30 dakika içindedir. Hastalıkların meydana çıkması konusunda yardımcı olan floroskopi uygulaması ile özellikle kanser tarzındaki önemli hastalıklara da tanı koyma olanağı bulunur. Bu hastalıklarda erken dönemde fark edilme yaşam şansını arttırır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



2 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 5
(2 Oy, Ortalama: 4,50 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...