Mr Çekim İşlemleri Hangi Aşamalr Dahilinde Yapılır ve Nelere Dikkat Edilir?

Emar çekim işlemleri öncesinde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uzman hekim hasta olan kişilere oldukça detaylı şekilde bilgiler ve bunlara dikkat edilmelidir.

Emar nedir?

resim-2009

Mr çektirme işlemi vücudun herhangi bir bölgesinden kesitsel görüntü alma anlamına gelmektedir. Mr çektirmek için kullanılan cihaz dev bir mıknatıstan oluşmaktadır ve bu cihazda kesinlikle X ışınlarının kullanımı yapılmaz. Kullanılan cihazda radyo dalgaları ve elektro manyetik dalgalarının kullanımı yapılarak görüntüleme yapılmaktadır. İnceleme esnasında hasta olan kişi masaya yatırılır ve dev mıknatısın içinde bulunan masa ile itilir. Bu sayede ör çektirme işlemleri yapılır. emar çekim görüntüleri en doğru şekilde elde edilmesi adına hastanın kesinlikle hareket etmemesi gerekir.  mr işlemi hangi bölümde çekilir, emar işlemi nöroloji bölümünde çekilir. Emar incelemeleri dev mıknatısın içinde en az 10 ila 20 dakika arasında durmak gerekir. Bu süre daha üstte çıkabilir. Yani tamamen incelemesi yapılacak olan bölgeye ve hastalıklar ile alakalı gerekli bilgilerin toplanması durumlarına göre süre değişmektedir.  Mr hangi durumlarda çekilir;

  • Emar filmi çektirmek ya da emar görüntüleri aldırma sayesinde kemiklerin iç kısımları daha net görüntülenmektedir.
  • Bu görüntüleme sistemi ile beyin içinde tümör durumları da meydana çıkmaktadır.
  • Sinir kılıflarının incelemesi yapılır, multiple skleroz bulguları detaylı şekilde incelenir.
  • Beyin kanaması olduğu durumlarda ve eklem rahatsızlıkları olduğu durumlarda da çekimi yapılır.
  • Böbrek ve karaciğer incelemesi gerekli olduğu durumlarda
  • Kan damarları, bağlar ve kaslar ile alakalı incelemelerde
  • Ruhsal bozukluklarının incelenmesinde emar çekimi tetkiki yapılır.

Elde edilmiş olan tetkikin görüntüleri uzman radyaloglar tarafından bilgisayar desteği ile ek bazı işlemler yapılarak raporlar hazırlanır. Mrg incelemesi hastanın vücudunu elma dilimleri tarzında inceler. Mrg çekimi yaptıran hasta görüntüleri alındıktan sonra hastanede kalma zorunluluğu yoktur. Özellikle omurilik ve beyin ile alakalı hastalıkların meydana çıkarılması adına geliştirilmiş önemli bir tetkiktir. Mr ücretleri özel hastanelerde ve özel görüntüleme merkezlerinde farklılıklar gösterir. Devlete ait olan hastanelerde ücreti yoktur. Çektirmeden önce ücreti konusunda araştırma yapmak gerekir.

Emar Nasıl Çekilir?

Emar çektirmek için uzman hekimin hastayı bu konuda yönlendirme yapması gerekir. Yani uzman hekim emar gerekliliğine karar vermelidir. Uzman hekimler genelde beyin bölgesinde ya da kemik içini net şekilde izlemek adına bu uygulamayı isterler. Mr çekimlerinin yapılması için gerekli olan detayların tamamı hastaya tek tek anlatılır. Emar detaylı görüntüler elde etmeyi sağlayan bir sistemdir.

  • Çekime gelmeden önce hasta kişinin 6 ila 8 saat açlığı gerekir.
  • Emar cihazı dev bir mıknatıstan meydana geldiği için hastanın vücudunda kesinlikle kemer, kolye, saat, küpe ya da farklı metallerin bulunmaması gerekir.
  • Hastaların üstünde kalp pili ile protezinde bulunmaması gerekir.
  • Kapalı emar modellerinde yapılacak olan uygulamalarda kapalı bir silindirin içinde çekim gerçekleştirilir. Hasta cihazın masasına yatmadan önce kurum tarafından önlük verilir ve kıyafetlerinin çıkartılmasını istenir. Sonrasında masaya yatar, masayı çekimi gerçekleştirecek olan teknisyen hareket ettirir ve silindirin içine gönderir. Sonrasında çekim yapılacak bölgeye göre işlem başlar. Hangi bölge olduğuna göre de emarın kaç dakika süreceği değişir. Kapalı cihaz teknikleri ile emar çekmek teknisyen için kolaydır ama özellikle kapalı alan korkusu olanlar için bu işlem zordur.
  • Açık emar cihazları ile yapılacak olan uygulamalarda cihazın üç tarafı da açıktır. Özellikle kapalı alan korkusu olan kişiler için oldukça idealdir. Teknisyenler bu cihazlarda en son teknikleri kullanır. Açık cihazlarda çekimler için de hastaların üstünde bulunan tüm metalleri çıkartması gerekir. Metallerin çıkartılması ile hasta makinenin masasına yatar ve gerekli pozisyon masanın hareket ettirilmesi alınır. Gerekli olan görüntüler alınır ve çekim tamamlanır.
  • Emar çekimlerinin bazıları ilaçlı yapılabilir. İlaçlı yapılıp yapılmayacağını uzman belirler. İlaçlı emarlarda hazırlıktan sonra damar yolu açılır ve ilaç verilir. Sonraki süreç diğer çekim işlemleri aynı ilerler. Özellikle beyin ile alakalı çekimlerde ilaç verilmektedir.
  • Eski tip cihazlarda görüntüleme 45 dakika ile 50 dakika arasında sürer. Yeni cihazlarda ise 5 dakika ile 10 dakika arasında görüntüleme yapılmaktadır.

Emar Öncesi Hazırlıklar

Manyetik rezonans ismi verilen cihaz yardımı ile ve ses aracılıkları ile verilecek olan titreşimler sayesinde görüntüleme yapılır. Bu görüntüleme insan vücudunda birçok bölgeden yapılabilmektedir. 360 derece olan ve silindir şeklinde olan kapsül sayesinde gerçekleştirilen çekimlerde 3 boyutlu görüntüleri elde etmek mümkündür. Çekimlere başlamadan önce hasta kişilerin belli başlı hazırlıklar yapması ve belli detaylara dikkat etmesi gerekir. Bu detaylar arasında;

  • Çekimlerin yapılması için kişilerin 6 ila 8 saat boyunca herhangi bir şey yiyip içmemeleri gerekir.
  • Çekimlere girecek kişilerin kesinlikle üzerinde bulunan metal eşyaların tamamını çıkartması gerekir. Cihaz dev bir mıknatıstan oluştuğu için metallerin tamamını üzerine çekecektir. Bundan dolayı da oldukça tehlikeli durumlara sebep olabilir. Özellikle kolye, yüzük, küpe, kemer tokası ve saat tarzındaki ürünlerin çıkartılması şarttır.
  • Vücudunda protez olan kişilerin bu detay ile alakalı olarak muayene esnasında uzman hekime bilgi vermesi gerekir. Bazı protezler 80’li yıllardan daha öncesinden bu yana kadar kullanıldığı için Mr uyumlu değildir. Bundan kaynaklı ölümcül riskler meydana gelebilir. Yeni protezlerin tamamı bu tarz cihazlar ile uyumlu şekilde üretilir.
  • Kalp pili, diş ve kulak implantları da risk meydana getirir. Bu riske girmemek adına öncesinde uzman hekim ile görüşmek gerekir.
  • Uygulama yapılacak olan kişilerin belli başlı hastalıklarının olmaması gerekir. Bu konuda uzman hekim hastası ile alakalı olarak detaylı tarama yapar. Ayrıca kullanılan ilaçlar ile alakalı olarak da hekimlere bilgi verilir.
  • Hastanın kullandığı ilaçları mutlaka alması gerekirse bu ilaçlar emar için gerekli olan açlık sürecinde alınabilir.
  • Hastalarda ilaçlı şekilde çekim yapılacaksa ilaçtan kaynaklı alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Özellikle alerji sorunu olan kişilerin bu konuda dikkatli olması gerekir. Alerji sorunu yaşayan kişilere hastanede anında müdahale edilir. Kaşıntı, kızarıklık ve kabartı alerjinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Makale değerlendirmesinde sizin de katkınız olsun



1 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 51 vote, average: 2,00 out of 5
(1 Oy, Ortalama: 2,00 Toplam 5, Oy)
Yaptığınız oylama bu makalesini değerlendirmek ve sonuçlara göre yenilemek için kullanılacak.
Loading...