Kolonoskopi Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekmektedir?

Kolonoskopi işlemlerinde sonra algılama konusunda sorunlar yaşanabileceği için kesinlikle hastaların yanında refakatçi olması gerekir. Uygulama sonrasında belli bir süre gözetim altında tutulur.

Kolonoskopi Sonrası Yapılması Gerekenler

resim-1684

Kolonoskopi sonrası ne yapılmalı, uygulamanın yapılması esnasında kişilere belli başlı sakinleştirici ilaçlar verilmektedir. Uygulamanın yapılmasından sonra yorgunluk hissetmek mümkünüdür. Sağlıklı şekilde karar verme işlemleri baskılanır ve refklesklerin yapılması uzar. Bundan kaynaklı olarak da kolonoskopi yapılması esnasında hastanın yanında bir refakatçi olması gerekir. Uygulamasından sonra mutlaka hastanın uyanması beklenir ve belli bir süre gözetim altında tutulur. Uygulama sonrasında önemli kararlar almamak, iş yerine gitmemek, alkol kullanmamak ve küçük çocukların kesinlikle sorumluluğunu almamak gerekir. İşlemler sonrası hastanın ağrı duymaması için sakinleştiriciler ve anestezik ilaçlar verilir. Bu ilaçların alınacağından dolayı hastalarda refleks ile alakalı sorunlar meydana gelebilir. Bundan kaynaklı olarak kesinlikle araç kullanılmaması gerekmektedir. Algı sorunu da meydana geleceğinden dolayı hastaların borsa ya da banka işlemleri de yapması uygun değildir. Hastanın yanında refakatçi gelmesinde kesinlikle yarar bulunur. Uzmanın önermesinden sonra gıda alımı yapılır. Uygulama sadece kolonoskopi şeklinde yapılacaksa ve parça alımı yapılmayacaksa aynı gün içinde öncesinde yapılan diyete geri dönülmesi gerekmektedir. Parça alınması ya da alınmaması durumunda egzersizden birkaç hafta uzak durulması gerekir. Bunlar dışında kolonoskopi sonrası dikkat edilecek olan noktalar içinde;

  • Kanın sulanmasına olanak sağlayan aspirin ya da ilaçların kullanımından uzak durulması gerekir. Bu ilaçların kullanımın yapılması şartsa kesinlikle uzman ile konuşularak kullanılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar kullanımı mecbur değilse 7 gün boyunca kullanılmamalıdır.
  • Kolonoskopi esnasında parça alımı yapıldıysa uzman uyarmadıkça aynı gün içinde diyete geri dönülmelidir. Özellikle biyopsi yapılmasından kaynaklı olarak mısır ve kuruyemiş gibi gıdalardan uzak durulması gerekir.
  • Biyopsiden sonra da 12 saat boyunca egzersiz, araç kulanı ve işe gitmekten kaçınılması gerekmektedir.
  • Gaz yapma özelliği bulunan kuru baklagiller, asitli olan içecekler ve çiğ sebzelerden de uzak durulması gerekir.
  • Kolonoskopi esnasında biyopsi yapılmışsa 1 hafta boyunca alkol alımından da uzak kalınması gerekir.
  • Kolonoskopiden sonra kesinlikle dikkat edilecek olan noktalar ile alakalı olarak uzman ile detaylı şekilde görüşülmesi gerekir.

İşlem Yapılacağı Gün Diyet

Sabah erken saatlerde uyanıldığında yani uygulamadan 3 saat öncesine kadar sıvı şekilde berrak gıdalar alınabilir. Yenilebilecek olan berrak gıdaların içinde;

  • Haşlama tavuk suyu, haşlama et suyu tüketilebilir. Yalnız bu et suyunun içinde et parçaları olmamalıdır. Ayrıca et suyunun kesinlikle yağlı olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Komposto suyu, neskafe, çay, kola, gazoz, soda ve benzer olan içecekler tüketilmemelidir. Posası olmayan meyve suları, ıhlamur, meyve çayları ve bitkisel çayların tüketilmesi gerekmektedir. Yani doğal posasız içecekler içilmelidir. Kolonoskopinin yapılacağı gün ayran ile süt de içilmemesi gerekmektedir. Diyetin yanı sıra bu işlemin tetkiklerinin başarılı şekilde geçmesi için bağırsağın oldukça temiz olması gerekmektedir. Temiz olması için verilecek olan ilaç toz şeklindedir ve bir poşetin içinde yer alır. Bir gün öncesinde 3,5 litre içe suyunun içine bu toz koyulur ve karıştırılır. Hazırlanan karışım buzdolabında bekletilmelidir. Ertesi gün yani işlemin yapılacağı sabah bir gece önceden hazırlanmış olan karışım 15 dakika içinde bir su bardağı olmak üzere içilmelidir. Hazırlanan tüm karışımın içilmesi çok önemlidir. İçilen her ilaçlı suyun arasında sevilen bir meyve suyu ya da şekerleme yenilebilir. Ayriyeten mideyi rahatlatmak adına sakız çiğnenebilir. İlaçlı suyun içilmesi konusunda kişi zorlanıyorsa sıvıyı içme esnasında portakal ya da limon keserek emebilir. Yalnız posasını yememelidir. Hazırlanan karışımın yarısını içtikten sonra tuvalete çıkılmaya başlanır.

 İçilen solüsyonun bitmesinden sonra yaklaşık olarak 15 dakika içinde tuvalete çıkma ihtiyacı biter.

Tuvalet çıkma işlemlerine başlamadan önce hastanın eczaneden poplin adlı kremi alması gerekir. Bu kremin anüs bölgesine sürülmesi gerekmektedir. Bu sayede pişik olmanın da önüne geçilir. Tuvalete her çıkıştan sonra anüs bölgesi temizlenmeli ve popolin krem sürümü yenilenmelidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...