Mamografi Ne Zaman Çekilir?

Mamografi çekimi tanı ve kontrol amaçlı yapılır. Çekimin yılda en az iki kez yapılması gerekmektedir. Bu genel sağlık açısından gerekli bir durumdur.

Mamografi Ne Zaman Çekilmelidir ve Nedir?

Mamografi testi nedir, tanı maksatlı ve tarama maksatlı yapılan işlemlerin bütünüdür. Tarama maksatlı olan herhangi bir yakınması yok iken kadınlarda yapılan taramadır. Yapılacak olan taramanın ne sıklıkla yapılacağı, ne zaman çekimi yapılacağı, ne için yapılacağı, kaç yılda bir kez çekilmeli, çekim günü ve saati doktor tarafından belirlenir.
im002481
İnceleme ile alakalı olan ücretler kaç para olursa olsun sağlık kuruluşları tarafından karşılanır. Belli bir yaştan sonra mamografi çekim yapılmalı ve bu çekimler ücretsizdir. Tanı maksatlı olan mamografi çekimleri her yaşta kadın için uygulanabilir.

Çekimi için doktor çekim günü verir ve zaman kaybetmeden çekilmeli ve raporlar doktora gösterilmelidir. 35 ila 40 yaşında olan kadınlarda mamografi çekimi için uygun olanlarda belli sınırlarda bilgi alınabilir. Memeler açısından takibi gerekli olan bir patoloji bulunmuyorsa 40 yaşından sonra yılda bir kez mi takip edilmelidir, yılda en az bir kez çekim yapılmalı ve gerekli raporlar doktora gösterilmelidir. Bu sağlık için gerekli bir durumdur. Adetin bitiminde sonraki hafta çekim yapılmalıdır. Bu dönem hassasiyet açısından önemlidir. Yılda en az bir kez yapılacak olan tetkik sağlık için mi gereklidir, meme kanseri açısından önemlidir.

Özellikle erken tanı koyulmasını sağlar. Adetin 14 günü mamografi için mi uygundur, 7 ila 14. günleri test için uygun zamandır.

Hangi Durumlarda Çekilir?

Çekim işlemlerinin ne zaman yapılacağı en doğru şekilde tespit edilmelidir.  Adet döngüsü içinde mi yapılması gerekir, bu dönemde yapılması meme dokusu için en iyi görüntüleri elde etmeyi sağlar. Meme tomografisi cihazı ismi ile bilinen röntgen makinesi yardımı ile mi çekilir, her iki memenin sıkıştırılma işlemi yapılır ve belli başlı kesitler alınır. Bu sırada meme dokusunun sıkıştırılması en kaliteli görüntü elde etmeyi sağlar.

Ayrıca sıkıştırma işlemi kadınların ne düzeyde radyasyon alacağı ile de alakalıdır. Sıkıştırma işleminin çok yapılması sonunda radyoysan en az düzeyde alınır.

35 ila 40 yaşına kadar mamografi görüntülemesi senede en az bir kez yapılmalıdır. Çekim işlemlerinin ne kadar süreceği hareketsiz kalmamız ile mi alakalıdır, hareket etmek çekimi uzatır. Elde edilmiş olan görüntüler radyoloji uzmanı tarafından inceleninceye kadar beklenir. Bu rapor bulgular ve tanı koymak için gereklidir. 40 yaşından sonra senede en az 2 kere çekim yapılmalıdır.

İki kez çekim yaptıramayacak olan kişilerin en az bir kez çekim yaptırması gerekir. Önceki ve son çekilen raporların saklanması radyoloji uzmanı için gereklidir. Genel sağlık için işlemlerinin senede en azından bir kez tekrarlanması gerekir. Bu erken tanı açısından da hastaya başarılı bir tedavi sunar.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...