Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi Nedir, Neden Yapılır, Nasıl Uygulanır?

Miyokard perfüzyon sintigrafisİ kalp ile damar hastalıkları teşhisi koymak için ve hastaları tedavilere vereceği yanıtları değerlendirmek için uygulanır.

Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi Nedir

Miyokard perfüzyon sintigrafisi kısaltması MPS’dir. Kalp ile damar hastalıkları teşhisi koymak için, tedavisi sonrasında hasta olan kişilerin tedavilere vereceği yanıtları değerlendirmek için uygulanan bir yöntemdir. Miyokard perfüzyon sintigrafi uygulaması ile kalp kaslarında oluşan kanlanmada bir sorun olup olmadığını araştırmak içinde uygulanmaktadır. MPS uygulaması 2 aşamadan oluşan bir testtir. Egzersiz ve dinlenme sonrasında kalbin görüntülenmesi sağlayan yöntemdir. Farmakolojik Stres Testinde ve Fiziksel Stres Testinde kalbin gerek duyduğu oksijeni ve koroner damarlardaki kan akımı sorunlarını görüntülemek mümkündür. Miyokard perfüzyon sintigrafisi ile

  • MPS uygulaması kalp ile damar hastalıkları ( gated spect ) tanısında kullanılır ve oluşturduğu etkileri ortaya çıkartır.
  • Kalp krizi sonrası kalp kasının canlılığının tespiti için kullanılır.
  • Var olan göğüs ağrılarının kalp ile alakası olup olmadığını ortaya çıkartır. Bunun sonuçları dâhilinde gerekli tedavi yapılır.
  • Kalp krizi geçirildiğine dair sonuçların aranması, geçirilen kalp krizinin derecelerini ve şiddetini araştırmak içinde kullanılır.
  • Bypass geçirmiş olan hastalarda ve sonrasında ilaç kullanımı yapan kişilerde tedaviye ne kadar cevap verdiği tespiti için kullanılır.
  • Damar ile alakalı hastalıkları olan hastalarda ciddiyetin ne düzeyde olduğunun tespiti için çekilir.

Miyokard perfüzyon sintigrafisi çekimi ücreti özel kurumun verdiği hizmete göre değişkenlik göstermektedir. Fiyatı açısından araştırma yapılması fazla ödeme yapmaktan kurtarır. Miyokard perfüzyon sintigrafisi hastalıkların ortaya çıkartabileceği zararları belirleme konusunda etkin şekilde kullanılır. Ayrıca bu testin yapılması hastalıkların oluşturduğu yan etkileri ve endikasyonları konusunda fayda sağlar.

Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi Türleri Nelerdir?

Yapılacak olan test için hastaların sabah aç karnına hastaneye ya da görüntüleme merkezine gitmesi gerekir. İki testten hangisinin yapılması gerektiği hasta olan kişinin kardiyoloji doktoru tarafından istenmektedir.

Fiziksel Stres Testi

Fiziksel stres testi olarak adlandırılan test eforlu testi olarak da bilinmektedir. Koşu bandı üzerinde gerçekleştirilen bir testtir. Yapılacak test öncesinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda doktor detaylı bilileri verir. Hasta olan kişilerin yaşlarına da dikkat edilerek kalp hızı % 85’e ulaşıncaya kadar koşu bandının üstünde yürümesi istenir. Yapılacak olan testte 3 dakikalık süreler dâhilinde yürüme bandının var olan hızı arttırılır. Yürüme süresinde kan basıncı ve EKG devamlı olarak takip altına alınır. Testin ne kadar süreceği hastalığa bağlıdır. Testin son aşamasında radyoaktif madde hastaya enjekte edilir. Test sonrasında sık şekilde baş ağrısı, göğüs ağrısı, baygınlık, mide bulantısı ve yorgunluk oluşur. Nadir şekilde de ciddi düzeyde ritim bozuklukları ve kalp krizi oluşmaktadır. Ciddi yan etkiler oluştuğunda teste anında ara verilir. Oluşabilecek olan her türlü yan etkiden kaynaklı olarak testin yapılması anında doktor ve gerekli olan sağlık personeli bulunur. Test ile alakalı olan video görüntülerini internet ortamından izle ve bilgi sahibi olabilirsiniz. Videosu hasta olan kişilere göre değişkenlik de gösterebilir.

Farmakolojik Stres Testi

Farmakolojik stres testinin uygulanabilmesi için gerekli egzersizlerin hızlı şekilde gerçekleştirebilmesi için damar yolu ile radyoaktif ilaç ile serum fizyolojik verilmektedir. Bu test doktor tarafından değerlendirilerek hastaya en uygun olan ilaçlar verilir. İlaç verilen hastaya uygulama yapıldıktan sonra 30 ila 60 dakika boyunca spect makinesinde görüntüleme yapılır. Yapılacak olan ilk görüntüleme sonrasından 3 saat sonra istirahat halinde iken tekrardan radyoaktif tetkik görüntülemesi yapılır. Yapılan tüm tetkiklerin bitmesinin ardından bilgisayar ortamında toplan görüntüler belli başlı işlemlerden geçirilmektedir. Bu testte sık şekilde karşılaşılan yan etkiler arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, mide bulantısı, yüzde kızarma ve baş ağrısı olarak ortaya çıkar. Bu etkiler tamamen ilacın etkilerinden kaynaklanmaktadır. Yan etkiler doktorun vereceği diğer ilaçların kullanımı ile ortadan kaldırılabilir. . Oluşabilecek olan her türlü yan etkiden kaynaklı olarak testin yapılması anında doktor ve gerekli olan sağlık personeli bulunur

Çekim İçin Hazırlıklar

  • Miyokard perfüzyon sintigrafisi testi için yapılacağı gün en az 4 saatlik bir açlık olması gerekir. Önceden kullanılan ilaçlar doktorun isteğine göre birkaç gün önceden bırakılmalıdır.
  • Miyokard perfüzyon sintigrafisi testi yapılacak olan hastalar aç gelmediyse ve almaması gereken ilaçları aldıysa mutlaka doktora detaylı bir şekilde belirtmelidir.
  • Miyokard perfüzyon sintigrafisi testi için yapılacak olan hasta şeker hastalığına sahipse teste girmeden 2 saat öncesinde ve insülin ile alakalı olan iğnesini yaptıktan sonra hafif düzeyde kahvaltı yapabilir. Ara öğünü ise yanında götürmelidir.
  • Miyokard perfüzyon sintigrafisi testi için hasta kendisi ile alakalı olan tetkiklerin tamamını yanında getirmelidir.
  • Yapılacak olan uygulamadan 1 gün öncesinde alkol, sigara, kafein, kola, fanta, kahve ve çay gibi içecekler bırakılmalıdır.
  • Tetkik işlemine gelen hastaların rahat olan kıyafet ve ayakkabı giymesi doktor tarafından istenir.
  • Tetkik işlemine gelen erkek hastaların göğsünde bulunan kıllarını tıraş etmeleri gerekir.
  • Tetkik işlemine gelen hastaların yanlarında mutlaka refakatçi getirmeleri gerekir.
  • İnceleme esnasında hasta olan kişilerin belde yuları olan kısımları tamamen soyulacaktır. Soyulan bölgeye elektrotlar yapıştırılarak EKG ile alakalı kayıtlar yapılacaktır.

Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi Sonrası

  • Miyokard perfüzyon sintigrafisi esnasında verilecek olan radyoaktif olan madde 1 gün boyunca vücuttan atılır. Bundan kaynaklı olarak uygulamanın yapıldığı gün ve sonrasında gebelerden ve çocuklardan uzak durmak gerekmektedir.
  • Yapılacak olan uygulama sonrasında hasta olan kişiler gidecekleri yere ya da evlerine kesinlikle toplu taşıma araçlarını kullanarak gitmemelidir.
  • Yapılan tetkiklerden sonra hastalara banyo yapma, yemek yeme ve sıvı alımı ile alakalı olarak kısıtlama getirilmez.
  • Yapılacak olan uygulama emziren anne için yapılmışsa uygulama sonrasında annenin en az 24 saat boyunca emzirme yapmaması gerekir. Bu süreçte sütünü sağarak dökmesi en uygunudur.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 5,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...

Soru - Cevap

Nermin05.01.2017

Hocam bugün kalb için muaneye gittim eko ve efor testi yaptılar bununla birlikte damardan ilac vererek kalbte delik felan varmi damar tıkanıklığı ve herhangibi sorun varmi diye bakıldı ama hepsi temiz çıktı ama
Beni perfüzyon sintigrafisi diye bir filme yolladı herşey normalse beni neden yolladılar birde bir sorun çıkarmı çok korkuyorum cvp veririseniz sevinirim

Makale Editörü Ayşe KorkmazMerhaba Nermin, bir önceki inceleme sonuçları temiz çıktığı için, doktorunuz kalbinizin koroner arter incelemek istemiştir.

Soru ekle

Sorunuz: