Kornea Tomografi Uygulaması Nasıl Yapılır ve İşlemin Zararları Nelerdir?

Işıkların yoğunluklarını, optik özellikleri, gecikmeleri eş zamanlı biçimde ölçen görtüntüleme uygulaması kornea tomografisi ya da kornea topografisi adı verilir. Bu uygulamada herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır.

Kornea Topografi Nasıl Yapılır ve Neden Yapılır?

Gözün kornea tabakası en incecik detayına kadar görüntüleyen sisteme kornea topografisi adı verilir. Kornea Topografi sadece gözün ön ve arka kısmını değil, aynı zamanda korneanın kalınlığı ile alakalı ayrıntılı bilgi verir. Göz ve kornea ile alakalı bu konuda geliştirilmiş olan uygulamalar 1991 senesinde hayatımıza girmiştir. Retina ve sinir lifi insanların gözlerinde bulunan tüm katmanlar bu işlemler sayesinde yüksek çözünürlüğü olan cihazlar ile görüntülenir. Bu işlemler sayesinde lens, kornea, iris ve gözlerin açısının görüntülenmesi, sinirlerin lif kısmı ile retina bölgesinin kalınlığı konusunda da ölçümü yapılır. kornea topografisi ile;

  • Kornea topografisinin uygulanmasının en önemli faydası saniyeler içinde herhangi zarar oluşmasına gerek kalmadan oldukça detaylı şekilde görüntülerin elde edilmesini sağlar.
  • Göz retinasının tam olarak orta kısmında yer alan sarı nokta ismi verilen alanda oluşmuş hastalıklar konusunda tanı koyulması konusunda yardımcı olur.
  • Göz bölgesinin kornea tabakasını ince detaylarına kadar görüntülemeye yardımcı olur.
  • Yapılan ölçüler sayesinde gözün lazer tedavilerine uygun olup olmadığı, koreada hastalık olup olmadığı ortaya çıkar.
  • Kornea ile alakalı cerrahi tedavi işlemleri öncesinde ve keratokonuslu hastalığının takip edilmesinde ihtiyaç duyulacak tanı yöntemidir.
  • Retinadaki kalınlığın ölçümlerinin yapılması konusunda fayda sağlamakta olan topografi uygulaması şeker hastalarının ve bunların cerrahi uygulamalarından sonra oluşabilecek ödemlerin takip edilmesi konusunda yardımcı olur.
  • Retina ile alakalı hastalıklarının ve bu hastalıkların dışında sinirlerde liflerinin kalınlıkların ölçülmesi, glokom hastalığının konulması ve bu tarz hastalıkların takip edilmesinde sık şekilde kullanılır.
  • Kornea ve göz topografi ile alakalı kornea ve irisin ön karması açısından değerlendirilMesi konusunda oldukça büyük faydalar sağlar.

Uygulama Nasıl Çekilir?

Kornea topografisi için uzman hekimler gerekli gördüğü takdirde çekilir. Bu işlemin uygulanması için gerekirse ve uzman isterse ilaç kullanımı yapılır ve gözün içine damla dökülür. Kornea ve göz ile alakalı yapılacak olan uygulamalar için yapılması gereken ön bir hazırlık bulunmaz. çekim işlemleri girmek için hastanın sadece ama sadece birkaç saat aç olması gerekir. hasta kişiler sağlık personeli tarafından hazırlanır ve topografi cihazına yatırılır. Makinin yatılacak olan düzeni hareketli bir düzenek olduğu için oldukça kolay şekilde çekim işlemleri yapılabilir. Bu işlemler hastalar için zor bir uygulama değildir. uygulamalar kısa süre içinde bitecektir. Topografi uygulamalarında uzman hekimler gerekli görürse kontrast madde uygulaması yapılabilir. Kontrast madde uygulaması bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Gebelik dönemi içinde bu tarz uygulamaların yapılması yasaktır.  Bu uygulama gebelik dönemlerinde hem bebeklere hem de anne adayına oldukça fazla düzeyde zarar verir. Bundan dolayı kesinlikle çekilmez. Sonuçlar kısa süre içinde verilir ve uzman hekim tarafından detaylı şekilde yorumlanır.

Bazı kişiler görme bozukluklarından kaynaklı olarak muayene olurlar. Normal muayene sonucunda korneaya ait belli başlı düzensizlikler ve hastalıkların tespiti yapılmayabilir. Bu hastalıkların en başında düzensiz astigmatizma ve keratokonus gelmektedir. Bu tarz bozuklukların tespitinin yapılması için hastaların tedavi ve rehabilitasyon işlemlerindeki farklılık meydana getirmektedir. Keratometre adı verilen cihaz ile kornea eğriliği ile alakalı ölçümü ya da  ileri bir uygulama olan korneal topografi cihazı ile korneanın kırıcılık haritası işlemlerinin çıkarılması gibi durumları ortaya çıkartır. Kontak lens kullanımı yapmak ya da lazer ile gözleri tedavi yaptırmak isteyen kişilerin bu incelemeleri yaptırması gerekir. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde korneal topografi cihazlarında yapılan çalışmalar sayesinde büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Geliştirilen bu yeni makineler birkaç saniye gibi kısa bir sürenin içinde göz bölgesinin ön ve arka yüzeylerinin haritalarının yanında her noktaya ait olan kalınlıkların değerlerini vermeye başlamıştır. Kliniklerde son teknoloji ürünüleri olan Keratron ve Pentacam korneal topografi cihazlarının kullanımı yapılır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...