Kolonoskopi Sonrasında Kanama Yaşanır mı?

Tüm görüntüleme tekniklerinde bazı riskler vardır. Kolonoskopi işleminde kanama riski olduğu gibi meydana gelebilecek farklı durumlar da bulunuyor. Önemli olan şey doktorunuzun tavsiyelerine göre uygulamaya hazır bir şekilde gelmek olacaktır.

Kolonoskopi Sonrası Kanama Olur mu?

resim-1720

Her uygulama gibi kolonoskopi işleminden sonra da bir takım risk faktörleri bulunmaktadır. Son zamanlarda yüksek oranda başarı elde edilebilen bu görüntüleme tekniğindeki risk faktörlerini sizlerle paylaşmadan önce genel olarak karşılaşılabilecek sorunları ele alacağız. Doktor tarafından tüm risklerin anlatıldıktan sonra uygulandığı kolonoskopi işlemi, potansiyel risk barındıran bir uygulamadır. Bu anlamda farklı hastalıklar da kolonoskopinin risklerini artırmaktadır. Aşağıda sizlerle paylaşacağımız rahatsızlıklardan birine sahipseniz, kolonoskopi uygulamasını tercih etmemelisiniz;

  • Gebelik döneminde bulunan kadınlar
  • Bağırsak tıkanması rahatsızlığı yaşayanlar
  • Kalp hastalığı sorunu olan kişiler
  • Karın boşluğunda iltihaplanma sorunu olanlar
  • Aort şişmesi yaşayan kişiler
  • Karın ağrısını sık sık yaşayan kişiler
  • Mide sorunu olanlar
  • Böbrek hastalıkları olanlar
  • Kan hastalığına yakalananlar

Kolonoskopi Sonrasında Yapılması Gerekenler

İşlemden sonra karşınıza çıkabilecek risklerin de bilinmesi gerekmektedir. Yaşanabilecek bazı olumsuz durumlara karşı işlem öncesi ve sonrasında uzman doktorunuz gerekli bilgileri aktarır ve bilgilendirme sürecinin ardından işlem yapmaya başlar. Yine doktorun kontrolü altında hasta uyutularak da kolonoskopiye alınabilir.

Hastaların farklı alerjik reaksiyonlara karşı yapması gereken bazı şeyler vardır. Örneğin kullanım yaptığı ilaçları işlemden yaklaşık 3 saat kadar önce kullanabilir. Bunu yaparken az su tüketmesi önemlidir. Ayrıca aspirin kullanan hastalar uygulamadan bir hafta önceye kadar ilaç kullanımını bırakmalıdır.

Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar ile diyabet (şeker) hastalığı ile mücadele eden kişiler, aldıkları ilaçları bu uygulamadan bir süre önce bırakmalıdır. Detaylı bilgileri uzman doktorunuz hastalık hikâyenizi dinledikten sonra tarafınıza aktarmış olacaktır.

Kolonoskopi Sonrasında Kanama

Kolonoskopi sonrası kanama riski her zaman vardır. İşlem sırasında vücutta kanama meydana geliyorsa bu durumu uzman doktorunuz kontrol ederek bilgi sağlayacaktır. Kolonoskopide çok düşük olasılıkla, kan alımına gerek duyulacak kadar kanama vakaları yaşanmaktadır.

Uygulama sırasında bağırsak delinmesi de görülebilir. Küçük düzeyde gerçekleşebilecek bu durum için doktor tavsiyesiyle dinlenmeniz yeterli olacaktır. Yaşanabilecek büyük delinmeler ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

En çok görülen yan etkiler ise sakinleştirici ve anestezi ilaçlarına karşı kişilerde alerji olmasıdır. Buna bağlı olarak mide bulantısı, kusma ve baş dönmesiyle karşılaşabilirsiniz. Son olarak da yakalanabileceğiniz enfeksiyonlara dikkat etmelisiniz. Çünkü bu işlem sırasında bağırsak zarı büyür ve bağırsakta meydana gelebilecek sendromlar kontrol altına alınır.

Kolonoskopini Vücuda Etkileri

Birçok yan etkinin yanı sıra vücuda olumlu etkileri olan kolonoskopi, kısa sürede tedavi sürecine başlanmasını sağlar. Bunun yanı sıra birçok organ üzerinde inceleme yapılabildiği için hastalıkların erken teşhisinde ciddi rol oynar.

Günümüz teknolojisinde oldukça bilinen ve kabul gören kolonoskopi, net ve kesin görüntüler sunmaktadır. 1 saatlik bir süre içerisinde gerekli tüm incelemeleri yaparak kalın bağırsakta yaşanan sorunları ekrana yansıtan bu işlem mide ve içi boş organlar üzerinde kontrol yapılabilmesini de sağlar.

Uygulama yapılırken karın bölgesinde az miktarda kramp hissedebilir ve vücudunuzda hafif baskı hislerine kapılabilirsiniz. Bu tür durumlarda doktorunuz kullandığı ilaçlarla işlemin başarılı bir şekilde sonlanmasını sağlar. Bağırsak içerisindeki tüm semptomları rahatlıkla görebileceğiniz bu teknik, ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Belirttiğimiz üzere kolonoskopi sonrasında kanama riski her zaman vardır ancak gerekli tedbirleri zaten doktorunuz işlemden önce almış olacaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...