Bt Çekimlerin Kullanılacak Olan Kontrast Madde İle Alakalı Detaylar Nedir?

Kontrastlı madde kullanımı çekimlerin amacı ve hedefi hastalıkların belirlenmesi ve tedavi konusunda gerekli planlamanın detaylı şekilde yapılmasıdır.

Kontrastlı Bt Nedir Nasıl Çekilir?

resim-1575

Kontrastlı bt ile hasta olan kişilerin vücutlarından kesitsel anlamda görüntüler alınmaktadır. Bu cihaz X ışınları yardımı ile çalışmaktadır. Kontrastlı bt grafisi ile kan damarları, yumuşak doku, beyin, kemik, böbrek, karaciğer, akciğer ve birçok doku net bir şekilde çekilir. Bt tomografi işlemleri ve grafisi işlemleri ile hastalar az miktarda da olsa radyasyona maruz kalmaktadır.

Bilgisayarlı tomografi işlemlerinde değerlendirmesinde bölgeye göre ilaçlı madde verilir veya verilmeden de bölge değerlendirmesi yapılır. kontrast madde özelliğine bağlı olarak damardan ve enjeksiyon ile enjektör olarak yapılır. Beyin bölgesinden ya da başka bölgeden çekim nasıl yapılır, hasta bu uygulama esnasında yalnız kalır. Bu esnada herhangi bir sorun olursa anında müdahale edilir. Bt tetkiki öncesinde en az 6 saat açlık gerekir. Ayrıca 1 gün öncesinden spor yapımı da bırakılması gerekmektedir. Kontrast madde verilmesi ile yan etkileri ve kontrast madde alerjisi de meydana gelebilir.

Yan etkileri ortaya çıkması ile verilecek olan madde ayarlaması da yapılabilir. Beyin, kolon ve diğer bölgelerden çekilecek olan grafisi uygulaması öncesinde bol düzeyde su içilmesi gerekir. Bu çekimlerin hepsinde kontrastlı çekim işlemleri yapılır ve yan etkileri de ortaya çıkar. Tedavi, tetkiki ve grafisi nasıl çekilir konusunda uzman bilgi ve detay verir. tomografi tetkiki için cihaza girilir ve bu cihazda hasta olan kişilerde ağrı ve sızı meydana gelmez. Çekim esnasında detaylı görüntü alınmazsa çift kolan, beyin, akciğer ya da başka bölge çekimleri yapılır. Kolon ya da başka bölge tetkiki için verilecek olan kontrast madde değişkenlik gösterebilir. Uygulama yapılmasından sonra küçük çocuğu olan kişilerin en az 6 saat boyunca çocuğundan uzak durması gerekir. Bu saat aralığında verilen kontrast madde atılmış olacaktır.

Emziren kadınlarda ise uzman doktorun bilgisi dâhilinde belli bir süre bebeğe süt verilmemesi gerekir. Tarama işlemlerinden sonra hamile olan kadınlarda ile ilk 6 saat boyunca temas içinde bulunmamak gerekir.

Çekim Amacı Ve Zararları Nedir?

Kontrastlı ve kontrastsız kolon ve diğer bölge tomografi tetkiki uygulamalarında var olan zararlar konusunda uzmanlar açıklama yapacaktır. Tomografi işlemlerinde kullanılan maddeler konusunda vat olan zararlar ile alakalı olarak da bilgilendirme yapılır. Kolon ve diğer bölgelerde kullanılacak olan kontrast maddeler insanların vücudunu etkilemektedir.

X ışınları ve ilaçlı madde kullanımı nasıl yapılır, nasıl çekilir, bunlar nedir ve ne anlama gelir, tedavi süreci nasıl işler, zararları nedir gibi detayların her birinin bilinmesi gerekmektedir. tomografi işlemlerinde kullanılan madde insan vücudunda bölünerek böbreklerden atılmaktadır. Böbreklerden geç atılması sonucunda belli başlı yan etkiler oluşturur. Kolan ya da diğer bölge tomografi işlemlerinde bulunan radyasyonun ve madde atılması için bol düzeyde su tüketimi yapılır.

Kontrast madde desteği ile görüntüleme çekilir, bu çekimler sonucunda tedavi için gerekli düzenlemeler ve tedavi için gerekli planlama yapılmaktadır. Tomografilerde alınan radyasyon oldukça tehlikeli olabilir. Fazla düzeyde alımı ile çekilir ise kanser riski oluşturabilmektedir. Tedavi konusunda oldukça önemli olan detayları uzmana verse de gereksiz yere yapılacak olan işlemler sonucunda tedavi sürecine yardım ve destek sağlamayabilir.

Çekimlerin amacı ve hedefi hastalıkların belirlenmesi ve tedavi konusunda gerekli planlamanın yapılmasıdır. Tedaviler ile alakalı olarak destek sağlayacak olan bu işlemler konusunda uzman hastasına detaylı ve ayrıntılı bilgiler verir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Serkan21.02.2017

Hocam, babam geçtiğimiz günlerde pet taramasına girdi daha sonrada vücudun da ürtiker oluştu.. Özellikle göbek ve sırt bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık oluşmaya başladı.. Bu ürtikerin pet tarasi sırasında verilen ilaçla bir alakasi olabilir mi ? Teşekkürler

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Serkan bey merhaba,


Pet taraması esnasında verilen ilaçlardan kaynaklı olarak ürtiker meydana gelmiş olabilir. Bu tarz ilaçlar bazı kişilerde alerjik reaksiyonların meydana gelmesine sebep olabilir. Bunun için uzmanınıza başvurabilirsiniz.

Soru ekle

Sorunuz: