Mamografi Çekimi İçin Yaş Sınırı

Mamografi çekim işlemleri ile alakalı olarak kişilerin sağlık durumları göz önünde tutulur. 40 yaşında sonra senede 2 kez çekim yapılması takip açısından uygundur.

Mamografi Kaç Yaşında Çekilir?

im002485Bu konuda uzman olarak hizmet veren kişiler mamografinin kaç yaşından sonra çekilmelidir sorusuna karşı fikir birliği içinde değildir. Farklı görüşler bulunmaktadır. Amerika’da bulunan kanser cemiyeti kadınların 40 yaşından sonra mamografi konusunda 1 kez tarama yaptırmasını, Amerika’da bulunan kanser enstitüsü de 40 yaşı aşan kişilerin 1 ya da 2 sene içinde tarama yaptırmasını uygun bulmaktadır. Aslında en uygun olan tarama düzeni hastaların ya da kişilerin doktorlarının belirleyeceği tarama düzenidir. Bu sayede genel kontroller de bir düzen içinde takip edilmiş olur ve yapılan tarama ile oluşabilecek olan sorunlara erken tanı konur. Mamografi konusunda kadınları yaptırması gerekli olan tarama testleri uzmanlar tarafından çektirilir. Genel bir düzen oturtturmak adına ne zaman yapılı, nasıl çektirme yaptırmalı ve diğer detayların bilinmesi gerekir. Bu detaylar;

  • 20 ila 39 yaşlarındaki kadınlar meme kanseri konusunda ortalama bir risk taşırlar. Bundan kaynaklı olarak bu yaşlarda tarama yaptırmaya gerek bulunmaz. Bu yaşlardan sonra dikkatli olunmalıdır.
  • 26 ila 39 yaşı aralığında ve yüksek risk grubuna giren kadınların bu yaş aralığında ve bu yaşından sonra mamografi çektirme yaptırması gerekir.
  • 40 yaşından sonra kadınların doktorun tavsiyesi üzerine düzenli çektirme yaptırması gerekmektedir. Doktorlar 40 yaşından sonra yılda 1 kez ya da 2 kez bunu isteyebilir.

Çektirme İçin Tavsiye Edilen Yaş Sınırı Nedir?

Yaşın ilerlemesi ile hem erkeklerde hem de kadınlarda kanserin görülme riski artar. Mamografi de kadınlarda oluşabilen meme kanserine erken tanı koyma şansını yakalamaya destek olur. Bu konuda belli başlı şikâyetler oluştuğunda mutlaka doktora başvurmak ve gerekli olan tetkikleri yaptırmak gerekir. Tanı koymak adına mamografi çekimi yapılması gerekliyse her yaşta olan kadına çekim işlemi gerçekleştirilir. 35 ila 40 yaş aralığında yapılacak olan tetkiklerin sonuçları belli düzeyde verinin elde edilmesine olanak sağlar.

Ayrıca bu yaş aralığında belli başlı şikâyetler ile doktora başvurmuş olan kadınların ailesel olan geçmişi, ailesel açıdan bulunan riskleri, memelerin yoğunluğu ve bireysel sağlık riskleri de göz önüne alınarak tetkikleri yapılır.  Özel şekilde takip edilmesi gereken bir patoloji sonucu bulunmayan kişilerde 40 yaşından sonra düzenli şekilde meme kanseri için takip yapılması önerilmektedir. 40 yaşı sonrası kadınların yılda 1 ya da 2 kez düzenli takip yaptırması oldukça uygundur. Düzenli ve aksatılmadan yapılacak olan kontroller kanserin erken bir dönemde fark edilmesine olanak sağlar ve tedavinin başarı oranını arttırır.

Çekimi yapılacak olan işlemde kadınların belden yukarısı çıplak olacağı için iki parça kıyafet giymeleri uygundur. Bu şekilde yapılacak tetkikte daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleşir. Yapılacak olan tüm işlemleri kişinin ekndi doktoru takip etmelidir.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Fatma14.03.2017

Sağ ve sol göğsümde çok şiddetli ağrılar var özellikle solda biri 9 biri 6 cm kistler varmış ve bu aralar çok ağrıyorlar soldaki daha çok sırtıma koltuk altıma da vuruyor

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Fatma Hanım merhaba,


Bu kitleler için uzmana başvurmanız gerekir. Bu şekilde oluşan ağrılar için bir şey söylemek oldukça zordur. Uzman ile görüşmeli, gerekli test ve tetkikleri yaptırarak tedavi planlaması yapmalısınız.

Soru ekle

Sorunuz: