Histeroskopi Uygulaması Sonrası Cinsel Birleşim Ne Zaman Yaşanır?

Histeroskopi işlemlerinin öncesi ve sonrası enfeksiyon kapmamak adına ofis histeroskopi ve histeroskopi uygulamalarında cinsel ilişkiden uzak durulması gerekmektedir.

Histeroskopi Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Başlar?

resim-1816

Histeroskopi kadınlarda tüplerin ve rahim içinin optik bir kamera yardımı ile izlenmesi işlemidir. İşlemler vajinal yollardan ve rahim ağzı kanalından özel olarak tasarlanmış olan aletler ile rahime girilme ile yapılır. Tekrarı olan düşükler, infertilite sebeplerinin araştırılması, anormal olan regl kanamalarının sebeplerinin araştırılması ve rahim içinde patolojilerin tanı ve tedavi edilmesi amacı ile yapılmaktadır.

Histeroskopi ince ve boru şeklinde olan mercek sistemi yardımı ile rahimin iç kısmına girilerek gözlen yapma olanağı sağlayan ve cerahi işlemlerin gerçekleştirmesine olanak sağlatan tanı yöntemidir. Bu uygulama yapıldığı zaman görüntüler monitörden kolay ve hızlı şekilde incelenir. Rahimin iç kısmına sokulmuş olan kamera ya da mercek sisteminden meydana gelen boru biçimindeki alete histeroskop adı verilir. Histeroskopi uygulamasında ve ameliyatı işlemlerinde rahim ağzında genişletme yapılır. Bundan kaynaklı olarak uygulama sonrası enfeksiyon kapma riski bulunur.

Öncesi ve sonrası enfeksiyon kapmamak adına ofis histeroskopi ve histeroskopi uygulamalarında cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir. Cinsel ilişkiden uzak durulacak olan zaman kontroller de göz önüne alınarak uzman tarafından hastaya söylenir. Histeroskopi sonrası hastada herhangi bir komplikasyon meydana gelmezse aynı gün içinde taburcu edilir. Ayrıca sipiral takılmasından sonra ilk birkaç ay cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir. Rahimde sorun meydana gelen kadınlarda histeroskopikablasyon ya da rezeksiyon en uygun tedavi yaklaşımı olabilecektir.

Ofis histeroskopi sonrası komplikasyon meydana gelir anında müdahale edilir ve taburcu olma işlemi uzayabilir.

Aşırı ve Uzun Süreli Adet Kanaması ve Histeroskopi

Uygulama sonrası uzun süreli ve aşırı düzeyde regl kanaması meydana gelmişse kadınlarda yaşam kalitesi, cinsel yaşam ve kan kaybı ile alakalı sorunlar yaşanmaya başlar. Özellikle kan kaybından kaynaklı olarak kansızlık meydana gelebilir.  Aşırı düzeyde regl kanaması tarzındaki sorunlarda da cinsel ilişki yaşamak ofis histeroskopi kapsamında yasaktır. Bu şekilde meydana gelen regl kanamaları genelde rahimin iç duvarlarında bulunan mymom, polip ve buna benzer sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Regl kanamalarını aşırı ve uzun süreçli olarak meydana gelmesi kansızlığa sebep olacağından dolayı muhakkak tedavi edilmelidir. Ayrıca rahim içinde endometriyum diye adlandırılan bölgede polip ya da myom bulunuyorsa muhakkak bu uygulama desteği ile çıkartılmalıdır. Bu bölge normale dönesiye kadar kadınlar cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.

Rahimin kas tabakasında myom bulunuyorsa, myomun çıkartılması ya da hastaların yaşı da baz alınarak çocuk isteği olmayan kişilerde histeroskopi uygulaması ile tedavi tercih edilmelidir. Regl kanamalarında gözle gözlemlenen sorunlar bulunmuyorsa rahimin iç kısmına progesteron salgılaması yapılan sipiral yerleştirilmesi en etkili olan tedavi içinde yer alır. Bu süreç içinde ilk 4 aylık dönemde aşırı ve fazla düzeyde kanamalar devam edebilir.

Hatta kanama şeklinde devamlı kanama meydana gelebilmektedir. Bu konuda hastanın sabırlı olması ve spirali çıkartmaması gerekir. 1 sene sonunda meydana gelen olguların birçoğunda ve kanamalarda azalmalar meydana gelecektir.

Uygulamaların sonrasında % 20 oranında regl kanamasının tamamen yok olması % 40 ila % 60 oranında da regl kanamalarında hastaları memnun edecek düzeyde azalmalar gözlemlenmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...