Kulak Tomografisi çekim nedenleri ve yöntemleri

Kulak tomografisi sadece kulak içinde oluşan rahatsızlıkları değil boyun, burun, ve genizde var olan sıkıntılarında ortaya çıkmasına olanak sağlar.

Tomografi sadece kulak için değil insan vücudunun tüm organları ve tıpta tüm alanlarda kullanılmakta olan, tanı koyma konusundan en faydalı cihazdır. Kulak tomografisinde de X ışınları kullanılır ve kulakta bulunan kesitlerden yararlanılarak görüntüler ortaya çıkartılır. Alınacak olan bu görüntüler sagittal ( sağdan sola ), axial ( yukarıdan aşağıya ) ve coronal ( önden arkaya ) şeklinde olabilmektedir. Bu şekilde alınan kesitler birbirleri birleştirilerek 3 boyutlu hale getirilir ve detaylı şekilde elde edilir.

Kulak tomografisi filmi

Kulak tomografisi filmi

Kulak Tomografisi Neden Çekilir?

Orta ve İç Kulak İçin

Orta kulakta var olan ya da oluşan iltihabın ne düzeyde olduğunu, kulak yapısını anlamak ve kemikler ile alakalı bilgi almak adına tomografi çekimi yapılır. Özellikle kronik hale gelmiş olan orta kulak iltihaplarında belli başlı tetkikler gerekebilmektedir. Bunun belirlenmesi için işitme testi yapılarak derece belirlenmesi yapılır. Orta kulakta yer alan basıncın artması ile de basınç ölçümü yapılır. Tomografi ameliyat durumlarını ve var olan rahatsızlığın boyutunu belirlemek adına kullanılır. Doktor uygun görürse bazı tümör rahatsızlıklarında da kulak tomografisi çekilmektedir.

Burun İçi ve Sinüsler

Kulak tomografisinde başta sinüsler olmak üzere, burun içinde oluşan et büyümeleri ve tümörler için çekim yapılmaktadır. Özellikle sinüsler oldukça karmaşık bir sisteme sahip olduğundan kaynaklı bir yere kadar bilgi edinmeye olanak sağlar. Tomografi çekimi ile bunların anatomik açıdan tüm yapılarını öğrenmek ve detaylandırmak mümkündür. Burun içi de tomografi cihazının yardımı ile detaylı şekilde görüntülenmektedir. Ayrıca tümör ile alakalı olan çekimlerde kontrast madde enjekte edilir ama sinüs için kontrast madde kullanımı gerekmemektedir.

Boyun Bölgesi

Kulak Burun Boğaz uzmanlarının tanı koymak için en çok zorlandıkları konulardan bir tanesi de boyun bölgesinde oluşmuş olan şişliklerdir. Tomografi bu konuda en detaylı ve en düzgün bilgiyi sunar.

Kulak Tomografisi Nasıl Çekilir?

Kulak tomografisi ekstradan bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Yapılması gerekli olan farklı bir detay bulunursa doktorunuz bunu size belirtecektir. Sadece ama sadece birkaç saatlik bir açlık bulunması gerekir Hasta olan kişi tomografisi masasına yatırılır. Bu masa sağa sola ve yukarı aşağıya hareket ettiğinden dolayı hareketli sistemi kolay bir şekilde cihazın içinde hastayı taşır. Kulak bölgesi etrafından tomografisi cihazı X ışınlarını kullanarak görüntüleme yapar. Yapılan bu işlem hasta içinde, cihaz içinde, görüntü alan uzman içinde zor işlem değildir. Kulak tomografisi oldukça kısa süren işlemlerden oluşur. Çekilen tomografinin bitmesi ile hastanın özel olarak yapacağı bir işlem bulunmaz. Yani hasta hemen işine ya da evine geri dönebilmektedir. Kulak tomografisi çekiminde de gebe olan ve gebelik riski taşıyan kişilere çekim yapılmamaktadır.

Kulak Tomografisi Fiyatları

Tomografi fiyatları hastane ve görüntüleme merkezlerine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca SGK bağlı olan kamu hastanelerinde tomografi için yaklaşık olarak 300.00 TL’ye kadar ek ücretler istenmektedir. Bu ek ücretler özel kuruluşlarda da SGK payı düştükten sonra istenir ve rakamları daha yüksektir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 51 vote, average: 4,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 4,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Mehmet21.02.2017

Merhaba 4 yaşındaki oğlum gece uyurken ağzı açık bir şekilde horluyor neden kaynaklanıyor teşekkürler.

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Merhaba burunda çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilecek burun tıkanıklığı ile alakalı olabilip burundan uyurken nefes almakta zorlanıp ağızdan almaya çalışabileceği gibi farklı bir nedenden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. En uygun cevabı alabilmek için gerekli teşhis ve tedavilerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebileceği öncelikle kulak - burun - boğaz bölümüyle görüşmelisiniz. Gerek görüldüğünde farklı bölümlere yönlendirme yapabileceklerdir. Konu burun tıkanıklığı da olsa kesinlikle ihmal edilmemeli ve uzmana başvurulmalıdır. 

Saadet03.02.2017

Merhaba doktor hanım yaklaşık bir veya iki ay kulağımdan bir ağrı var üç defa doktora gittim antibiyotik verdi ama aynı şekilde ağrısı devam ediyor kulağımın arka kısmı ve bu ağrı boynuma vuruyor acaba neden kaynaklanıyor?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Saadet hanım merhaba,


Kulağınızda olan sorun için antibiyotik fayda sağlamadıysa tekrar uzmana gözükmeniz gerekmektedir. Uzman gerekli görürse görüntüme sistemleri kullanılarak detaylı bir araştırma yapılabilir.

Soru ekle

Sorunuz: