Göz Röntgeni Çekimi Nasıl Yapılır, Hangi Sonuçlar Ortaya Çıkar?

Retina bozuklukları, gece körlükleri, göz tümörleri, yüksek tansiyon ve şeker hastalıklarının tanısının koyulması adına göz röntgeni filmi çekilmektedir.

Göz Röntgeni Nedir?

Göz röntgenine göz anjiyosu ismi de verilmektedir. Özellikle retina bozuklukları, gece körlükleri, göz tümörleri, yüksek tansiyon ve şeker hastalıklarının tanısının koyulması adına göz röntgeni filmi çekilir. Goz röntgeni gözlerin arka kısmında yer alan sinir tabakasının ve retinanın destek dokularını da incelemek adına da çekilir. Gözün röntgeni işlemleri ilaçlı ya da ilaçsız şekilde çekilmektedir.

İlaçlı çekim işlemlerinde kasıktan ya da el bileğinden giriş yapılır. Fluoresein adı verilen ilaç enjekte edilerek uygulama yapılacaktır. İlacın ilerlemesi koroid damarlarına, retinaya ve kalbe kadar devam eder. Bu esnada özel olarak geliştirilmiş olan kameralar ile görüntüleme işlemleri yapılır. İlaç turuncu renklidir ve bu ilacın üzerine mavi ışık tutulur. Bu şekilde yeşil renkli bir yansıma ortaya çıkacaktır. Bu şekilde damarlardan oldukça net görüntüler elde edilir. Tıkanıklar, daralmalar, kanlanma bozuklukları ve kaçaklar tespit edilir. Yapılacak olan goz röntgeni ile erken tanı koyulacaktır. Bu sayede tedavi planlaması yapılır ve kısa sürede çözüme ulaşılır. Nasıl çekileceği, sonuçların nasıl çıkacağı ve hangi aşamaların bulunduğu konusunda hekimler bilgi verir.

Goz Röntgeni Nasıl Çekilir?

Goz anjiyosu ya da röntgeni gözün arka kısmında yer alan sorunların ve goz ile görünmeyen sorunların belirlenmesi için çekilir. İşlemin yapılacağı gün goz bebekleri damla yardımı ile büyütülür. Bu sayede goz damarları belirgin bir şekilde görülür. İşlem günü için neler yapılacağı, nasıl hazırlanılacağı ve nelere dikkat edileceği konusunda doktorlar uyarma yapar.  Detaylara dikkat etmek ve hiçbir şekilde detay atlamamak gerekir. İşlemlerin tamamı gözlerde bulunan sorunlara erken tanı koyma konusunda yardımcı olur. Erken tanı tedavi konusunda yüksek oranda başarı sağlar. Uygulama yaklaşık olarak yarım saat içinde tamamlanır. Çekilecek olan röntgenden sonra;

  • Çıplak goz ile görünmeyen damar sorunları
  • Sinir sisteminde var olan hastalıklar
  • Bölgede bulunan kitlesel sorunlar
  • Damarlarda bulunan kaçaklar
  • Damarlarda bulunan tıkanıklıklar
  • İltihaplar ve müdahalesi
  • Göz için uygulama yapılacak olan tedaviye karar verilmesi yapılır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...