Laparoskopik Kolesistektomi – Nedir, Nasıl Yapılır, Aşamaları, Yan Etkileri

Kolesistektomi safra kesesinin vücuttan cerrahi yöntemlerle çıkarılma işlemi olmaktadır. Laparoskopi teknolojisi sayesinde karında küçük kesikler oluşturularak kesesinden çıkarılması işlemidir.

Laparoskopik Kolesistektomi

resim-1834

Laparoskopik Kolesistektomi; safra kesesinin sağ üst karında bulunan karaciğerlerin altına yerleşmiş armuda benzeyen bir organ olmaktadır. Sağlıklı yaşamak için zorunlu olmayan Laparoskopik Kolesistektomi, safra kesesini depolamakla görevli olmaktadır. Safra karaciğerden gelerek vücutta kanallara akmaktadır. Gıdaların sindirimine yardımcı olarak bu kanallar sayesinde karaciğerden organlara ve safra kesesine taşınmaktadır.

Kolesistektomi safra kesesinin vücuttan cerrahi yöntemlerle çıkarılma işlemi olmaktadır. Laparoskopi teknolojisi sayesinde karında küçük kesikler oluşturularak safra kesesinin çıkarılması işlemidir.

resim-1835

Safra, yemiş olduğunuz gıdaların eritilerek sindirilmesi için gıdalarda neredeyse deterjan etkisi yapar diyebiliriz. Bu sayede yağlı olan bölümleri ayırarak küçük parçacıklara bölünmesine neden olur. Safra günlük olarak ortalama bir buçuk litre sentez yapabilmektedir. Karaciğer tarafından üretilen safranın büyük bir miktarı safra kesesi tarafından depolanmaktadır. Safra kesesinde depolanan safranın sıvı kısmı emilir ve kıvamlı bir hale gelmesi sağlanır. Yemekten sonra kese uyarılarak kasılır ve içinde bulunan safranın on iki bağırsağa boşaltılması sağlanılır.

resim-1836

Laparoskopik Kolesistektomi Nasıl Yapılır?

resim-1837

Laparoskopik Kolesistektomi işlemi sırasında bir video kamera ile iki küçük ince bir enstrüman kullanılır. Laparoskopi de görüş alanı daha geniş, büyük ve net olmaktadır. Aynı zamanda vücutta bulunan diğer organlar da gözden geçilerek bakılabilme imkanı bulunmaktadır. Oldukça güvenli bir müdahale olan Laproskopik kolesistektomi sonrasında daha az kesi olduğundan, kesilen alan daha çabuk iyileşmekte hasta hastanede daha az kalma ve daha kısa nekahat döneminin avantajı sağlanmaktadır. Bu müdahale sonrasında oluşabilecek yan etki oranı yüzde 2’den azdır.

 Tecrübeli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça güvenli bir müdahale olmaktadır. Safra kesesi; genel anestezi altında tek delikten çıkarılır. Vücutta açılan üç ya da dört delikten bir tanesi göbek üstü diğerleri üst kadranda olan inzisyonlarla yapılır.

Safra kesesi hastaların bazılarında; aşırı yapışıklık olması ya da anatomik yapıların yeterince gözlenememesi durumunda, düşük ihtimal de olsa bu operasyon sırasında direk açık cerrahiye geçilebilir.

Laproskopik kolesistektomi Aşamaları

Laproskopik kolesistektomi aşamaları şu şekilde sıralanır:

resim-1838

  • Trokarların tümü vücuda yerleştirilip insüflatöre bağlanır
  • sonra 1 numaralı trokardan disektör yerleştirilir,
  • 2 ve 3 numaralı trokarlardan tutucular yerleştirilir
  • Safra kesesi ekspozisyonu sağlanır
  • Diseksiyon yapılır
  • Elektrokoter yardımıyla safra kesesi, karaciğer yatağında fundusa doğru ayrılır.
  • Tamamen serbestleştirilen safra kesesi umbilikustaki giriş deliğinden çıkarılır.
  • Karın içindeki CO2 gazı tamamen boşaltılıp daha sonra umbilikus altında bulunan fasya defekti ile diğer trokar giriş yerinde bulunan cilt kesileri kapatılır
  • Operasyon sonlandırılır.

Laproskopik kolesistektomi Yan Etkileri                 

Laproskopik kolesistektominin komplikasyonlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ameliyat sırasında kanama oluşması durumunda durdurulması açık ameliyata göre daha zor olmaktadır.
  • Oluşan kanama operasyon sırasında çalışma alanını daha kolay kapar
  • Mortalite yani ölüm oranı % 0.1’den küçük olmaktadır.
  • Ciddi safra yolu yaralanmalarına neden olabilmektedir.
  • Trokar yerinde enfeksiyon olabilir.
  • Umblikal trokar yerinde fıktık oluşabilir
  • Müdahale sırasında karın içine taş düşebilme ihtimali vardır.
  • Laparoskopik cerrahi müdahalede kalp ve akciğer sorunları açık cerrahiye göre daha az yaşanmaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...