Koroner Bt Anjiyografi Çekim işlemleri Nasıl Yapılır ve Ne Anlama Gelir?

Koroner bt anjiyografi için hastanın ek bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. 4 saat açlık bu görüntüleme sistemi için yeterli düzeydedir. Doktor gerekli incelemeleri yapacaktır.

Koroner Bt Anjiyografi

Bt anjiyo nedir, bilgisayarlı tomografi ile anjiyonun birleştirilmesinden faydalanılarak vücutta bulunan damarların son durumu ile alakalı bilgi veren sistemdir. Klasik olarak kullanılan bilgisayarlı tomografi esnasında hastanın vücudundan kesitsel şekilde görüntüler alınır.

Elde edilen görüntüler organlar ve damarların kesitsel görüntüleri olmaktadır. Damarların küçük şekilde gözlemlendiği görüntüler 3 boyutlu bir hale getirilebilir. Buradaki görüntüleme atardamarların görüntülenmesi ise kontrast madde verilmesi ile yapılır. Sonrasında izlenimler takip edilir, elde edilecek olan görüntü dilimleri birleştirilir ve 3 boyutlu anjiyografi elde edilir. Bu kalp için yapıldığında koroner bt anjiyografi ismi verilir.

Tomografik şekilde çekilecek olan görüntülerde ilaçlar koldan verildiğinde kontrast maddenin atardamarların sistemine karışması sonucu bt anjiyo elde edilmektedir. Anjiyo bt sisteminde katater yerleştirilmesi yapılmadığından dolayı daha kolay şekilde yapılır.

Kullanılacak olan tetkik damar hastalıklarının, pulmoner emboli hastalıklarının, trombozu rahatsızlığının, anevrizma, damar tıkanıklıkları ve daralmalarının meydana çıkmasına olanak sağlar.

Bt Anjiyografi Uygulaması ve Hazırlığı

Bt anjiyografi için hastanın 4 saatlik açlığının olması gerekir. Kullanılan ilaçları mevcut ise bunları daha öncesinde doktoruna söylemesi gerekir. Doktor gerekli görürse ilaçların alımını kesebilir. İnceleme esnasında kıyafetler ve takılar çıkarılacağı için takı takmadan ve kolay çıkarılabilecek kıyafetler giyilmelidir. Bt anjiyografi olacak hastalarda gebelik şüphesi bulunuyorsa çekim işlemi yapılmaz.

Bu durumun daha önceden doktora söylenmesi gerekmektedir. İnceleme için kıyafetleri çıkartılan hastaya önlük ve saçları için bone verilir. Hasta kendini hazır hissettiğinde masaya yatması istenir. Hastaların kol damarından kontrast madde enjekte edilecektir. Verilecek bu madde hastada mide bulantısına ve yanma hissine sebebiyet verir. Bu durum tamamen geçicidir. Bazı durumlarda hasta kişilerin yaklaşık olarak 20 saniye nefesini tutması bile istenebilir.

Oynama özelliğine sahip olan masa ile hasta cihaz içine sokulur ve vücudundan farklı görüntüler alınır. Alınacak kesitsel görüntüler bilgisayara aktarılır. İnceleme hastaya ve doktorun isteklerine göre 20 ila 1 saat aralığında sürebilmektedir. Yapılacak olan incelemeden sonra hastada yaşama ile alakalı herhangi bir sorun ve kısıtlama kesinlikle oluşmaz. Hemen normal aktivitelere ve yaşama dönmek mümkündür.

Vücuda verilmiş kontrast maddenin hızlı bir şekilde atılması amacı ile bol düzeyde su içilmesi gerekmektedir. Günlük olarak alınacak olarak 3 litre su kontrast maddenin hızlı ve kolay atılması sağlar.

Aile geçmişinde kalp ve damar ile alakalı sorunlar bulunan kişiler her daim risk altında olduğu için yıllık olarak genel sağlık taramalarını yaptırması gerekir. Bu taramada doktor gerekli görürse bt anjiyografi çekim işlemi isteyebilir. Bu tarz kişilerin yanı sıra diyabet hastalarının, sigara kullanan kişilerin, trigliserit değerine sahip kişilerin, kolesterolü olan kişilerin, obezite hastalarının ve yüksek tansiyonu bulunan kişilerinde koroner bt anjiyo çekim işlemlerini tercih etmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra by- pass ameliyatı olan kişilerin ve stenti bulunan kişilerin kontrollerini tam olarak yaptırması gerekir. Bu hastalarda doktor gerekli görürse anjiyografi çekim işlemleri yapılacaktır.

Zararları ve Fiyatları

Yapılacak uygulamada röntgen ışıkları kullanıldığından dolayı radyasyon riski bulunmaktadır. Hastanın damarlarının incelenmesi adına kontrast madde verilir. Bu görüntüleme işleminin en büyük zararı da kontrast maddenin meydana getirmiş olduğu alerjik reaksiyonlardır. Hastalarda alerjik sorunlar mevcut ise kontrast madde alımından kısa bir süre sonra sorun meydana gelmektedir. Yutma güçlükleri, nefes almada sorun oluşması, vücutta kaşınma ve vücutta kızarıklıklar meydana gelir. Verilecek olan kontrast maddesinin cildin altına kaçması halinde ise vücutta kaşıntı, kızarıklık ve yanma meydana gelir. Böbreklerinde sorun olan kişilerde böbreklerde kötüleşmeler meydana getirebilmektedir. Bunları yaşamamak adına var olan sorun ve sıkıntılar öncesinde doktor ile paylaşılmalı ve herhangi bir detay saklanmamalıdır. Hangi hastalara çekim işlemi yapılmaz;

  • Genel sağlık durumu kötü olan hastalara
  • Vücut fonksiyonlarında sorun olan hastalara
  • Obezite sorunu olan hastalara
  • Gebe olan ve gebelik ile alakalı şüphesi olan kişilere
  • Şeker hastalığı kötü durumda olan kişilere
  • Böbreklerinde sorun olan kişilere
  • Kontrast madde alerjisi olan kişilere çekim işlemi yapılmaz.

Koroner anjiyografi işlemleri fiyatları özel hastane, özel görüntüleme merkezi ve Sgk hastanesine göre değişkenlik göstermektedir. Hastane tam teşekküllü ise, bu hastanede çalışan doktor konusunda tecrübeli ve deneyimliyse fiyat diğer hastanelere ve görüntüleme merkezlerine göre daha yüksektir. Sgk’ya bağlı olan devlet hastanesi ve üniversite hastanelerinde yapılacak olan uygulama için ücret alınmaz.

Bazı üniversite hastaneleri cüzzi miktarda ücret alabilmektedir. Özel kuruluşlarda çekim yaptıracak olan hastaların bu konuda araştırma yapması gerekebilir. Bunun içinde online ortamdan, doktorunuzda ve çevrenizde daha önce bu işlemi yaptırmış olan kişilerden yardım alabilirsiniz. Çok yüksek meblağlar ödemek istemeyen kişiler için araştırma yapmak ya da herhangi bir devlet hastanesinden bu konuda yardım almak akıllıca olacaktır.

Bazı özel hastane doktorları da hastalarını daha uygun fiyata çekim yaptıracakları görüntüleme merkezlerine yönlendirmektedir.

Koroner Bt Anjiyografi Sonrası

Yapılacak olan işlemler gelişen teknoloji ve gelişen tıp bilimi ile daha kolay hale gelmiştir. Hastalar koroner bt anjiyo işlemi olduktan sonra hemen normal yaşamlarına dönebilmektedir. Sorun ve sıkıntı yaşamadan işlerine gidebilirler. Kontrast maddeden kaynaklı olarak bazı kişilerde mide bulantısı ve kusma oluşabilmektedir.  Bu durum kısa süre içinde geçer ve kişi normal haline döner.

Zaten inceleme öncesinde ve sonrasında sağlık personelleri kişilerin yanında sağlık personeli olduğu için oluşabilecek olan küçücük bir sorunda müdahale edilmektedir. Özel kuruluşlarda verilen bu hizmet artık devlet ve üniversite hastanelerinde de aynı şekilde uygulanmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

İnci28.03.2017

Bt anjiyo yaptırdım. Gebe kalmamda bir sakınca olur mu? Teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

İnci hanım merhaba,


Herhangi bir sorun meydana gelmez.

Esma09.01.2017

Pulmoner bt anjiyografi testleri fiyatları ne kadardır ?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Esma hanım merhaba,


Pulmoner bt anjiyografi testleri fiyatları özel görüntüleme merkezi, özel hastane ve Sgk hastanelerine göre farklılık göstermektedir. Hastaneler tam teşekküllü hizmet veriyorsa, hastanelerde hizmet veren doktor alanında tecrübe ve deneyim sahibiyse fiyatlar diğer hastaneler ve görüntüleme merkezlerine göre oldukça yüksektir. Sgk’ya bağlı olan devlet hastanesi ve üniversite hastanelerinde ise yapılacak olan uygulamalar ve testler için ekstra ücret alınmaz.

Soru ekle

Sorunuz: