Endoskopiye Hangi Bölüm Bakar? Uygulamanın Amaçları ve Sonuçları

Hastalıkların teşhisi ve tedavisi amacıyla yardımcı olabilmesi için tercih edilen endoskopi uygulaması nedir, endoskopi uygulaması öncesinde hastanın dikkat etmesi gereken durumlar ve endoskopi uygulamasına hastanelerde hangi bölüm bakmaktadır konusunun detaylı bilgilendirmeleri.

Endoskopi Neden Yapılır?

resim-2011

Endoskopi uygulaması farklı amaçlar için yapılabiliyor olsa da kişinin elli yaş civarlarında herhangi bir sağlık problemi olmasa dahi genel kontrol amacıyla yaptırması gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle ailesinin geçmişinde kanser durumu olan kişilerin düzenli kontrol amacıyla belirli aralıklarla endoskopi uygulaması yaptırması gerekmektedir.

Organların izlenerek hastalıkların teşhis edilerek tedavi yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen endoskopi işleminde elastik ve fiber olarak tanımlanmasının yanında ucunda ışık kaynağı bulunan ve görüntü almaya yarayan bir kamera bulunan aygıt kullanılmaktadır.

Endoskopi neden yapılır sorusunun cevabını en genel haliyle vermemiz gerekirse;

  • Hastalıkların teşhis edilerek tedavi yöntemlerinin belirlenmesi
  • Çeşitli nedenlere bağlı olarak farklı görüntüleme yöntemleriyle sağlıklı veri elde edilemediğinde iç organların görüntülenmesi amacıyla
  • Tedavi amaçlı operasyonların gerçekleştirilmesinde
  • Biyopsi amaçlı operasyonların gerçekleştirilmesinde
  • Çeşitli durumlar neticesinde yutulan yabancı bir cismin çıkarılması amacıyla endoskopi uygulaması yapılabilmektedir.

Endoskopi uygulamaları farklı bölgelerden gerçekleştirilebilmektedir. Gerçekleştirildiği bölgelere göre değişiklikler gösteren endoskopi uygulamaları kulakta, makattan ve ağız – burundan girilerek gerçekleştirilen endoskopi uygulamaları olarak ana başlıklar altında incelenebilmektedir. 

Endoskopi Öncesi Hazırlık Süreci

Endoskopi sürecinin başarılı bir şekilde geçirilmesi için hastanın dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Endoskopi öncesi hazırlık süreci olarak bahsedebileceğimiz durumlar arasında;

  • Hastanın geçmişinde herhangi bir kalp rahatsızlığı olup olmadığı araştırılmalıdır. Kalp kapakçığına bağlı olarak bir rahatsızlık geçiren kişinin ve sun`i kalp kapağı takılmış birisinin endoskopi işlemi öncesinde durumunun net bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Bu kişilerde uygulama öncesinde antibiyotik kullanımı gerekebilmektedir.
  • Astım hastalarının kullandıkları spreyler bulunmaktadır. Bu spreyler uygulama esnasında hastanın yanında bulundurulmalıdır.
  • Gastroskopi ve kolonoskopi uygulamalarında istenilen verilerin elde edilebilmesi amacıyla uzman tarafından çeşitli ilaç kullanımları gerçekleştirilebilmektedir.
  • Enodskopi uygulamasından hemen önce hastaya uzman tarafından verilecek olan ilaçlar arasında kas gevşetici, spazm azaltıcı ilaçlar bulunabilmektedir.
  • Endoskopi uygulaması gerçekleştirilecek olan kişinin tansiyon, kalp ve şeker gibi rahatsızlıklara bağlı olarak kullandığı ilaçlar varsa bu ilaçların uygulama gerçekleştirilmeden önce enodskopi uygulamasını gerçekleştirecek uzmanın da görüşü alınarak alınması gerekebilir.

Endoskopi Uygulamasına Hangi Bölüm Bakar?

Mide enoskopisi ve diğer endoskopi uygulamaları için insanların merak ettikleri bir diğer konu da hastane ortamında hangi bölüme gidilmesi gerektiği ve hangi bölüme randevu alınması gerektiğidir. 

Mide endoskopisi ve diğer endoskopik uygulamaların gerçekleştirilmesi için Genel cerrahi bölümüne gidilebileceği gibi Gastroenteroloji bölümü de tercih edilebilmektedir.

Mide endoskopisi için randevu alabilmek telefonla mümkün olabileceği gibi geçtiğimiz yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan MHRS Portal yani Merkezi Hekim Randevu Sistemi aracılığıyla da genel cerrahi ve gastroenteroloji bölümü için randevu almak mümkündür.

Mide endoskopisi için hangi bölüm yetkilidir sorusunun cevabının verilmesiyle birlikte endoskopi nerede yapılır sorusunun da cevabını vermiş olduk. Tüm bu bilgilerin ışığı altında belirli yaşın üstünde olan bireylerin düzenli sağlık kontrollerinin yapılabilmesi adına endoskopi uygulamalarına ihtiyaç duyulup duyulmadığının tespiti için hastanelerin genel cerrahi ve gastroenteroloji bölümleriyle irtibat halinde olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...