Laparoskopi Kist Ameliyatı Nasıl Uygulanır, Bu Uygulama Riskleri Nelerdir?

Laparoskopi ile kist ameliyatı işlemleri için göbek deliğinin hemen 10 cm kadar altından uygulama yapılmaktadır.Ameliyat kist durumu da göz önüne alınarak 2 saat içinde tamamlanır.

Laparoskopi Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?

resim-1827

Laporoskopi kişilerin karın boşluğuna kamera yardımı ile girilmesi işlemidir. Bu işlemler halk arasında kapalı ameliyat olarak da adlandırılır. Uygulama genel anestezi altında yapılır ve uygulamada kullanılan aletlerin tamamı teleskopik cihazlardır.  Özellikle basit olan yumurtalık kistleri bu işlemler ile kolay ve hızlı şekilde alınabilir. Zaten hastaların yumurtalık kisti iyi huylu durumda ise laparoskopik işlemler tercih edilir. Hastada kötü huylu olan bir durum mevcutsa uzman hekim açık ameliyat tercih edecektir. Laparoskopik işlemler için hastanın kistinin bulunduğu bölge, durumu ve ne olduğu önemlidir. Yani çikolata kisti mi, polikistik over durumundan kaynaklı bir kist mi tarzındaki detaylara dikkat edilir. Ayriyeten dokusundan tamamen sıyrılıp çıkabilecek konumda olup olmadığına dair kistlerin konumları çok önemlidir. Bu duruma örnek vermek gerekirse;

resim-1828

Kadında rahim içi hastalıkları ile birlikte meydana gelen çikolata kistleri bazı kişilerde genital organlar ile diğer organlarda yapışıklık durumunu bile ortaya çıkartabilir. Kistler birden daha fazlaysa ya da yumurtalıkların derinliklerindeyse çıkartılması oldukça zordur. Bu tarz durumlarda sağlam yumurtalık yumurta dokularının kaybedilmemesi içim laparoskopik cerrahi işlem yapılır. Hasta olan kadında dermoid kistler mevcutsa bunların çıkartılması zorlu işlemlerden meydana gelir. demoid kist olduğundan yumurtalık bölgesinde sağlam dokuya rastlamak neredeyse zordur. Laparoskopi ile kist ameliyatı işlemleri için göbek deliğinin hemen 10 cm kadar altından uygulama yapılmaktadır. Bu bölgeden 10 cm çapında olan bir boru desteği ile hastanın karın boşluğuna girilir. Girilmesi sonrası bu bölgeye gaz verilir. Bu sayede tüm organlar birbiriden ayrılarak uzaklaştırılacaktır. Uzman hekimin gerekli gördüğü durumlarda hastaların karın bölgesinin alt kısmından delik açılımı yapılarak maka, bistüri ve korter yerleştirilmesi yapılır. Bu şekilde ameliyat desteklenir. Ameliyat kist durumuna göre uzun ya da kısa sürer. Laparoskopik ameliyatı uygulamasının sonrası için uzman hekim hastasına detay verir.

Laparoskopik kist ameliyatı sonrası gebelik durumunun meydana gelmesi daha kolaydır. Zaman içinde birçok kadın gebelik yaşar.

Ameliyatın Risk Faktörleri Nelerdir?

Laparoskopik kist ameliyatı işlemleri genel anestezi uygulaması altında yapıldığından dolayı belli başlı riskler meydana gelme olasılığı bulunur. Genelde karın bölgesinden uygulaması yapılan birçok jinekolojik cerrahi işlemler de tüm genital organların hepsinde yapışıklık durumunun meydana gelmesi oluşabilir. Laparoskopik kist ameliyatı olanlar da oluşmuş olan yapışıklıklar yumurtalık ve tüplerin çevresinde olduğunda burada bulunan tüm organların işlevlerinde bozulmalara yol açar.

resim-1829

Bundan kaynaklı olarak laparoskopik kist ameliyatı olanlar da gebelik oluşması zorlaşacaktır. Kadında mevcut olan kistin ilk olarak muayene edilmesi sonra hangi yöntem kullanılacağına karar verilmesi gerekmektedir. Laparoskopik cerrahi işlemlerin uygulanması kistlerin çıkarılması dışında tıpta birçok alanda kullanılır. Bu ameliyatı hemen hemen tüm hastalıklar için kullanılır. Bazı durumlar sıkıntılı ve sakıncalı durumlara sebep olabilmektedir. Kişilerde aşırı düzeyde kilo mevcutsa, önceden batın ile alakalı ameliyat olmuşsa, gebelik mevcutsa, kalp hastalıkları varsa tercih edilmez. Hastaların geçirmiş olduğu karın ameliyatlarından kaynaklı olarak yapışıklık durumların bağırsaklarda sorunlar meydana gelebilir. Bundan kaynaklı olarak dikkatli ve özeni şekilde yapılmalıdır.

Laparoskopik Ameliyat Öncesi ve Sonrası

Bu ameliyatın yapılması için hasta sabah erken saatlerde hastaneye gelir. Ameliyata girmeden önce sakinleştirici hemen hemen her hastaya verilir. Sonra genel anestezi verilmek için ameliyathaneye alınır. Ameliyat öncesinde kişinin 6 saat boyunca yemek ve içecek tüketmemesi önemlidir. Ameliyatın tamamı yapılan işlemler dâhilinde 2 saat içinde tamamlanır. Ameliyatın bitmesinden sonra anestezi uzmanları hastanın tamamen ayılmasına kadar gözetim altında tutulmasını ister. Bundan kaynaklı olarak hasta ameliyat sonrasında ameliyathanede yaklaşık olarak 1 saat daha kalır.

resim-1830

Bu süreçte sürekli olarak gözetim altında tutulursunuz. Sürenin dolması ile hasta odasına alınır. İşlemlerden sonra yaklaşık olarak 4 ila 6 saat boyunca ayağa kalmaya izin verilir ve hafif yemeklerin tüketilmesi istenir. Uygulanan işlemlerden sonra meydana gelecek olan ağrılar oldukça azdır. Ameliyatın ertesi günü CO2 gazından diafragmayı irrite etmesine bağlı hafif de olsa omuz ağrısı hissedilmektedir. Bu ağrıdan rahatsız olunmaması adına uzman hekim hastasına ağrı kesici ilaç tavsiye eder. Jinekolojik cerrahi işlemlerde vajinal kanamalar oluşur. Kanama beklenen bir durumdur ve normaldir. Bundan dolayı endişe etmemek gerekir. Evde dikkat edilecek olan noktalar ile alakalı olarak uzman hekim hastasına gerekli olan tüm detayları tek tek anlatır. Bunların hepsine dikkat edilmesi iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...