Kalp Röntgeni işlemi Nedir, Uygulaması Hangi Aşamalarla Yapılır?

Kalp röntgen işlemleri esnasında damarlar ve var olan diğer hastalıklara tanı koyulur. Koyulacak olan tanı sayesinde tedavi planlaması en doğru şekilde yapılır.

Kalp Röntgeni Nedir?

Kalp röntgeni yan kısımlardan ve önden çekilerek yapılan bir tetkiktir. Kalpte bulunan hastalıklar ile alakalı birçok değerli bilgiyi vermektedir. Kalp röntgeni sayesinde kalbe gidecek ve kalbe gelen damarların durumları hakkında da bilgiler elde edilir.

Kalpten röntgen işlemleri kalpteki damarları ile alakalı olan durumlarda kullanılan tanı yöntemidir. Kalp röntgeni nasıl çekilir ve ne işe yarar ile alakalı olan detaylar doktor tarafından hastaya anlatılmaktadır. Yapılacak olan kalp filmi ile alakalı olan işlemlerde kalp krizi esnasında ölen dokularda saptanmaktadır. Çekilecek olan kalp filminde düşük dozlarda radyoysan içermekte ilaç kullanımı yapılır. İşlem öncesinde hastaya stres testi uygulanır. Sonrasında isim yazılır ve sıraya alınarak çekim işlemi yapılır. Kalp röntgeni işlemlerinde gerekli olan detayların tamamı isim yazma ile sonuçlara not alınır. Kalp ile alakalı olarak çekilecek olan röntgende alınacak tüm detaylar isim yazma ile bilgisayar ortamına da atılabilmektedir.

Bilgisayar ortamında hem uygulama yapılır hem de anında yorumlama ve inceleme yapılabilir. Bu sayede erken şekilde teşhis koyulabilme imkânı da bulunmaktadır.

Kalp Röntgen Nasıl Çekilir, Detayları Konusunda Yazma Yapılır mı?

Yapılacak uygulama yapılma sebebi göz önüne alınarak ve hastanın sağlık durumuna bakılarak iki farklı şekilde uygulanır. Yapılacak olan uygulamadan önce kişilere nasıl efor testi yapılması gerektiği anlatılır ve efor testi uygulanır. Bu esnadaki asıl hedef kişinin kalbinin hızının arttırılmasıdır.

Kalbinin hızı yazma detayları ile birlikte doktor gerekli kontrolleri yapmalıdır. Hasta kişi yorulmaya başladığında hazırlanan kontrast madde damar yoluyla enjekte edilir. Bu süreçten sonra sedyeye alınan hasta kontrol altında tutulmalıdır. Bundan sonra gerekli röntgen çekim işlemleri yapılır ve efor testi ile karşılaştırma yapılır. Bu işlemlerde hastaların en çok korktuğu detay alınacak olan radyasyondur ama bu anlamda kişilerin rahat olması gerekir. Çünkü maruz kalınacak olan radyasyon miktarı oldukça azdır. Alınan radyasyon kısa süre içinde vücuttan atılır.

Özellikle bu süreçte bol su içilmesi doktor tarafından tavsiye edilir. Çekim yapılmadan önce 4 saat boyunca açlık oluşması gerekmektedir. Çekim öncesinde ve doktor muayenesinde şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp ilaçları kullanımı yapılıyorsa söylenmesi gerekir. Çekim günü işlem esnasında zorluk çıkmaması adına rahat ayakkabılar ve rahat kıyafetler giyilmesi oldukça önemlidir. Çikolata, kahve ve çay tarzındaki gıdaların birkaç gün öncesinde içilmemesi gerekir. Geçmiş dönem rahatsızlıklar ile alakalı raporlar ve incelemelerin kişinin yanında bulundurulması gerekir. Yapılan uygulama eski dönemler bu yana kullanılır, hastalar için kesinlikle risk oluşturmaz ve güvenilirliği konusunda yapılan araştırmalar da zararlı olmadığını ortaya çıkartmıştır. İşlem esnasında hastaya göre kullanılacak radyoaktif maddenin herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Sadece bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.

Çekim işleminden önce yapılması gereken detaylar, uygulanması gerekli olan işlemler ve nasıl yapılacağı konusunda uzman hekimler detaylı bilgiler verir. Hastalar aklına takılan soruları da mutlaka uzmana sormalı ve kendilerini en ince detayına kadar aydınlatmalıdır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Semra07.01.2017

Yurt dışında kalıyorum Burdaki doktorlara güvenmiyorum ve size danışmak istedim sıkıntımı .

2 aya yakın sol göğsümde Ağrı ve ağırlık var ayrıca kolumda parmaklarımda hissediyorum Ağrı'yı . Uyuşma oluyor sol tarafımda bazen bas donmesi el ve bacak hissetmeme oluyor bas agrisi ile beraber oluyor bu his . Randevu aldım araştırırken buraya rastladım . Ne yapılmalı yada sorun nedir sizce?

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhaba Semra, bazen yabancı doktorlar daha deneyimli oluyor, o yüzden size yakın uzmanlara gidip danışabilirsiniz. Rahatsızlıklar varsa, 2 ay beklenmez, hemen gidip doktorunuzla danışmanıza tavsiye ediyorum.

Soru ekle

Sorunuz: