Laparoskopi Yardımı İle Mide Küçültme İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Laparoskopi uygulaması özellikle obezite cerrahisinde fazlasıyla tercih edilir. Bunun en önemli sebebi de uygulamalarda önemli düzeyde başarının yakalanmasıdır.

Laparoskopik Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

resim-1832

Laparoskopik Tüp Mide Ameliyatı

Laporaskopik tüp mide ameliyatı sleeve gastrektomi adı da verilir.  Tüp mide ameliyatı için midenin büyük kenarları kesilir ve yerinde çıkartılır. Ameliyatta yaklaşık olarak 5 80 ila 85 oranında mide küçülmesi sağlanır. Tüp mide ameliyatında kullanılacak olan iki farklı uygulama kilo kaybı yaşanmasına olanak sağlar. Bunlar;

  • Mide hacminde yaşanacak olan küçülme sayesinde mekanik sınırlamalar
  • Tüp mide ameliyatı ile mide hareketlerinde yaşanan azalmalardan kaynaklı kilo kaybı

Mide ghrelin adı verilen bir madde üretmektedir. Mide dokusundan bu çıkarıldığı zaman hormonsal açıdan farklılıklar yaşanmaya başlanır. Hormonların değişikliğe uğraması ile kilo kayıpları oluşmaya başlayacaktır. Ghrelin adlı madde iştah açmaya yarayan bir maddedir. Özellikle obezite cerrahisinde bu uygulama fazlasıyla yapılır. laparoskopik tüp mide ameliyatı 6 adet küçük delik açılarak uygulanmaktadır. Yapılan operasyonu sonrası meydana gelen ağrılar oldukça azdır.

Küçültme ameliyatlarında önemli olan diğer bir detayda başarılı bir kozmetik cerrahisine sahip olmasıdır. Tüp mide ameliyatlarında kullanılan malzemeler tek kullanımlıktır. Bu malzemeler ile mide kesilir ve aynı anda yine dikilir. Kesilme işleminden sonra midenin hemen hemen % 80’lik kısmı ortadan kaldırılır. Cerrahi işlemin sonrası kalan mide muz biçiminde olduğu içinde tüp mide ameliyatı ismi verilir. Dikişlerin atılması sonrası mide de kaçak olup olmadığını belirlemek amacı ile mide özel bir sıvı yardımı ile şişirilir.

Bu şekilde kaçakların önüne geçmek mümkündür. Ameliyat uzun sürer ve hasta kısa süre içinde anesteziden ayılır.

Mide Küçültme Ameliyatı

Bu ameliyat obezite cerrahisi kapsamında sık şekilde uygulanır. Midenin ¾’lük kısmı çıkartılır. Bunun sonucunda midede tüp şeklinde bir görüntü elde edilir. Hacmin küçülmesinden kaynaklı olarak kilo kayıpları oluşmaya başlar. Yapılan işlemler sonucunda hastalarda iştah azalmasından kaynaklı olarak az yeme ihtiyacı meydana gelir.

Mide Fıtığı Ameliyatı

Bu sorun çoğunlukla 250 yaşını geçen kişilerde sık şekilde gözlemlenir. Midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkmasından kaynaklı oluşan bir sorundur. Bu sorun bazı kişilerde soruna sebep olmazken bazı kişilerde reflü tarzında şikâyetlere sebep olabilir. Zaten reflü sorunu olan kişilerin % 40’ında fıtık teşhisi konulmaktadır. Bu hastalığın cerrahi işlem ile tedavi edilmesi sonucunda başarıya ulaşmak mümkündür.

Hastalık karın bölgesinde meydana gelecek olan basınçtan kaynaklı öksürük, bağırsaklarda aktiflik, kusma ve mide bulantısına sebebiyet verir. Özellikle gebelik dönemlerdeki aşırı kilo da bu hastalığa sebep olur. Ameliyat hasta olan kişiye ilaç tedavisi ile sonuç bulunamadığında uygulanmaktadır. Hastalığın şiddeti de göz önüne alınarak farklı şekillerde uygulanabilir.

Özellikle sorundan kaynaklı olarak yırtılmalar oluşmuşsa cerrahi işlem esnasında bölgede yırtılma için onarılma da yapılır. Hastalık ileri boyutlarda değilse yanma da mevcutsa cerrahi işlemler ile birlikte yanmaya sebep olan midenin o bölümü de alınmaktadır. Bu şekilde kişilerin şikâyetlerinde önemli düzeyde azalmalar meydana gelir. Uygulama sonrasında kişilerin şikâyetlerinin devam etmemesi adına yemek borusu ile midenin birleşim bölgesine bariyerler konulur. Bu tarz ameliyatlara laparoskopiden çok cerrahi uygulama tercih edilir. Laparoskopide minik kesiler yardımı ile sıkıntı olan bölgeye inilmektedir. Laparoskopide de genel anestezi uygulaması yapılmaktadır. İşlemlerin devam etmesi için belli başlı noktalara kanüller konulur ve hasarlı olan bölgelerde tamirler yapılır.

Ameliyatın yapılmasından birkaç gün sonra kişilerde omuz ağrıları meydana gelebilmektedir. Uygulamanın yapıldığı gün kişi hastaneden taburcu edilir ve 1 haftalık dinlenme süresinden sonra yavaş yavaş gündelik yaşama geri dönülebilir. Laparoskpide kesi işlemleri olmadığından dolayı kişilerin estetik açıdan kaygıları bulunmaz. laparoskopi uygulamasında % 100 oranında başarı sağlanır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...