13. Haftalık Hamilelikte Anne ve Bebekte Meydana Değişiklikler Nelerdir?

13. haftayı dolduran anne adayının bebekleri için özellikle düzenli şekilde spor yapması ve beslenmesine kesinlikle dikkat etmesi gerekmektedir.

13 Haftalık Gebeliğinde Ultrason Görüntüleri ve Belirtileri

13 haftaya girilmesi ile anne adayı 4 ayın ilk haftasına da girmiş sayılacaktır. Bu döneme 2. Trimester dönem ismi de verilir. Bu süreçte ve bu haftanın başlaması ile birlikte anne adayının enerjisi en üst düzeye çıkacaktır. Hamilelikte mide bulantılarının bitmesi ile iştah konusunda da artışlar oluşmaya başlar. Özellikle ikiz gebelikte bu artış daha fazladır.

Bebeğinizin yaklaşık ağırlığı ve boyu

Enerji fazlalığı bu haftadan itibaren egzersiz için kullanılarak sağlıklı yaşam ve büyüme desteklenmelidir. Gebelikte ilk aylardan itibaren uzmanlar zaten sporu önermektedir. Yapılacak olan sporun ağır ve zorlayıcı olmaması oldukça önemlidir. Spor olarak yürüyüş ve yüzme oldukça idealdir. Gebelikte de olsa sağlıklı yaşam için spor yapmak şarttır. Bu hafta itibari ile ikiz ve tek bebek görüntüleri ultrason da daha çok netleşmeye başlar.

Özellikle bu hafta içinde çekilecek olan ultrason da görülen bebek anne ve baba adayını fazlasıyla heyecanlandırır. Gebelik döneminde kaslarda gerginlik, kramplar meydana gelir.  Bu anlamda zorlanmamak adına destekler aksatılmadan yapılmalı ve tüketilmelidir. Bunun doktor ilaç takviyesi de yapabilir.

13 haftalik ultrason görüntüleri

13 Haftada Neler Meydana Gelir?

13 hafta itibariyle bebek gelişimi devam edeceğinden dolayı rahimde gebelik süresince büyür. Bundan kaynaklı gerilmeler meydana gelir. Anne adaylarının bazılarında bu hafta sonrasında gebelikte kasık ağrıları ile hafif düzeyde sancılar oluşur. Kusmaların geçmesinden kaynaklı ve folik asitin de etkisi ile kabızlık, baş ağrısı, ekşime, midede yanma ve memelerde duyarlılık oluşacaktır. Cilt sorunları bu hafta sonrasında gebelikte oluşur. Özellikle çatlaklar gebelikte sorun çıkartan ve anneyi üzen bir sorundur.

Bebek ve salınan hormonlardan kaynaklı olarak gebelik maskesi meydana gelir. Gebelik maskesinin yanı sıra lekelenmelerde oluşur ve lekeler doğum sonrasında ortadan kalkar. Bebek ve bebekte bulunan sorunların ne durumda olduğu ile alakalı ultrason çekimi yapılır. Karın bölgesinde genişleme olacağından dolayı kıyafetler bu haftadan sonra değişmelidir. Eski kıyafetler bebekte sıkma yapar.

Özellikle karının büyümesinden kaynaklı olarak gerilmeler oluşur. Bu gerilmeler ve sıkan kıyafetler bebek için sorun teşkil eder. Bu haftanın içinde ultrason görüntülemesi yapılır ve aksatılmaması gerekir. Bebeğin genel gelişimi açısından ultrason görüntülemesi önemli detaylar içerir.

Bebeğin Gelişimi

Bebek ve anne açısından ikinci trimester dönem başlangıcı en rahat geçen zamandır. Hatta bu dönem için insanlar bebek ve kadının balayı dönemi bile derler. Bebekler yerlerini artık benimsemiş anne de hamileliğe iyice alışmıştır. Bebek bu hafta içinde 6.5 ile 7.8 cm büyüklüğünde ve 13 ile 20 gram ağırlığındadır. Şeftali büyüklüğünde olan bebeklerin kafaları bu haftada da vücutlarından büyüktür. Bu dönem itibariyle bebeklerin kolları, bacakları kemikleşmeye başlayacaktır.

Bebeklerin gözleri 14. Haftanın içinde kayma hareketleri bu haftanın içinde de devam eder. 15 haftada da gözler yüzün önünde yerini alır. Özellikle kas yapısında kontrollü bir gelişme mevcuttur. Bu dönemde bebeğe takviye için kullanılacak olan vitaminleri uzman verir. Bebeğin gelişimi için düzenli ve aksatılmadan kullanılmalıdır. Bebek artık bu süreçten sonra hızlı şekilde gelişmeye başlayacaktır. Bunun içinde beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekir. Beslenme ile alakalı uzman görüşü alınmalıdır.

Gerekirse diyet ve beslenme listesi de istenebilir. Sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyen bayanların düzenli şekilde spor yapması ve beslenmesine detaylı şekilde dikkat etmesi gerekir.

13 haftalik anne karnı

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 51 vote, average: 3,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 3,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...