Mide Ultrasonu Çekim İşlemleri Nedir, Bu işlemler Nasıl Yapılır?

Mide ultrason işlemleri sağlık ile alakalı olan tüm sorunların ortaya çıkarılması adına yapılır. Koyulacak olan erken tanı sayesinde tedavi başarısı yüksektir.

Mide Ultrasonu Nedir ve Neler Görülür?

Mide ultrasonu sağlık ile alakalı olan sorunların tespit edilmesi aşamasında kullanılsa da karın içinde oluşan travmalarda da yapılır. Mide ultrasonu işlemi ayrıca pankreasta, safra kesesinde, karaciğerde ve böbreklerde var olan sıkıntıların ortaya çıkması adına da yardımcı olacaktır. Karın içinde var olan aortu anevrizmasını tarama adına kullanılan mide ultrasonu yaşı ilerleyen erkekler için daha sık şekilde önerilir ve yapılır. Bu riski taşıyan kişilerde hekimler mide ile alakalı olan ultrasonun çekilmesini isterler.

65 ile 75 yaşı aralığında olan ve yaşamları boyunca en az 100 geçkin sigara içen erkelerde bir kez olsun bu uygulama yapılır. Nasıl çekilir, mide kanseri ultrasonda görülür mü, hazırlık aşamaları ve sonrasında neler yapılır ve fiyatları konusunda hekimler hastalarına detaylı bilgi verirler. Mide kanserine erken dönemde teşhis koymak oldukça zordur. Nasıl belirtiler görülür ve nasıl teşhis konulur, erken dönemlerde mide rahatsızlıkları ile aynı belirtiler görülür. Bundan kaynaklı olarak da hasta doktora başvurmaz.

Belirtiler nasıl ki farklı şekilde görülmeye başladığında hasta doktora başvurur. Kanseri erken dönemde fark edebilmek adına konusunda uzman olan hekimler ultrason çekimi yaparlar, nasıl ve ne düzeyde olduğu tespit edildikten sonra uç kısmında kamera bulunan borular yardımı ile mideye giriş yapılır. Bu borular kanseri hücreleri ve mideyi net şekilde görüntülemeye yardımcı olur.

Bu şekilde mide kanseri erken dönemde tedavi edilme olanağı bulur. Erken dönemde yapılacak olan tedavilerde ise başarı yüzdesi daha yüksektir. Mide kanseri ile alakalı olarak tanının koyulmasının ardından gerekli tahliller yapılır ve tedavi süreci başlar. Bu süreç özel hastanede atlatılacaksa fiyatları açısından zorlanmak mümkündür.

Nasıl Çekilir, Hangi Aşamalardan Geçilir?

Karın kısmından ultrason çekimi yaptıracak hastaların özellikle kanseri teşhis edilebilmesi adına çekimden önce 12 saat boyunca herhangi bir şey içip yememesi gerekir. Midede bulunacak yemek ve idrar torbasından bulunan sıvı çekim işleminde sorun yaşanmasına ve kanseri teşhiste sıkıntı doğurur. Aç kalınacak süre zarfında su içe ve gerekli olan ilaçlarınızı kullanma konusunda doktor ile detaylı şekilde konuşmak gerekir. Yapılacak olan uygulamalar 20 dakika boyunca devam eder ve kişi kesinlikle ağrı hissetmez.

Çekimin yapılabilmesi adına hastalara önlük giydirilir. İşlemlerin tamamı özel şekilde eğitim almış olan teknisyenler tarafında yapılır. Muayene esnasında yatağa sırt üstü bir şekilde yatmanız gerekir. Açılan mide bölgesine jel sürülür. Jel mide ile prob arasında güvenli bir duvar görevi görecektir. Prob ucu gezdirilerek gerekli olan görüntüler ve detaylar elde edilir. Tüm detaylar bilgisayar ekranından doktor ya da teknisyen tarafından izlenir ve kayıt edilir. Yapılan uygulamanın sonrasında hastalara gerekli olan sonuçlar hastane tarafından verilir.

Doktor bu sonuçları göz önüne alarak gerekli değerlendirmeleri yapacaktır. Yapılan değerlendirmelerin sonucunda sorun olduğu tespit edilirse tedavi süreci başlar. Tedavi süreci için kişilerin hazırlıklı olması ve psikolojik açıdan kendilerini rahatlatması gerekmektedir. Meydana gelen sorun mide kanseri ise doktorunuz size yapılacak olan tüm detayları ve sizin yapmanız gereken tüm detayları en ince ayrıntısına kadar anlatacaktır. Uyulması gereken tüm kurallara uymak, ilaçları düzenli ve aksatmadan kullanmak tedavi süreci açısından önemlidir.

Tedavinin başarılı geçmesine olanak sağlayacaktır. Başarılı geçen tedavi sağlık açısından önemli adımların atılmasını sağlar.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Fatma26.05.2017

1 haftadır sürekli mide bulantısı ve şişkinlik var ve geçmiyor hastaneye gittim ultrason çektiler acaba kötü bir şey olsa çıkar mıydı onda yoksa farklı bir yöntem mi gerekiyor?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Değerli okurum merhaba,


Yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir sıkıntı meydana gelseydi mutlaka çıkardı. Bu aşamada önemli olan aynı sorunları yaşamaya devam edip etmemenizdir. Size sorun yaratan sıkıntılar aynı şekilde oluşmaya devam ediyorsa tekrardan klinik anlamda muayene olmanız ve uzman hekimin size farklı tetkikler yapması gerekir. ayrıca sorunlarınızın şiddetli düzeyde meydana gelmesi durumunda da mutlaka uzman hekim ile görüşmeniz gerekir. bu süreçte sorunlara kafanızı takmanız ve bunları içinizde büyütmeniz de psikolojik anlamda sizi yorar. Bunun için daha rahat ve takıntısız bir yaşam geçirmek sağlık açısından gereklidir.

Ramazan17.01.2017

Hocam her hastane mide ultrasonunu çeker mi, birde mide ağrısı nefes darlığı yaparmış?

Makale Editörü Ayşe KorkmazRamazan bey merhaba,
Hastanenin niteliği kapsamında ultrason çekimlerinin hepsi yapılabilmektedir. Görüntüleme merkezlerinde ise her türlü ultrason çekimi kolay ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. çekilecek olan mide ultrason uygulaması da nefes darlığı yapmaz. Ultrason sonrasında genelde nefes darlığı sorunu genelde psikolojik şekilde meydana çıkmaktadır. Bu tarz sorunlar konusunda öncesinde uzman ile detaylı bir şekilde görüşmenizi ve aklınıza takılan tüm soruları da sormanızı tavsiye ederim. Bu sayede korku ve tereddütlerin de önüne geçilmiş olur.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Burak09.01.2017

merhaba hocam cipralex 20 mg ilaç kullanıyorum fakat karnımda ağrı değıl ama değişik şeyler oluyor süreklı karnımı içeri çekip durmadan edemiyorum. Bu benı Çok rahatsiz ediyor çok belirgin ağrılarım yok ama arada ağrıdan çekiyorum mide doktoruna gittim ama baktı. Bir şey yok dedi ne olabilir acaba ?

Makale Editörü Ayşe Korkmaz

Burak bey merhaba,


Cipralex antidepresan ilaçlar kategorisinde yer almaktadır. Bu ilacın yan etkileri arasında mide ağrısı da yer alır. Vücudun bu ilaca alışması için belli bir dönem geçmesi gerekir. Bu süreçte bu tarz sorunların yaşanması oldukça normaldir.  Önemli olan mide sıkıntısının uzun süre devam etmemesidir. Bundan kaynaklı olarak da telaş yapmanıza gerek bulunmaz. Durum daha çok nüksederse kesinlikle uzman görüşü almanız gerekir.

Soru ekle

Sorunuz: