Karotis ve Vertebral Doppler Ultrasonografi Nedir, Neden Çekilir ve Aşamaları Nedir?

Karotis ve vertebral arter renkli doppler ultrasonografi insan beyninde bulunan damarların ve bu damarlara komşu olan organların sorunlarına tanı için yapılır.

Karotis ve Vertebral Arter

Karotis ve vertebral arter renkli doppler ultrasonografi ( us ), insan beynine dört adet damardan yüklü miktarlarda kan gitme işlemi yapılır. Bu damarlardan bir çiftinin ismi karotis, diğer çiftinin de ismi vertebral arter olarak bilinir. Beyne sağlı ve sollu olarak yerleşmiş bir biçimde işlem görürler. Karotis ve vertebral arter renkli doppler ultrasonografi ( us ), uygulamasında bu damarların hepsinin tek tek inceleme işlemi yapılır. Karotis ve vertebral incelemesinde belli başlı ölçümler yapılarak raporlama yapılmaktadır.

Karotis ve vertebral arter renkli doppler ultrasonografi ( us ) nasıl yapılır, yapılacak olan işlemler esnasında boyunda var olan damarlar ile komşu olan organlarında değerlendirme işlemi yapılır ve herhangi bir sorun mevcut ise rapor detayına eklenir. Karotis ve vertebral arter renkli doppler ultrasonografi ( us ) nasıl detaylı şekilde mi yapılmalıdır, yapılacak olan uygulamanın tüm süreci özenli ve düzenli şekilde yapılmalıdır. Renkli arter karotis doppler us için yeterli düzeyde zaman ayrılmalıdır. Renkli doppler us uygulamasından elde edilen sonuçlar en detaylı şekilde raporlanmalıdır.  Karotis renkli doppler Us tetkikini yapacak olan kişilerin radyoloji uzamanı olması, konusunda eğitimli olması, tecrübeli olması ve cihazı en ince detaylarına kadar tanıması gerekir.  Meydana gelen şikâyetlerin tamamı doktor için yol göstermektedir. Bu şüpheler doğrultusunda ve yapılan tetkikler sonucunda hastalığa tanı koymak için us çekimi yapılır. Bu tarz hastalıklarda diğer tanı yöntemleri nedir, Arteriyografi, Bilgisayarlı tomografik anjiyografi ve Manyetik rezonans anjiyografidir.

Karotis Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Beyni beslemekte olan damarların tıkanması ve daralmasıdır. Beyin fonksiyonlarının ya da felç ile beyin kaybının oluşması meydana gelir. Bu hastalık genelde damar sertliklerinden kaynaklı olarak meydana gelir. Bu hastalığa sahip olan kişilerde genelde bacak damarları ya da kalp damarları sorunları bulunur. Yaşın ilerlemesi sonucunda hastalıkta artış gözlemlenir. Hastaların çoğunluğunda kısa dönemde belirtiler ya da şikâyetler oluşmaz.

Hastalığın ilerlemesi sonucunda olmadık bir zamanda felç ya da inme inebilmektedir. Felç ya da inme hafif düzeyde de meydana gelebilmektedir. Bu sorunlar bazı durumlarda hafif düzeyde de gelebilir ve buna geçici inme ya da felç ismiş verilir. Geçici olarak oluşan sorun bacakta, kolda, gözlerde ve konuşma konusunda zorluk olarak ortaya çıkar. Geçici körlük ve konuşma ile alakalı kelimeleri doğru düzgün söyleyememe sık şekilde meydana gelir. Bu sorunlar genelde 24 saat içinde düzelmeyen sorunlardır.

Uzun süreli olarak hastaya rahatsızlık verir. Hastaların bazıları da bu sıkıntılardan dolayı ölebilmektedir. Bundan dolayı da erken tanı ve erken dönemde görüntüleme ile yapılacak olan teşhis çok önemlidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...