Kolonoskopiye Hangi Bölüm Bakar? Uygulamanın Amaçları ve Sonuçları

Kolonoskopi, kalın bağırsak hastalıklarının teşhisinde çok önemlidir ve belirli aralıklarla mutlaka yapılması gerekir. Bu sayede bağırsak hastalıklarının teşhisi ve erken tedavi süreci başlatılabilir.

Kolonoskopi Neden Yapılır?

resim-1779

Kolonoskopiye hangi bölüm bakar konusunda gerekli bilgileri sunmadan önce bu işlemin hangi durumlarda yapılması gerektiğini bilmeniz gerekir. Ayrıca bu işlem kalın bağırsaktaki herhangi bir hastalığın teşhisini yapabilmek için kullanılır. Kolonoskopi hangi durumlarda yapılır ile ilgili olarak da şu maddeleri sıralayabiliriz;

  • Tanısı konulamayan kansızlık durumlarında
  • Dışkıdan kan gelmesi durumunda
  • Uzun süreli olarak nükseden ishal veya kabızlıkta
  • Uzun süre devam eden karın ağrısı ve kilo kayıplarında
  • Poliplerin erken teşhisinde

Ülserler veya kolondaki kanser vakalarının araştırılmasında da kullanılan bu uygulamada başarılı sonuçlar elde edilmektedir. İşlem yapılırken kolonoskopi cihazı kullanılır ve net görüntüler doktor bilgisayarına yansıtılır. Doktorunuz bu görüntüleri kontrol ederek kalın bağırsakta herhangi bir hastalık olup olmadığı teşhisini koyabilir. Esnek bir tüpe benzeyen kolonoskopi cihazının bir ucuna fiber optik kablo, diğer ucuna ise küçük bir kamera takılır. Daha sonra hastanın makatından içeri girmek suretiyle kalın bağırsak net bir şekilde görüntülenebilir. Doktorun tercihine göre biyopsi yapılması da mümkün olabilir. Çünkü şüpheli vakalarda ülser ya da polipler için tedavi süreci başlatılabilir.

İşlemin amaçlarından da bahsedecek olursak ilk önce hastalıkların teşhisinde kullanıldığını söyleyebiliriz. Ayrıca kalın bağırsakta farklı şüpheli durumların ortaya çıkarılmasında da çok önemlidir. Bunun yanı sıra makattan kan geldiğinde yine uzman hekimler hastalara kolonoskopi yaptırması gerektiğini belirtmektedir.

İşlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı yaşamaz. Elbette her uygulamada olduğu bir takım yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Karın krampları ya da hafif karın ağrıları en çok görülen yan etkilerdendir.

Kalın bağırsak kanserinde en önemli durum poliplerin ortaya çıkmasıdır. Bu polipler iyi ya da kötü huylu olarak seyredebilir. Kötü huylu poliplerin harekete geçmemesi için mutlaka kolonoskopi yaptırmalı ve gerekli tedbirleri almalısınız. Hastaların kalın bağırsak incelenmesinde çok önemli bir yere sahip olan kolonoskopinin amaçları bu şekildedir ve mutlaka yaptırılmalıdır.

Kolonoskopiye Hangi Bölüm Bakar?

Kolonoskopiye hastanelerin Gastroenteroloji ya da Genel Cerrahi bölümleri bakar. Kurumuna göre değişen bu uygulamada ilk olarak muayene süreci başlar. Daha sonra her iki branş hekimleri gerektiği takdirde endoskopi yaparak hastalık teşhisini koyar. İşlem ağrısızdır ve kısa sürede sonuçlar hastalara sunulur. Bu sayede yapılması gerekenler hakkında hastaya da bilgi verilmiş olur.

Kalın bağırsak kanseri konusunda uzmanlar sürekli uyarılarına devam etmektedir. Çünkü bu kanserden korunmak için mutlaka 50 yaş itibariyle belirli periyotlarla uygulamanın yapılması gerekir. Bu süreç 5 yıl olarak belirlenmiştir. Çünkü bağırsaklarda polip olup olmadığı ya da farklı hastalıkların oluşma süreci bu şekilde kısa sürede değerlendirilebilir. Hekimler ayrıca yaklaşık 1 saat süren bu uygulamada gerekli tüm ekran görüntülerine sahip olur ve tedavi süreçlerini başlatabilir. Bağırsak kanseri ve iltihaplanmalarında çok önemli bir yere sahip olan kolonoskopi uygulamasını 50 yaşından sonra 5 yılda bir yaptırmak gerekmektedir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...